Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 10.06.2013.
11:41
Beta A

"Spreman sam da služim i Srbima na severu"

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da jedva čeka da se sastane sa Srbima sa severa, da je spreman da im služi, kao i da očekuje da će oni na narednim izborima izabrati prave i kooperativne ljude, nakon čega će krenuti snažne investicije.

Premijer Kosova Hašim Tači
 

"Sada, posle Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbija, koji je nepovratan proces, dalje će se ići na vrlo koordinisan način, uvek poštujući volju građana i na severu. Stoga, jedva čekam da se sastanem sa njima. Spreman sam da im služim i služiću kao premijer svim građanima. Nadam da će na sledećim izborima izabrati prave ljude, kooperativne i počećemo sa snažnim investicijama i na severu", rekao je Tači u emisiji Slobdno srpski.

"Neću da mislim o tome da će Srbija doneti odluku protiv interesa srpskih građana na Kosovu, ali ne verujem ni da će Srbi sa severa doneti odluku koja će ugroziti ili teško oštetiti evropsku i evro-atlantsku budućnost Srbije. Na kraju krajeva, i Priština i Beograd imaju obaveze po tom sporazumu, imaju obaveze u vezi sa sprovodenjem i bilo ko da kasni na tom poslu platiće cenu", kazao je Tači.

Premijer je ocenio da nije ni u interesu Kosova kašnjenje Srbije, kao što nije ni u interesu Srbije kašnjenje Kosova u pravcu ka EU i NATO-u i dodao da bez normalizacije odnosa Kosova i Srbije, ni mi, ni Srbija, nećemo moći da idemo brzo", ocenio je Tači.

Tači je podsetio da je Briselski sporazum koji je potpisao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem istorijski sporazum za oba naroda - "to je definitivno nova realnost. Gledali smo ka budućnosti da bismo okončali godine problema i konflikata".

Po njegovim recima, tim sporazumom su dobili svi, i Kosovo i Srbija, i region, i EU, i SAD, i NATO, ali i svi oni koji investiraju u region.

"Najveći dobitnici su Srbi na Kosovu, zato što smo našli rešenje koje definitivno stvara uslove za bolji, sigurniji i prosperitetniji život i razvoj, za otvaranje novih radnih mesta i povećanje blagostanja građana", ocenio je premijer Kosova Hašim Tači.

Govoreći o stanju na severu Kosova, Tači je naveo da je ono bilo teško u poslednjih 15 godina i da je najviše koštalo same građane, da tim stanjem niko nije bio zadovoljan, a ni EU, ni SAD te da je ono odgovaralo samo pojedincima.

U vezi sa lokalnim izborima koji su planirani na jesen, Tači je demantovao da će građani sa severa Kosova moći da glasaju samo sa dokumentima Republike Kosovo.

"To je samo jedna negativna poruka da se uplaše građani na severu. Građani mogu glasati sa identifikacionim dokumentima koje imaju, a naravno i drugim dokumentima i ne mogu završiti sve procedure, sva ta administrativna angažovanja tokom ovih pet - šest meseci. Prema tome, građani će glasati sa svojim ličnim kartama koje imaju i biće slobodni i vrlo voljni da glasaju. Niko im neće smetati", kazao je Tači.

Podsetivši da po Ustavu Kosova svi građani imaju pravo na dvojno državljanstvo, Tači je kazao da će poštovati legitimni interes Srbije za Srbe na Kosovu, koji su građani Kosova.

Premijer Kosova je poručio Srbima sa Kosova da se osećaju kao slobodni građani Kosova, koji uživaju jednaka prava.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.06.2013. 11:55
е шта смо дочекали да нас више ``воли`` шиптарски терориста него сопствени политичари...
Ponedeljak 10.06.2013. 12:37
Да имаш савести убио би се и тако би само делимично задовољио косметске Србе.
Ponedeljak 10.06.2013. 12:40
u rudnik ili da budes donator organa americkim gazada , nizasta dobro nisi ti ... mjk t g nbjm
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online