Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 11.06.2013.
17:50
Beta A

Đilas: Poljoprivreda najveća šansa Srbije za brz oporavak

Poljoprivreda je najveća šansa Srbije za brži oporavak i zapošljavanje ljudi, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Đilas je danas obišao sistem za navodnjavanje u opštini Grocka i rekao da je taj projekat grad započeo pre tri godine, kako bi se voda iz Dunava iskoristila za navodnjavanje na teritoriji cele Grocke.

"Prvi deo projekta je završen. Gotove su pumpe na Dunavu i prvi rezervoar", rekao je Đilas i dodao da se u prvoj fazi može navodnjavati 600 hektara, a u sledeće dve faze još 1.600 hektara.

Dragan Đilas

On je naveo da se zbog tog sistema navodnjavanja očekuje povećanje prinosa za 50 odsto, ali i povećanje cene poljoprivrednih proizvoda. Đilas je precizirao da će prvih godinu dana navodnjavanje biti besplatno kako bi proizvođači mogli da procene koliku će im korist doneti.

"Ukoliko sistemu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) pomognemo voćarske plantaže i ovde individualne proizvođače dobićemo mogućnost da ovaj deo Beograda hrani ne samo Srbiju, već da imamo i za izvoz", kazao je Đilas.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić potvrdio je da je poljoprivreda najveća šansa Srbije, naročitio voćarstvo, koje je od velikog značaja i za izvoz. On je dodao da će sistem navodnjavanja povećati prihode po hektaru za 5.000 do 10.000 evra, a pošto ukpno može da zaliva 600 hektara u prvoj fazi, to znači da će očekivani prihod biti povećan za ukupno pet miliona evra.

Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković izjavio je da grad sa 80 odsto subvencioniše kupovinu protivgradnih mreža, plastenika i sistema za navodnjavanje i grejanje i dodao da će se davati podsticaji i za osiguranje poljoprivrednih proizvođača i pomoći lokalnim samoupravama za nabavku protivgradnih raketa.

Janković je kazao da će naredne godine cena korišćenja sistema za navodnjavanje biti 6.000 dinara mesečno po hektaru, odnosno 72.000 dinara godišnje po hektaru.

Prema njegovim rečima, sistem za navodnjavanje je dug 7,5 kilometara i do sada se za njegovo korišćenje prijavilo 208 proizvođača. Očekivani broj korisnika u prvoj fazi rada sistema, na površini od 600 hektara, iznosi oko 1.200 poljoprivrednika. Sistem za navodnjavanje uključuje naselja: Grocka, Begaljica, Brestovik, Pudarci, Kamednol, Umčari, Dražanj.

Sistem za navodnjavanje je predat Vodoprivrednom preduzeću Beogradvode koje zaključuje ugovore sa korisnicima.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.06.2013. 17:53
HAHAHHAHAHAHAHHAHAH AHAHAHAHHAHAHAHAHAH AHAHAHAHAHHAHAHAHAA hebote - od ovih vesti može da se pandrkne....
Utorak 11.06.2013. 19:30
..On je dodao da će sistem navodnjavanja povećati prihode po hektaru za 5.000 do 10.000 evra, a pošto ukpno može da zaliva 600 hektara u prvoj fazi, to znači da će očekivani prihod biti povećan za ukupno pet miliona evra...Koliki je sada prihod bez navodnjavanja?Bacanje para,moze se ima se.Postojeci kapaciteti se ne koriste,vec se eksperimentise,Samo u Sremu ima mnogo jezera i cista voda,koliko je od toga iskoristeno?
Utorak 11.06.2013. 19:31
Vocarstvo naravno, a vocnjak je najskuplji na svetu, zove se Most preko Ade i donosi plodove samo Djilasu. Svi ostali mogu samo da prodju kroz njega i to ako imaju pare da se voze. Ne zamerite ako gresim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online