Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.06.2013.
15:48
Beta A

Domovi zdravlja dobili 54 sanitetska vozila

Domovi zdravlja u 52 lokalne samouprave u Srbiji dobili su danas 54 vozila iz donacije Evropske unije (EU), vredna ukupno 378.000 evra, koja treba da pomognu u poboljšavaju usluga u zbrinjavanju bolesnika.

54 "pande" poređane ispred Palate Srbija
 

Ključeve vozila "Fijat panda", koja su dodeljena u okviru Projekta razvoja palijativnog zbrinjavanja u Srbiji vrednog 4,8 miliona evra, predstavnicima domova zdravlja uručili su ispred Palate Srbija ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Palijativna nega je briga o bolesnicima sa neizlečivim bolestima čiji je cilj da produži životni vek i poboljša kvalitet života. Ministarka zdravlja je istakla da je dosadašnja saradnja Srbije i EU na tom projektu, koji je obuhvatio primarnu i sekundarnu zaštitu, bila odlična jer su otvorena četiri Centra za palijativno zbrinjavanje koja uspostavljaju vezu između domova zdravlja, terenske službe, službe palijativnog zbrinjavanja i odgovarajućih bolnica.

"Očekujem da do kraja godine bude otvoreno najmanje 20 centara za palijativno zbrinjavanje pri domovima zdravlja", rekla je ona i dodala da će im u radu pomoći vozila koja su danas donirana sredstvima iz pretpristupnih fondova EU.

Đukić Dejanović je navela da je, u okviru zajedničke saradnje sa EU, do sada oko 800 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima prošlo obuku o značaju palijativnog zbrinjavanja, a obučenno je i 59 socijalnih radnika koji će biti uključeni u pružanje palijativnog zbrinjavanja.

"Zahvaljujući tom programu na četiri medicinska fakulteta u Beogradu, Noviom Sadu, Nišu i Kragujevcu uveli smo i izborni predmet Palijativna medicina", kazala je ministarka zdravlja i zahvalila EU na pomoći.

Šef delegacije EU Vensan Dežer rekao je da će projekat pomoći Srbiji da uspostavi sistem palijativnog zbrinjavanja.

"Vozila će biti sredstvo da se pruži lečenje teško obolelima", kazao je on i podsetio da je i pored produžavanja životnog veka građana, kod žena 77 godina, a kod muškaraca 71 godina, Srbija još uvek u vrhu liste zemalja koje imaju mnogo obolelih od srčanih i malignih bolesti, koje su i najveći uzročnici smrtnosti.

Vozila su dobili domovi zdravlja u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Blacu, Babušnici, Svrljigu, Žitorađi, Vladimircima, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Lebanama, Despotovcu, Topoli, Raškoj, Sjenici, Bajinoj Bašti, Vlasotincu, Bogatiću, Smederevu, Valjevu, Loznici, Jagodini, Ivanjici, Šapcu, Knjaževcu, Pirotu, Paraćinu, Prijepolju, Aleksincu, Negotinu, Kragujevcu i Kruševcu.

Vozila, čija je pojedinačna vrednost 7.000 evra bez poreza i carina, dobile su i beogradske opštine, Palilula, Čukarica, Mladenovac, Sopot, Zemun, Barajevo, Grocka, Obrenovac i Lazarevac.

Na tertoriji Vojvodine vozila su dobili domovi zdravlja u Zrenjaninu, Kikindi, Bečeju, Adi, Senti, Kovačici, Staroj Pazovi, Kikindi, Bačkoj Palanci, Pančevu, Subotici i Novom Sadu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online