Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.06.2013.
04:46
Z. Gligorijević - Vesti A

Javni tužilac napravio gusle za Filipa Višnjića

Milovan Vuković (73) iz Jagodine, rodom iz okoline Berana, reportera "Vesti" dočekao je guslajući i pevajući pesmu "Početak bune protiv dahija". To za njega nije ništa neobično jer je on jedini u centralnoj Srbiji koji pravi gusle.

Jareća koža za gusle
 

Ovom zanatu naučio ga je njegov deda Ljubomir Vuković. Milovan je još kao šestogodišnji dečak sedeo kraj njega i gledao kako on izrađuje ovaj narodni instrument. A onda je 1977. godine i sam počeo da pravi gusle. Da svira na njima naučio je desetak godina kasnije. Danas napamet zna više od 50 pesama.


Milovan je do sada napravio 30 gusala. Najsrećniji je bio kad je jedne poklonio Muzeju voštanih figura u Jagodini jer su one sada u rukama najčuvenijeg srpskog guslara Filipa Višnjića.


- U Srbiji se ljudi malo interesuju za gusle. Koliko znam, u centralnoj Srbiji niko ne pravi gusle. Dok u Crnoj Gori one koštaju od 400 do 500 evra, u Srbiji najviše može da se dobije 20.000 dinara jer se ovde misli da je to drevni instrument, koji nikome nije potreban. A to je tradicionalni narodni instrument, koji služi za pevanje narodnih junačkih pesama. One izmamljuju tako tugaljive tonove da nema čoveka koji ne bi slušao kad neko zagusla - priča 73-godišnji Milovan.


On kaže da je gusle najbolje praviti od javora ili oraha. Ali, javor im daje najbolji zvuk, kao i lakoću prilikom izrade ovog tradicionalnog instrumenta. Drvo od koga se prave mora da se suši tri godine da ne bi pucalo. 

Napravio 30 gusala: Milovan Vuković
 


- Da bih napravio jedne gusle potrebno mi je oko tri meseca jer one zahtevaju puno rada. Najteže je napraviti trup jer drvo mora mnogo da se dubi. Za to još uvek koristim dubač koji je moj deda Ljubomir ručno napravio daleke 1947. godine. Preko trupa zateže se jareća koža. Na vrhu gusala uradi se jareća glava, dok je gudalo u obliku zmije, koja ima i usta i oči. Gudalo se pravi od ribarske strune. Ranije je pravljeno od konjskog repa, ali su tu vrstu dlake počele da napadaju bube, pa smo prestali da ih koristimo - dodaje Milovan.


Nažalost, on svoje umeće nije preneo na sina Gojka, elektroinženjera u Nišu, koga nije interesovala izrada gusala. Milovanova ćerka Danica Vuković Stojković zaposlena je u Narodnoj biblioteci. U poslednje vreme i Milovan sve ređe pravi gusle jer veoma teško može da nađe kvalitetno drvo za njihovu izradu.
 

Tri decenije prava

Milovan je 28 godina radio kao tužilac i sudija.
- Javni tužilac bio sam 16 godina. Od 73 tužioca u ondašnjoj Jugoslaviji, 16 godina sam bio među najboljih 10. Ali, kad su se političke prilike promenile 1989. godine, podneo sam zahtev za razrešenje. Tada sam postao direktor pravnih poslova u Trgovinskom preduzeću Morava u Jagodini. Posle nepunih pet godina otišao sam za pomoćnika generalnog direktora firme FGR u Podujevu. Bio sam i pomoćnik generalnog direktora Trepče u Kosovskoj Mitrovici. S tog radnog mesta otišao sam u penziju - kaže Milovan.

Četvrtak 13.06.2013. 14:56
pa koce drugi da tou radi mesto istrage protiv mafije on mu poklanja gusle da malo na smesniji nacin zabavlja sirotinju raju pa dobar je majstor sta mu fali
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online