Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 14.06.2013.
06:00
D. Đorđević - Vesti A

Leptokarija: More za sirotinju

Ko kaže, ko to laže, da Vranje nema more, reći će Vranjanci. To je naša Leptokarija u Olimpijskoj regiji u Grčkoj. Ona je glavna, a potom: Paralija, Olimpik Bič, Nei Pori i Platamona.

Ležaljke su skupe, a peškir je lako poneti
 

- Od svih turista koji letuju u Leptokariji 90 odsto su Srbi, a od toga 60 odsto Vranjanci - kažu nam iz jedne poznate agencije.


Vranjanci su posebni po tome što otvaraju i zatvaraju turističku sezonu u Grčkoj, jer je tada najjeftinije, pa ako još bog pogleda i da ima što više sunčanih dana puna kapa, eto morskog tena pa neka puknu dušmani kad se vrate. Prva smena počinje od 22. maja, a poslednja se završava 3. oktobra.

Muž rasipnik

Pivo se kupuje u Lidlu koji je oko dva kilometra udaljen od vile gde su smešteni. Kupuje se u paketu po šest limenki, po 0,60 centi po komadu. U obližnjem marketu košta 0,80 po limenci, a to nije mala razlika u ceni. Muškarci su zadovoljni cenama, ali nisu gunđanjem svojih žena:
- Sve li pare oćeš da popiješ? - popuju im sve vreme.

Vranjanci su vrlo ekonomični ljudi, što je opštepoznato. Jedino su ekonomičniji od njih Piroćanci. "Oni i ne idu na more, jer su pare kod njih, još uvek, najskuplje", kažu zajedljivo Vranjanci. Da bi se otišlo na more 22. ili 23. maja najbolje je da se obiđu agencije u gradu još krajem decembra iste godine, uplati odmah ili da se odlazi tokom januara svake nedelje po jednom i čeka "taj sajam turistički u Beogradu i popust" i odmah uplati.


Dobro organizovanog Vranjanca sa suprugom koštaće 10 dana letovanja u Leptokariji ukupno 120 evra. Priprema za more je vrlo bitna, jer od nje zavisi koliko će se dodatno potrošiti novca, a i kakva farba će se nabaciti. Najpoželjnija je ona bronzana, a može i crna, čergarska. Veća je sramota vratiti se sa mrtvačkom bojom, pola beo, pola pocrneo, negoli kao Čiroki, skroz crven. Pripreme idu u dva pravca: hrana i sunčanje.

Sarma i margarin

Apartman je najjeftiniji provod
 

Za dvoje Vranjanci nose: pet smrznutih jela, s tim što se jedno jelo služi dva dana zaredom. Dakle, sarma ili punjene paprike, varivo sa malo svinjske vratnine da zamiriše, đuveč sa pilećim krilcima i grbnjačama, pasulj na tavče sa komadom kobasice i dve smrznute pljeskavice. Ono što obavezno Vranjanci ponesu jesu paprike i jaja, a prže se na licu mesta. Ponese se i za dve večere, kad se oseti glad, a to je negde na sredini letovanja.

Dva koluta salame

Obavezna je i priprema slanih i slatkih sitnih kolača (slane perece, takozvane grisine, posni prepečeni kolači sa suvim grožđem i slične varijacije) za plažu i spremanjem po dva sendviča za svakog za put (hleb, dva koluta salame i jedan kačkavalja) i zamrzavanjem po dve lepinje i dve pljeskavice "za u povratak".

Dakle, za dvoje: četiri slatke i šest ljutih paprika i četiri jaja. Zato mora da se ponese i zejtin, najbolje u plastičnoj flašici od 2 dl. Za ručak se služe supa i salata. Supa se kupuje u vranjskom marketu, one od 20 do 25 dinara po kesici. Pet kesica je dovoljno za 10 dana, jer jedan pun, a ređi tanjir je sasvim po meri. Za salatu je potrebno, za jednu osobu: pola paradajza, pola ljute ili slatke paprike, pola krastavca i jedna veća glavica crnog luka.

Da bi se prošlo što jeftinije zamrznu se četiri umešena hleba da ima u početku, jer je hleb 80 centi. Vranjanci dosta jedu hleb, tako da im je ta količina dovoljna za prva dva dana. Za večeru i doručak ponese se margarin, nekoliko pakovanja, može još koji namaz iz marketa, pola kilograma sira, kilo-dva krompira za pomfrit i crevo čajne kobasice.

Šoping je ozbiljna rabota
 

Stavljajući čajnu u pregradu, Vranjanci će reći: "Kad je bal neka je sa muzikom." Naravno sebi će priuštiti, uglavnom poslednjeg dana boravka, i kupovinu girosa koji je 2,20 evra po komadu. Ali, ići u Leptokariju i reći da niste jeli giros to bi bila nacionalna sramota. Zato, pametan Vranjanac kupuje giros u udarno večernje vreme, kad svi izlaze u glavnu ulicu, nosi ga u rukama izvesno vreme dok se ne ohladi, jer tada neko mora da ga vidi i pozdravi.


- I, vi li kupiste, ako, ako i treba čovek da si opusti srce - čuće se na ulici.

