Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.06.2013.
17:58
b92.net A

Sindikat moli državu da ne prodaje Telekom

Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović izjavio je da država mora ostati većinski vlasnik tog preduzeća.

Telekom Srbije (foto: arhiva)
 

"Naš stav je nepromenjen i isti je kao i kad je prethodna vlada pokušala da proda Telekom: Smatramo da ne treba većinski prodati Telekom, odnosno da je moguće mešanje kapitala, ali država mora uvek ostati većinski akcionar. Država mora donosti strateške odluke", rekao je Joksimović agenciji Beta.

Po rečima Joksimovića, država mora ostati većinski vlasnik Telekoma zbog zaštite prava zaposlenih i da strani vlasnik ne bi izvlačio pare iz Srbije.

Predsednik Sindikata je postavio pitanje zašto država ne može da ostane većinski vlasnik Telekoma, kada su svi potencijalni kupci u državnom vlasništu: državni su i Dojče telekom, norveski, austrijski i francuski telekomi.

"Dajte da se ta fama jednom razbije! Kažu ovde: 'Ne može da ostane državni telekom'. Pa, kako su državni telekomi u svim drugim državama i to zapadne Evrope?", rekao je Joksimović.

Povodom napisa da će Vlada Srbije na prodaju ponuditi 100 odsto Telekoma, on je rekao da je "notorna laž da država ima 100 odsto" tog preduzeća.

Precizirao je da država ima samo 58 odsto jer je 42 odsto već u rukama samog preduzeća Telekom Srbije, njegovih zapolsenih i penzionera, i drugih građana.

"Radnici i penzioneri Telekoma imaju 6,94 odsto, 15 odsto podeljeno je građanima i 20 odsto je sam Telekom otkupio od (grčkog) OTE. To je posredno državno jer je ona vlasnik Telekoma, ali država ne može to da uzima koa svoj kapital. Radnici Telekoma otplaćuju taj dug, a ne država", rekao je Joksimović.

Po njegovoj oceni, država za svoj udeo od 58 odsto u Telekomu može dobiti najviše 600 miliona evra.

"Država ne može da dobije dve milijarde, već daj Bože 600 miliona za tih 58 odsto. Ne znam kome se to isplati da proda za te pare, od kojih mora i da isplati socijalni program, ako bude došlo do privatizacije i bude viška zaposlenih", rekao je Joksimović.

On je rekao i da je zbog ekonomske krize u Evropi vrednost Telekom opala od prethodnog pokušaja privatizacije, a naveo je i da je koeficijent uspešnosti sada upola manji nego tada:

"Taj koeficijent je tada bio puta 10, a sada je puta 4,5", rekao je Joksimović.

Sindikat Telekoma Srbije koji je reprezantativan, u otvrenom pismu potprededniku Vlade Srbije Aleksandru Vučićiću zatražio je sastanak da bi ga informisali zbog čega ne bi trebalo prodati to preduzeće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online