Nedelja 30. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 13.06.2013.
03:29
Beta A

"Srbi da služe kazne u otadžbini"

Srbija pridaje veliki značaj inicijativi da osuđeni pred Tribunalom u Hagu služe kaznu u svojim zemljama, izjavio je u Njujorku ministar pravde Nikola Selaković i dodao da je Srbija u potpunosti spremna da preuzme tu odgovornost.

Selaković je u na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj su predstavljeni izveštaji o radu Tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i u Ruandi, rekao da Srbija u potpunosti podržava rad Tribunala u Hagu i da je u julu 2011. godine ispunila svoje obaveze prema tom sudu izručivanjem poslednjeg preostalog begunca.

Nikola Selaković

Srbija je, kazao je Selaković, posvećena kažnjavanju svih počinilaca zločina, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ali želi i da se ustanovi puna istina o zločinima počinjenim u ratovima 90-ih. On je rekao da je pred sudovima u Srbiji za zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ do sada suđeno 398 ljudi, što je pokazalo njenu privrženost međunarodnom pravu, a izrečene presude su doprinele regionalnom pomirenju.

Prema Selakovićevim rečima, posle ratova, države nastale na prostoru bivše Jugoslavije pokazale su želju da krenu putem mira, pomirenja i dobrosusedstva. Mi smo spremni da prihvatimo i druge koji žele da služe kaznu u Srbiji, rekao je ministar.

Selaković je ukazao i da je Srbija bila prva država istočne Evrope koja je sa Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) potpisala sporazum, koji predviđa mogućnost da osuđeni za ratne zločine izdržavaju kaznu u Srbiji.

Govoreći o razlozima za zahtev Beograda, Selaković je rekao da mnogi osuđeni služe kaznu u zemljama čiji jezik ne govore, što spračava komunikaciju sa okolinom, kao i da geografska udaljenost otežava, pa i onemogućava posete porodica i rođaka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.06.2013. 11:09
a što ti Srbi uopšte moraju da služe kazne ? koja je njihova krivica ? Što su Srbi ?
Četvrtak 13.06.2013. 12:01
Vazi ,posaljite vi nama :Voju,Radovana i Ratka a mi cemo vam to hiljadustruko vratiti i iz zahvalnosti poslacemo vam hiljade i hiljade Albanaca iz juzne Srbije jer oni tvrde da su ugrozeni a predvodice ih ; Natasa Kandic,Sonja Liht, Sonja biserko ,Ceda Smrk, Nenad Canak, Bojan Kostres, Goran Pajtic,Tadic Draskovic,Suntanovac,
Četvrtak 13.06.2013. 08:56
Ja se nadam da nece prihvatiti,za dobrobit nasih ljudi,heroja koji si sluzili Srbiji. Jer ako ih dovedu u nase Fasistoidne kazamate,logore kakvih nema nigde drugo na svetu,onda su tek jebali cvorka,u najnehumanijim uslovima. Bolje camiti u npr.Nemackoj bez poznavanja jezika ali ima nasih ljudi pa sa njima neka pricaju,ali ce bar imati koliko toliko normalne uslove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online