Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.02.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Neradnici na grbači naroda

Zakonom o Skupštini poslanici neće dobiti ništa, a vladajuća većina hoće da prikrije višemesečni nerad. Građani su u pravu kad se ljute i govore da ne radimo ništa - kaže za "Vesti" Miroslav Markićević, poslanik Nove Srbije u srpskom parlamentu.

Opozicija je najavila da neće glasati za Zakon o Skupštini. Zašto?
- Zakazivanjem ove vanredne sednice vladajuća većina želi da kupi vreme. Kao, eto parlament nešto radi!

Po Ustavu, još pre godinu i po dana ovaj zakon je trebalo da bude pred poslanicima. Suštinski se ovakvim predlogom zakona ništa neće promeniti, zašto bismo onda glasali.


Zar nije bilo pametnije da je vaša poslanička grupa učestvovala u pisanju predloga zakona?
- Sve je to inscenirano za javnost. Predsednica parlamenta Slavica Đukić - Dejanović izađe pred kamere i kaže da je formirana radna grupa koja piše tekst zakona, a u stvari niko ne radi ništa. Imali smo svog predstavnika Srđana Spasojevića u radnoj grupi, ali se grupa nije sastala 12 meseci.


Zašto govore da rade, ako to nije tačno?
- Prikrivaju svoju neorganizovanost i nerad. Parlament ne radi, a poslanici primaju plate. Rekao sam i na sednici da ako ne radimo više od dva meseca, ispred Skupštine može da dođe Beogradska filharmonija da svira sve sa Šaperom, ali nam od toga rejting neće skočiti.


Aludirate na onaj deo zakona koji predviđa muziciranje orkestra Garde ispred ulaza u Narodnu skupštine na početku i kraju dva godišnja zasedanja...
- Te trube ne znače ništa, jer građanima neće biti bolje ako čuju da se trubama najavljuju sednice. To služi da neki u parlamentu sebi ispune želje. Mislim na predsednicu Slavicu Đukić - Dejanović koja izgleda pati od viška protokola.


Poseban budžet brana od ministara


Smatrate li da je u redu da Skupština ima svoj budžet?


- Mnoge zemlje Evropske unije imaju parlamente koji tako funkcionišu. Skupštinski budžet bi postojao u okviru budžeta Republike Srbije, a cilj bi mu bio da štiti poslanike od ministara. Tako nas predstavnici Vlade više ne bi uslovljavali kao što su to radili do sada.

Ispada da kritikujete samoga sebe, i vi ste poslanik?
- Narod je u pravu što se ljuti i kad govori da ne radimo ništa! Nisam ja kriv što niko ne zakazuje sednice, ja volim da radim ali ne zavisi od mene.


Šta je sa rezolucijom o Srebrenici, piše li je iko?
- Niko tu ništa ne piše, osim što se o tome govori po medijima. Na kraju će nam podmetnuti rezoluciju kao kukavičje jaje, , kao i ovaj zakon o Skupštini. I onda mi treba da se izjašnjavamo i glasamo, a do tada nas niko ništa nije pitao.


Znači li to da poslanici većine prodaju narodu maglu?
- To je tačno, ali u međuvremenu rade na broju 126. To vam je kao magična formula, ne bave se zakonom nego skupljanjem 126 ljudi koji će glasati za to što predlože. Po meni, deklaracija o Srebrenici ništa ne znači ako za nju ne glasa bar dve stotine poslanika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online