Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 18.06.2013.
00:14
Beta A

Bez dogovora o pozivnom broju za KiM

U pregovororima Beograda i Prištine o telekomunikacijama u Briselu je postignuta saglasnost da Telekom Srbija dobije licencu za fiksnu telefoniju na celoj teritoriji Kosova, ali nije postignut dogovor o međunarodnom pozivnom broju za fiksnu telefoniju Kosova. To je posle razgovora izjavio šef pregovaračkog tima Beograda, ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić.

Teški pregovori sa Prištinom: Rasim Ljajić
 

Ljajić je rekao da se u slučaju Telekoma Srbije pošlo od toga da se legalizuje postojeće stanje, da Telekom dobije dozvole za bazne stanice koje rade na Kosovu, a da se kroz grupe za primenu dobiju dozvole za nove stanice kako bi se pokrila buduća Zajednica srpskih opština.

Razgovori i oko frekvencija

 

Dve strane su u Briselu razgovarale i o raspodeli RTV-frekvencija. Dogovoreneo je da regaultarona tela u tome sarađuju jer je interes obe strane da ne bude ometanja signala, imajući u vidu predstojeći proces digitalizacije.

Ljajić je rekao da je sa EU manje-više usaglašen tekst sporazuma, ali je prištinska strana na kraju odbila prvu tačku tog predloga koji se odnosi na međunarodni pozivni broj za fiksnu telefoniju. Po rečima Ljajijća, srpska strana želi kompromis i da Kosovo dobije taj broj, ali je stav Beograda da mora da se poštuje određena procedura.

"Želimo da Srbija u tome ima aktivnu ulogu jer jedino Srbija može kod Međunarodne telekomunikacione organizacije (ITO) da izdejstvuje da Kosovo dobije taj broj", rekao je Ljajić.

Na kraju pregovora nije došlo do usaglašavanja ni te prve tačke, a time ni celog sporazuma, dodao je srpski ministar. Ljajić je rekao da je dogovoreno da se već sutra dostave predlozi i nađe rešenje na osnovu predloga dve stane, u pokušaju da se dođe
do konačnog teksta dogovora.

Ljajić je rekao da još ima vremena da se do sastanka premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića, u četvrtak, 20. juna, usaglasi tekst celokupnog dogovora, ili će o tome odlučiti dvojica premijera na svom sastnaku.

Ministar je objasnio da je kompromis koji je ponudila sprska strana odnosio na to da EU, ili jedna od zemalja EU, podnese zahtev kod ITO za dobijanje pozivnog broja za Kosovo. To je obuhvatalo i zamisao da i Srbija potpiše taj zahtev i da se onda razgovara na koji bi način to bilo primenjeno.

Ljajić je ododao da je Beograd spreman da to prihvati, a u primeni bi se dve strane dogovorile kome taj međunarodni pozivni broj pripada, kao i da li je to privremeno ili trajno rešenje. On je ukazao da je Beograd spreman da se u okviru grupa za primenu sporazuma to dalje razmotri i usaglasi.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.06.2013. 00:33
Какву сад лиценцу? Па зар је они немају? И што себи правите посао када ћете продати Телеком као што сте продали и Космет! Опет повуци потегни а већ је унапред све решено!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online