Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.06.2013.
20:26
Beta A

Pantić: Sporazume krše Albanci

Većinu sporazuma postignutih do sada u Briselu krše Albanaci, kaže zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić. On kaže da su probijeni rokovi za rešavanje pitanja radnika pravosuđa i policije, a da su problem i lični dokumenti.

Albanci ne žele da poštuju dogovor iz Brisela: Krstimir Pantić
 

Dok u Briselu timovi Beograda i Prištine vode tehničke razgovore o planu primene sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane, postignutog 19. aprila, pojedini ranije postignuti dogovori na Kosovu se krše, nisu u potpunosti zaživeli ili se sporo sprovode.
 

Na terenu je jedino uspostavljen sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Za ostale koji još nisu u potpunosti zaživeli predstavnici srpske vlade okrivljuju Albance, jer pokušavaju da u delo sprovedu ono čega nema u dogovorima, dok predstavnici kosovske vlade priznaju da implementacija tih sporazuma ide jako sporo.
 

"Mi smo čuli od gospođe Ešton da ovi dogovori nemaju veze sa statusom, odnosno da su statusno neutralni. Ali Albanci insistiraju da svi koji menjaju lična dokumenta pre toga dobiju kosovsko državljanstvo. Kao i svi sporazumi, i ovi se uglavnom krše od strane albanskih institucija, i zato nema potpune primene na terenu“, kaže Pantić.

S druge strane, šefica Administrativne kancelarije kosovske vlade u Mitrovici Adrijana Hodžić navodi da je svaki dogovor bolji od svađe i primećuje da se sporazumi postignuti ranije sprovode jako sporo.

"Na terenu do sada imamo implementiran i postavljem IBM i sve što ide uz tu tačku. Ostalo, mislim da ide jako sporo. Što se tiče skorašnjih pregovora, mislim da su se dva premijera uključila u pravi čas i verujem da će do implementacije doći. Naročito zato što je i Vučić uključen, pošto ljudi njega zaista ozbiljno shvataju“, rekla je Hodžićeva.

Direktor Foruma za etiničke odnose Dušan Janjić smatra da je akcioni plan za sprovođenje sporazuma veoma ambiciozan, kao i da se u početku znalo da su rokovi "izuzetno kratki".

"Imamo problem koji nije tehnički, nije pitanje rokova. To je pitanje političkih kapaciteta koji imaju jedna i druga strana, a i Brisel da se bavi tim sporazumom. Ako pogledamo sporazum, on predviđa da se radi do kraja godine, a vrlo intenzivno u julu i avgustu. A ko zna nešto o briselskoj birokratiji, zna da njih nema u julu i avgustu. Biće to teško", smatra Janjić.
 

I bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da nije moguće da do kraja juna dođe do suštinske primene briselskog sporazuma.

"Do sredine juna će se napraviti već prvi koraci. Oni će biti simboličke prirode, zatvaranje nekih prostorija u kojima su bile službe koje bi sada trebalo da nestanu. Više od toga nije realno očekivati, i možda nije fer da se od nas očekuje da mi uđemo u korenite promene institucija koje imamo dole, pogotovo vezanih za bezbednost i pravosuđe. EU ne može da očekuje da ćemo promeniti svest ljudima koji 14 godina misle na jedan način u ovako kratkom roku“, kaže Ivanović.

On smatra i da je dijalog Beograda i Prištine olako shvaćen, netransparentan i da nije uključivao lokalno stanovništvo što su, kako ukazuje, dovoljni uslovi da bude neuspešan kao takav.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.06.2013. 20:46
Siptari ruse sporazum zato sto taj isti nije u njihovom interesu... Vazno da su Srbi prihvatili sporazum...svaka cast!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online