Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 10.06.2013.
01:44
J. L. Petković - Vesti A

Priština sprema hapšenje 3.000 Srba?

Dok savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ističe da je Zakon o amnestiji na Kosovu i Metohiji uslov bez koga se ne može nastaviti ostvarivanje Briselskog sporazuma, Srbi sa severa Kosova koji rade u institucijama Republike Srbije nisu sigurni da li će nakon njegovog usvajanja moći slobodno preko mosta na Ibru.

Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića
 

Zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić spominje "tajne liste" sa imenima 3.000 Srba za hapšenje sa kojima, kako kaže, "Priština odavno maše", a bivši državni sekretar u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da bi optužba o "povredi ustavnog poretka Kosova" tim zakonom morala da padne.


- Zakon o amnestiji mora da obuhvati sva lica koja rade u sistemu institucija države Srbije, bez obzira na to da li su zaposleni u lokalnoj samoupravi, pravosuđu, policiji, zatim privrednike koji su odbijali da plate porez samoproglašenoj kosovskoj državi.
U suprotnom, pokrenuće se tajne optužnice na kojima se nalazi 3.000 Srba za hapšenje, kazao je Pantić za "Politiku", koji je i ranije govorio o ovoj temi.

Zatvorenici prete

Zatvorenici u zatvoru Dubrava nedavno su najavili štrajk ukoliko se usvoji poseban zakon o amnestiji za Srbe na severu Kosova. U saopštenju upućenom Radio-televiziji Kosova oni su poručili da "neće biti odgovorni za svoje postupke unutar zatvora". Istovremeno sa bukom oko zakona o amnestiji u Prištini protestuju bivši pripadnici OVK zbog procesa protiv članova tzv. Dreničke grupe. Najavljeno je i osnivanje suda za ratne zločine.

Ivanović ocenjuje da će se budući kosovski zakon o amnestiji najverovatnije odnositi na sve one koji su ostali dužni poreznicima.


- Dakle oni koji su ostali dužni državi u smislu plaćanja poreza i nepoštovanja njihovog zakona. Najverovatnije se neće odnositi na najteža krivična dela, ubistva i teška razbojništva. Ova tema je vrlo delikatna, i za nas je veliko pitanje kako da ljudi razmišljaju o sutrašnjici ako moraju da strepe zbog neplaćenog poreza, što opet može biti zloupotrebljeno na mnogo načina. Optužba vezana za narušavanje ustavnog poretka bi svakako morala da padne, jer bi u suprotnom svakog Srbina mogli da dovedu pred sud. Ko god nije poštovao kosovske zakone, bio bi izložen krivičnom progonu - kaže Ivanović za "Vesti".


Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, smatra da je zakon o amnestiji neophodan kao "preduslov da se integracija policijskih i svih drugih struktura obavi na pravno valjan način u interesu srpske strane i svih drugih koji su uključeni u taj proces".


Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući nedavno je predstavnicima kosovskog pravosuđa rekao da se "zakon neće primenjivati selektivno na bilo kom delu teritorije Kosova". Kako je najavljeno, zakon o amnestiji neće se odnositi na one koji su počinili zločine protiv međunarodnog prava, ratne zločine, korupciju i organizovani kriminal, kao i zločine protiv seksualnog integriteta.

Selaković traži pritisak na Albance

Nikola Selaković

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković zatražio je juče da se izvrši politički pritisak na rukovodstvo kosovskih Albanaca.


On je novinarima u Briselu posle razgovora radnih grupa Prištine i Beograda rekao da su srpski članovi delegacije "pokazali maksimalnu konstruktivnost i spremnost za nalaženje rešenja" što je, kako je naveo, konstatovao i predstavnik EU.


"Na našu veliku žalost, nismo imali takvu reakciju kosovskih Albanaca. Svedoci smo da je ovo druga nedelja da oni na neke sastanke dolaze nepripremljeni i da čitava priča onda kreće stihijski", rekao je Selaković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.06.2013. 02:16
"Optužba vezana za narušavanje ustavnog poretka bi svakako morala da padne, jer bi u suprotnom svakog Srbina mogli da dovedu pred sud." - kaze Oliver Ivanovic. Naravno, radi se o optuzbama za narusavanje poretka lazne drzave "Kosovo". Da nasa braca budu oslobodjena ovakve odgovornosti koja i ne postoji po vazecim zakonima, to se podrazumeva. Nego, sta cemo za ubuduce, ako bude po tzv. "sporazumu"? Tamo pise da ce, kad pocne doticni da se primenjuje, sva ta nasa ista braca MORATI od sada DA POSTUJU "USTAVNI POREDAK KOSOVA"! (???) Zasto to ne kazete, izrodi? Kakve vase crne amnestije? Bitange jedne!
Ponedeljak 10.06.2013. 07:34
А шта је са уставном повредом државе Србије. Побуне, проглашење независности, крађе. пљачке, узурпирање имовине, протеривање Српског становништва. Шта је са неовлашћеним бомбардовањем Србије од стране НАТО фашиста. Зашто је Србија извршила амнестију за сва ова дела?
Ponedeljak 10.06.2013. 07:54
Приштина спрема хапшење 3000 Срба? Зашто сте ставили знак питања а, не тачку. Знак питања је за нешто што није сигурно, што је нејасно. Или ова изјава служи да се не говори о пропасти преговора и тоталног фијаска владе и председника. Оптужимо албанце да би себе спасили. То је била политика свих влада од 1945 па до данас: непријатељи са стране, непријатељи изнутра а, оно испаде да су главни непријатељи сви редом који су владали.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online