Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.06.2013.
01:45
D. Dekić - Vesti A

Jeftina tapija nije po Ustavu

Političke igrarije ponovo su se "obile o glavu" građana Srbije. Popularno nazvana "Veljina jeftina legalizacija" po ministru građevine Velimiru Iliću, pala je s odlukom Ustavnog suda Srbije (USS) da odbaci odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, koji smatra da divlji graditelji ne mogu da budu u povoljnijem položaju od onih koji su mukotrpno i regularno zidali.

Građani oštećeni: Saša Janković
 
 


Građani ubuduće ne mogu da računaju na popuste za legalizaciju, a priča se i da će i uslovi biti pooštreni. Ustavni sud je kao poslednji rok za donošenje novog zakona o legalizaciji odredio 7. jun, kada je nastupio pravni vakuum, jer je stari propis prestao da važi, a ministar Ilić nije s novim izašao pred parlament. U Ministarstvu građevine kažu da poštuju Ustavni sud i objašnjavaju da su odlučili da odredbe o legalizaciji više ne budu u Zakonu o planiranju i izgradnji, već u posebnom, koji će jasno definisati tu materiju.


Pomoćnik ministra građevine Aleksandra Damnjanović rekla je za "Vesti" da danas ističe rok za javnu raspravu o novom predlogu zakona o legalizaciji koji treba da po hitnom postupku ide na prvu narednu sednicu Vlade, pa u skupštinu.


- Primedba USS-a odnosi se na to što su zakonom bile predviđene pogodnosti i popusti, čime su diskriminisani oni koji su gradili legalno ili oni koji su po ranije važećim propisima legalizovali zdanja. Nacrtom nismo predvideli popuste, o tome će se svojim aktima izjasniti lokalne samouprave, ali smo dali preporuku da se vodi računa o socijalno ugroženim građanima i onima koji su finansirali izgradnju infrastrukture - objašnjava Damnjanović.

Đurić: Građani su prevareni

Bojan Đurić, poslanik Liberalno demokratske stranke, partije koja je najviše upozoravala na mane zakona u Skupštini, smatra da su građani prevareni, jer nijedan zakon koji je usvojen dosad nije bio dobar.
- Zakon o planiranju i izgradnji je katastrofalan od samog početka, ali istu krivicu što legalizacija nije urađena u Srbiji snose i bivša i sadašnja vlast. Bivša vlast je takođe usvojila zakon koji se loše pokazao u praksi. Za novi zakon je rok da se ispoštuje odluka Ustavnog suda i zakon učini primenljivim istekao, i građani su prevareni. Najgore je što će i svi budući zakoni o legalizaciji zbog ovakve neozbiljnosti biti osuđeni na propast - objašnjava Đurić za "Vesti".


Odluka na lokalu

Vlasnik nelegalnog objekta će ubuduće morati da plati naknadu za uređenje zemljišta čiju visinu određuju lokalne samouprave. Nacrt zakona prepušta opštinama i gradovima da mogu da propišu umanjenje naknade za legalizaciju ako je vlasnik izgradnjom nelegalnog zdanja rešio stambeni problem i ako on i njegovi članovi domaćinstva nemaju drugu nepokretnost u svojini na teritoriji lokalne samouprave. Naknada može da se plati odjednom ili na mesečne rate najduže na period od 20 godina.

 

Ništa bez komšija

Ako je reč o nadziđivanju, pretvaranju zajedničkih prostorija zgrade u stan ili poslovni prostor kao dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima, dostavlja se ugovor sa skupštinom stanara. Ne mogu da se legalizuju zdanja sazidana na zemljištu koje nije za izgradnju ili na onom za javne namene i u zonama kulturnog i prirodnog državnog dobra, ali ni ona izgrađena od netrajnih materijala.


Nova rešenja, međutim, prema saznanjima "Vesti" otvaraju mogućnost da vlasnika koji će tek legalizovati objekat ucenjuje prodavac placa i njegova rodbina, ali i komšiluk. Prilikom legalizacije gledaće se i koliko je objekat udaljen od komšija, a umesto uverenja da se niko od komšija nije žalio biće potrebna i njihova saglasnost ukoliko je recimo razmak sa susedima manji od 1,5 metara ili su izgrađena tri umesto dva sprata. Iako je neko plac pošteno platio, imperativ je da ima papirološki raščišćen vlasnički odnos.

Mnogo je primera da je pošteni građanin i kuću sagradio, pa tek onda saznao da ga je prodavac prevario, jer nije i formalno vlasnik placa već dela, zbog neraščišćenih porodičnih imovinskih odnosa. Tako će ubuduće morati da potvrđuje vlasništvo na sudu.
Nacrt zakona predviđa da će moći da se legalizuju objekti bez dozvole i oni gde se pri izvođenju radova odstupilo od izdate građevinske dozvole i potvrđenog glavnog projekta. Naknadna građevinska i upotrebna dozvola izdavaće se, kao i ranije, samo za objekte sazidane do 11. septembra 2009, ali kao jedno rešenje. Da bi mu se naknadno izdala dozvola, vlasnik mora, ako nije dosad, da podnese glavni projekat u tri primerka, dokaz o pravu korišćenja, svojine ili zakupa parcele, dokaz o plaćenoj naknadi za uređenje zemljišta i dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi.  

Janković: Vlast primenjivala neustavan zakon

Zaštitnik građana Saša Janković kritikovao je pravni vakuum na štetu građana i pozvao resor građevine i Vladu da daju predlog zakona kojim se legalizacija bespravno podignutih objekata stavlja u ustavni okvir.

Obustava svih postupaka

Pomoćnik ministra građevine Aleksandra Damnjanović objašnjava da se 7. juna kao zadatog roka USS prestankom važenja uredbi o legalizaciji obustavljaju svi postupci legalizacije do usvajanja novog zakona.
- Izradi novog teksta zakona o legalizaciji pristupili smo u skladu sa odlukom USS-a, a i hitnost njegovog donošenja je nalagala da to bude poseban zakon - navela je ona.

On podseća da je Ustavni sud, krajem prošle godine, doneo odluku o neustavnosti odredaba o legalizaciji u Zakonu o planiranju i izgradnji, ali je objavio tek posle pola godine da bi vladi i parlamentu dao priliku da pripreme i usvoje valjan propis. Međutim, predlog rešenja za bespravno podignute objekte još nije upućen u skupštinsku proceduru.


- U međuvremenu je primenjivan neustavan zakon, a posle 7. juna postupci koji nisu okončani ne mogu da se nastave, a odluke donete u njegovoj primeni ne smeju biti izvršene. Sadašnja situacija suprotna je pravnoj državi i lišava građane pravne izvesnosti, kako one koji su podneli zahteve za legalizaciju, tako i one koji očekuju da se bespravno podignuti objekti sruše - naveo je Janković.


Zaštitnik građana podseća da je predlagač jednog dela odluke Ustavnog suda o neustavnosti odredbi o legalizaciji, kojim je "neustavno napravljen paralelan pravni režim za ostvarivanje prava koji je bio povoljniji za prekršioce zakona nego za one koji su ga poštovali".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online