Dužina jezika

Za sunčanje se obavezno kupuje Dobrijeva mast protiv opekotina, za početno sunčanje faktor +30, a za poslednje dane +15. U te svrhe se nosi i margarin za jelo i plastična flašica od 2 dl maslinovog ulja u kome je prošlog leta stajao kantarion 40 dana na suncu. Prvo se namažu margarinom koji omekša kožu, a za finiš, za dobijanje bronzane boje je ulje od kantariona. Ponesu se i dve stolice na rasklapanje, dve prostirke od prošle godine, ako se nisu pocepale, jer i one najjeftinije su evro i po.
 

Lovi se svaki zrak majskog sunca
 

Dolazak u Leptokariju donosi malo nervoze, jer Grci "kasne" sa smeštajem, a po ulasku zaviri se u svaki kutak sobe i kupatila kako bi se uočili mogući nedostaci. Primedbe i po koja psovka odnose se na nedostatak određenog posuđa, na vrata od NjC koja udaraju u sudoperu i druge sitnice, ali ljutina brzo nestaje kad žena vikne:


- Za 120 evra, ovo je, bre, Amerika!
Po dolasku i raspremanju odmah se odlazi na plažu, da se ne izgubi prvi dan. Uveče se ide u šoping, obilaze se sve radnje redom u glavnoj ulici koja ide od plaže do nadvožnjaka ispod pruge i naviše do izlaska iz mesta i marketa Lidl ili kako ga Vranjanci iz milošte zovu Lido. To se svake večeri obilazi, tako da žena koja nije ušla u svaku prodavnicu barem 20 puta za 10 dana letovanja kao da nije bila na moru.


Kupuje se svaki dan ponešto, a najviše u poslednja dva dana, pošto se sve dobro ispregledalo, utvrdile cene i gazde gde može da se pogađanjem maksimalno dobije popust. Žene kupuju prvo za unučiće, pa za sebe, potom za ćerke i sinove, a na kraju za snaje i zetove. Poslednji u nizu su suprug i rodbina, koja mora da se ispoštuje da ne pukne bruka.

Restorani uglavnom prazni
 

Najviše para se troši na decu, od lopti do guma za plivanje do odeće. Sve što je preko 10 evra je skupo i to dolazi u obzir samo za unuke i ženu, jeftino je od pet do 10 evra i to je za ćerku, sina, snaju i zeta. Za ćerku mora da je skuplje dva evra od onog za snaju, a za sina makar jedan evro od onog što se kupuje za zeta. Suprugu se kupuju papuče, pet do šest evra, jer kad se sabere sa količinom piva koje je popio to je sasvim dovoljno.


Žene kupuju haljine, suknje, cipele, sandale, donji veš. Pogađanja su žestoka, traju danima, pa ko popusti, a uglavnom Grci.
- E, na moje je, kako ja reko, ostadoše dva evra u novčanik, morali su da popuste, moj jezik je duži od njihovog - čuje se ulicom. Tu su i suncobrani od pet evra, koji muž, kad dune vetar, mora da drži obema nogama, tako što ga obuhvati i stisne butinama. A vetar retko kog dana ne duva zbog blizine Olimpa. Na kraju, za posebne prijatelje, a njih nije malo, kupuje se grčka alva, naravno ona od dva evra.

Gaće i prostata

Na plažu se odlazi ujutru rano, muž da zauzme mesto iako, u maju, u predsezoni, ima mesta koliko hoćete. Ali, tu gde se svi sakupljaju, tu je gužva i tu mora da se zauzme centralno mesto. Žena dolazi nakon sat vremena i nastaje mazanje kremama za sunčanje; jedno drugom mažu leđa, dugo jer se krema nanosi u što tanjem sloju da se ne bi potrošila pre vremena. Voda je, što bi se reklo "hladna dok se uđe, a posle ti se ne izlazi". Ako je jači vetar i naiđu talasi, kupanje je kraće, sunčanja su duga, koristi se svaki zrak. Obavezno je presvlačenje kupaćih gaća kod muškaraca zbog prostate i žena zbog jajnika.


- Ti da se ne dizaš celu noć i trčiš u NjC, ja da se ne špricam kad se vratimo - savet je žena.
Vreme na letovanju brzo prolazi, a Vranjancima čini se najbrže. Poslednje večeri nastaje pakovanje, uh, tada je veća nervoza negoli na dolasku.


- Dođosmo sa dve prepune torbe, a vraćamo se sa tri i plus četiri kese. Što uradismo, da li potrošismo sve što smo poneli, leleeee - zapomaže žena, muž psuje dok kolenom pritišće torbu, a ona se zaleće oko njega vičući da pazi da ne pokvari rajsferšlus. Nekako, i to se svrši srećno.


Ujutru se čeka autobus, nervoza je uobičajena, šoferi tovare, znoje se na suncu, krste se, ne znaju gde da smeste sve torbe.


- Nema nigde kao kod Srba - viče besan šofer.
- More, kao što su Vranjanci to nema nigde! - uzvrati mu jedna od putnica vičući da pazi kako stavlja torbu, ima unutra flašu od dva litra maslinovog ulja.

POVEZANE VESTI

Petak 14.06.2013. 13:10
Svi smo mi pomalo vranjanci. Sve je ovo istina, zalosna istina.
Nedelja 30.06.2013. 17:36
Autor ovog teksta do u detalje , kao pravi insajder, poznaje način letovanja sa malo para (namerno ne kažem južnjaka jer to nije pravilo) pa se brinem za status novinara u Srbiji. Želela bih mu zato da sledeće godine opiše all inclusive varijantu letovanja na nekom tropskom ostrvu da i mi nešto novo čujemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online