Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.06.2013.
20:35
Beta A

Opozicija nezadovoljna obrazovnim zakonima

Poslanici vladajućih stranaka ocenili su danas da predloženi set obrazovnih zakona donosi mnogo korisnih novina kojima će se unaprediti obrazovni sistem, dok opzicija kritikuje zakone, ocenivši da imaju niz manjkavosti kojima će đaci samo biti dodatno opterećeni.

Poslanici danas raspravljali o setu obrazovnih zakona
 

Poslanik opozicione Demokratske stranke Miodrag Stojković ocenio je da obrazovni zakoni zapravo ne vode računa o đacima, pošto gradivo u osnovnim školama ostaje nepromenjeno i jako naporno za učenike.

"Učenici su preopterećeni, ali su preopterećeni i roditelji, jer moraju da traže pomoć u dodatnoj nastavi. Nastavnici nisu u mogućnosti da izađu na kraj sa svim zahtevima", kazao je Stojković novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da se sadašnjim nastavnim gradivom, zbog neophodnosti dodatnih časova, opterećuje već previše tanak kućni budžet. Stojković je kritikovao i to što su, kako je naveo, zakoni previše brzo došli pred poslanike, pa nije bilo vremena za valjanu javnu raspravu.

Poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić ocenio je da je propuštena prilika da se krene u mnogo dublju i ozbiljniju reformu obrazovanja, uz opasku da je ministar prosvete zakone obrazlagao "glasom kao da čita vodostaj i to kada poplave nisu u najavi".

"Nema ni reči o modernizaciji obrazovanja. Nije mi jasno zašto nismo doneli potpuno nove zakone, već smo išli na ovaj model delimičnih izmena", kazao je Đurić.

On kaže da se predloženi zakoni ne bave dovoljno problemom vršnjačkog nasilja, kao ni starosnom strukturom predavača u školama. Poslanicima opozicije zasmetalo je i najavljeno osnivanje Agencije za obrazovanje i vaspitanje, koja treba da počne da radi od 2016 godine.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Donka Banović ocenila je da su predložene zakonske odredbe nedorečene i kritikovala najavljeno osnivanje Agencije za obrazovanje i vaspitanje, jer kako je navela, sve poslove koji treba da budu prepušteni toj agenciji već obavlja Zavod za unapređenje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Saša Milenić najavio je podršku njegove stranke obrazovnim zakonima, uz opasku da je ipak bilo potrebno i u ovom segmentu poraditi na decentralizaciji.

"Lokalnim samoupravama ostale su u nadležnosti one neprijatne teme - racionalizacija mreže škola i isplata jubilarnih nagrada", kazao je Milenić.

On je, ipak, ocenio da paket obrazovnih zakona sa sobom donosi niz korisnih novina.

Podršku prosvetnim zakonima najavio je i poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković, koji je zadovoljan novim zakonskim rešenjima.

Poslanica Saveza vojvođanskih mađara Elvira Kovač istakla je da je za predstavnike nacionalnih manjina važno da se obrazuju na svom jeziku, pa je zbog toga potrebno da se zakonski precizira i konkretizuje ta mogućnost, koja je Ustavom zagarantovana.

Poslanici razmatraju predloge zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, o obrazovanju odraslih, izmene i dopune zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i o učeničkom i studentskom standardu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online