Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 13.06.2013.
19:19
Beta A

"Pojedeno" žito iz 19 skladišta robnih rezervi

Poljoprivredni inspektori su utvrdili da se u 19 skladišta robnih rezervi nalazi manje pšenice i kukuruza nego što je bilo smešteno u silose, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Skladištari krili pšenicu ispod duplog dna
 

U tri slučaja je otkrivena prevara jer su skladištari skrivali pšenicu ispod duplog dna u ćelijama silosa. U jednom slučaju je skladištar onemogućio kontrolu, jer je uklonio merdevine na silosima.

Ljajić: Ukradeno 20 miliona evra

 

Krađom pšenice i kukuruza iz robnih rezervi država je oštećena za oko 20 miliona evra, rekao je ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić.

 

"Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je da od ukupno 77 kontrolisanih silosa, u sedam uopšte nema ili nedostaju velike količine robe, odnosno oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32 tone merkantilnog kukuruza. U još dva silosa su uočene nepravilnosti u skladištenju, rekao je Lajjić.

Naknadne kontrole biće sprovedena u 26 skladišta, jer je registrovan promet robe u vreme kad je rađena provera količine robnih rezrevi. Manjkovi pšenice i kukuruza nisu utvrđeni u 32 skladišta u kojima se čuva roba koja je u vlasništvu države.

Preduzeće Jugoinspekt iz Beograda je obavljalo poslove merenja i uzimanja uzoraka pšenice i kukuruza u silosima. Zvanični izveštaj će komisija, koju osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede čine predstavnici Republičke direkcije za robne rezreve i Ministarstva trgovine, sačiniti kada stignu laboratorijski rezultati uzoraka.

Kontrola ovlašćenih skladištara trajala je dve nedelje, a istovremeno su rađene i laboratorijske analize o prisustvu aflatoksina i teških metala u pšenici i kukuruzu.

Na predlog Ministarstva trgovine, Vlada Srbije je formirala radnu grupu za kontrolu ovlašćenih skladištara, odnosno preduzeća koja imaju ugovor s Direkcijom za robne rezerve da čuvaju pšenicu i kukuruz.

Preduzeća koja imaju ugovore s Direkcijom za robne rezerve o čuvanju robe, imaju i materijalnu, a po Zakonu o robnim rezervama, i krivičnu odgovornost za stanje te robe, jer je zabranjeno korišćenje te robe bez naloga Direkcije. Roba iz državnih rezervi čuva se u oko 80 skladišta, a samo jedno od njih je u državnom vlasništvu.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić izjavio je pre nekoliko dana da je njegovo ministarstvo prvi put posle više decenija uradilo pravu kontrolu robnih rezervi i da će tim povodom biti posla za policiju i za tužilaštvo, jer se radi o pljački ogromnih razmera.

Četvrtak 13.06.2013. 19:26
Pa kakva ste vi država....., Bože sačuvaj ! Obećali borbu protiv korupcije i kriminala, a i žito im se krade ispred nosa ! Šta ćeš, neki opasan skladištar !!
Četvrtak 13.06.2013. 19:54
Kad se setim pravednog Josifa koji je i kao dosljak bez titule dobio na upravljanje tadasnju velesilu Egipat kao da je sam faraon i koji je spasao zemlju od sedmogodisnje suse tako sto je se pobrinuo za svo zito cuvajuci ga za zle dane onda pogledam ove krupne stetocine koje su na poverenje dobili zitne rezerve svoje zemlje tek onda vidim gde smo stigli i sta smo postali
Četvrtak 13.06.2013. 21:00
Saučesnik u opštoj pljački Srbije je sadašnji predsednik vlade ivica dačić, koji verovatno rad procenta a možda i nedovoljne stručnosti kao ministar policije nije ništa preduzeo da se zaštiti opšte dobro građana Srbije... I kao takvog treba ga smatrati naj odgovornijeg za pljačku i ponižavanje svih građana Srbije... Danas mu se verovatno ne može ništa al doćiće i to vreme da ova kriminalna zverka završi tamo gde joj je mesto...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online