Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 12.06.2013.
13:02
J. Arsenović - Vesti A

Srbija pljunula na mrtve heroje

Da pravni formalizam država isteruje na onima koji su izgubili svoje najmilije služeći toj istoj državi, govori slučaj porodice Petković! Srbija je tužila, a Vrhovni kasacioni sud presudio da Sinđa i Ljubomir Petković moraju da vrate odštetu u iznosu od 3,89 miliona dinara koja im je isplaćena na ime duševnog bola zbog smrti njihovog sina Čedomira, policajca stradalog 1999. na Kosovu i Metohiji!

Smrt na dužnosti: Kolege poginulog policajca spuštaju kovčeg
 


Vrhovni kasacioni sud je poslednja sudska instanca i tu više žalbe ne pomažu, a advokatu Petkovićevih preostaje samo da kod državnih organa apeluje na moral i pravičnost koji ovako apsurdnom presudom nisu zadovoljene, već naprotiv, šalju poruku da se patriotizam ne isplati, već kažnjava.


- Nažalost, država je ostala pri podnetoj tužbi, pozivajući se na zastarelost zahteva za odštetu, a mi možemo uspeti jedino ako se neko u ovoj državi postidi i kaže: "Povucite tužbu" - kaže za "Vesti" advokat Danica Milošević.

Ostaje da se vidi da li će ministar policije Ivica Dačić, baš kao ministar odbrane Aleksandar Vučić u slučaju stradalog vojnika Kostića iz Leskovca, naložiti da se prećutno odustane od potraživanja prema nesrećnim roditeljima koji osim što su izgubili sina doživljavaju dodatni šamar od sopstvene države, jer ona od njih potražuje novac koji im je prethodnim sudskim odlukama isplaćen na ime duševnog bola!

Da li će država da se postidi: Porodica Petković
 


- Ovo je etičko, a ne pravno pitanje, jer svako se može pozvati na zastarelost i on je isti i u slučaju materijalne i u slučaju nematerijalne štete. Tamo gde država bolje funkcioniše u ovakvim slučajevima se uzdržava od prigovora zastarelosti koji se tiču gubitka života u vezi sa funkcionisanjem države. Odnosno, ako je već doneta presuda, odustaje od zahteva za vraćanjem novca. I te poteze treba da povlači javni pravobranilac, a ne ministar - komentariše za "Vesti" profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.


Ona primećuje da kolebljiv odnos sudova prema ovom pitanju daje mogućnost da neko ko je ministar vrši sudski posao i da je ceo taj pristup pogrešan.


- Sada će da ispadne da su sudovi nestručni, a da su ministri bajni i samilosni jer će "oprostiti" potraživanje. Zakonodavac bi mogao da razmišlja i da se rok zastarelosti sa tri, odnosno pet godina produži, jer porodice kada izgube svoje najmilije svakako nemaju prvo na umu da tuže državu - dodaje Vesna Rakić Vodinelić.
 

Kada zakon zaboravi na moral

Pravni zastupnik porodice Petković juče je za "Vesti" najavila da će o celom slučaju pismeno obavestiti ministra Dačića, Nezavisni policijski sindikat (NPS) i policijsku upravu Prizren koja je izmeštena u Kruševac, a u kojoj je pokojni Čedomir radio. U NPS kažu da oni mogu samo da atakuju na Vladu i MUP da odustanu od konkretnog potraživanja.
- To je skandalozna odluka suda! Kolega je ostavio život braneći državu, a sada njegovi roditelji treba da vrate nekih tridesetak hiljada evra, koliko jedan političar u proseku potroši na svoja službena putovanja - primećuje predsednik NPS Momčilo Vidojević.


Ministar deli pravdu

Anđi Kostić, majci vojnika Dragana Kostića, stradalog pod nerazjašnjenim okolnostima u leskovačkoj kasarni Jablanica 2004, sud je naložio da Vojsci Srbije vrati oko 800.000 dinara koje je dobila na ime nematerijalne štete zbog smrti sina. Njen advokat Predrag Savić kaže da se po tom "suludom sudskom rešenju" ništa ne dešava i da se pretpostavlja da je to zbog intervencije ministra Aleksandra Vučića.
U konkretnom slučaju sud je pošao od toga da ona nije imala pravo da nasledi svog muža koji je u međuvremenu stradao u saobraćajnom udesu, odnosno njegov novčani deo za pretrpljeni duševni bol zbog stradanja sina.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.06.2013. 13:05
Samo se u Srbiji vojnici zaboravljaju..a u svetu se hvale i cene
Sreda 12.06.2013. 13:09
u tome smo prvaci sveta.... UNDISPUTED....
Sreda 12.06.2013. 13:48
Brisel nas placa da unistavamo patriotizam i mi to vrlo dobro radimo. Unistili smo vojsku, na putu smo da unistimo patriotizam i moral narodu, jedino nam jos crkva stoji na putu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online