Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 12.06.2013.
15:16
RTS A

Golootočani nezadovoljni naknadom od 700 dinara za dan

Nekadašnji zatvorenici na Golom otoku nezadovoljni naknadom koju im država isplaćuje. Smatraju da je 700 dinara za dan proveden u tom zatvoru ponižavajuća suma. Problem predstavlja i preduga sudska procedura, jer se ljudima koji imaju više od 90 godina zakazuju ročišta koja traju godinama, što je kako naglašavaju, neviđeni skandal, izveštava Radio televizija Srbije.

Foto: Arhiva
 

Do danas je 77 zatočenika sa Golog otoka potpisalo sporazum o rehabilitacionom obeštećenju i dobilo naknadu, dok njih 15 treba da se izjasni da li prihvata sporazum. Resorno ministarstvo isplatilo im je oko 58 miliona dinara. Zatvorenici Golog otoka smatraju da je 700 dinara za dan proveden u tom zatvoru ponižavajuće malo novca.

Pravda u Strazburu

Golootočani kažu da neće odustati od svojih zahteva i da su podršku dobili od Evropske komisije i suda u Strazburu.

Najveću prepreku vide u radu sudstva bez čijeg rešenja ne mogu da podnesu zahtev za naknadu štete. Kažu da, iako u nadležnim sudovima znaju koliko godina imaju golotočani, ročišta traju dugo.

Njih šestorica, koji su ušli u proceduru, preminuli su ne dočekavši odštetu.

Ljubisav Krunić je 60 godina nosio teret državnog neprijatelja. Nedavno je dobio rešenje koje potvrđuje da je osam godina nevin proveo u zatvoru na Golom otoku.

Zbog toga je od Ministarstva pravde dobio novčanu naknadu za pretrpljeni duševni bol, a da li ima pravo i na materijalnu odštetu za sve izgubljene plate, čin poručnika i tome slično, čeka odluku suda.

Ljubisav Krunić kaže da je prvi deo odštete koji je dobio mali, a da su nadležni objasnili da je to samo privremeno, dok se ne utvrdi koliko ima bivših zatvorenika, nakon čega će, kako mu je rečeno, dobiti punu odštetu prema zanimanju koje je imao na radnom mestu.

Međutim, on navodi da još uvek ima samo penziju stečenu u kasnijem radnom odnosu. Da nije besparice, ne bismo ni u snu prihvatili novac od države, kaže supruga Ljubisava Krunića.

Zlata Krunić naglašava da je najvažnije to što je skinuta ljaga sa njegovog imena, što nikakav novac ne može da nadoknadi. Država je smogla snage da im prizna pravnu i moralnu rehabilitaciju i uz veliki napor obezbedi čak i tu simboličnu sumu uprkos deficitu u budžetu, kažu u Ministarstvu pravde.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Danilo Nikolić kaže da ministarstvo ne može da poveća naknadu koju je komisija odredila. Sa gledišta Golootočana, to su mala sredstva, napominje Nikolić, ali sa stanovišta države su velika, jer pored 103 zahteva Golootočana, postoji oko 1.000 zahteva drugih ljudi koja imaju pravo na rehabilitaciju.

Osim visine naknade, Golootočani su nezadovoljni i odnosom nadležnog suda prema njima. Predsednik Udruženja Goli otok Zoran Ašanin ističe da čoveku od 90 godina sudovi zakazuju ročišta koja će trajati godinama, što je kako je ocenio, neviđeni skandal.

U Ministarstvu pravde kažu da nezavisnost sudstva mora da se poštuje. Danilo Nikolić objašnjava da prema zakonu ti postupci nisu hitni, ali smatra da bi bilo moralno da svaki sudija tim predmetima da prioritet. Golootočanin Ivan Radulović neće da prihvati, kako kaže, sramnu naknadu koju mu država nudi, pa će pravdu potražiti na sudu.

Do polovine decembra 2016. godine, Golootočani mogu da podnesu zahtev za rehabilitaciju Višem sudu, posle čega zahtev za obeštećenje treba da predaju Komisiji Ministarstva pravde.

Do sada Komisija nije odbila nijednog Golootočanina, ali preko 200 njihovih naslednika jeste. Objašnjavaju da naslednici koji u to vreme nisu bili rođeni, ili u braku sa Golootočaninom, ne mogu da dobiju naknadu, jer nisu trpeli bol.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.06.2013. 15:30
jos sto godina ih treba zatvoriti tamo da su valjali ne bi ih ni zatvarali,njemu od 90 godina trebaju novci,jednom nogom vec u grobu,to govori samo kakvi su ljudi....oce gospoda da im ja platim sto su lezali tamo a nisam bio jos ni u planu da se rodim.......puna nam je drzava rodoljuba
Sreda 12.06.2013. 15:35
To je bilo, i prošlo, mnogo toga ne može novcem da se nadoknadi, ni da se preračuna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online