Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.06.2013.
14:51
Vestionline A

"Beograd je svestan nezavisnosti Kosova"

Gostujući u emisiji Slobodno srpski, koja će biti emitovanja na programu TV Mreže u nedelju, 9.juna od 18 časova, premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da je Briselski sporazum, koji je potpisao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, istorijski sporazum za albanski i sprski narod.

Hašim Tači i Budimir Ničić
 

"To je definitivno nova realnost. Gledali smo ka budućnosti da bismo okončali godine problema i konflikata", izjavio je Tači.

Po njegovim rečima, tim sporazumom su dobili svi, i Kosovo i Srbija, i region, i Evropska Unija, i SAD, i NATO, ali i svi oni koji investiraju u region.

"Najveći dobitnici su Srbi na Kosovu, zato što smo našli rešenje koje definitivno stvara uslove za bolji, sigurniji i prosperitetniji život i razvoj, za otvaranje novih radnih mesta i povećanje blagostanja građana", ocenio je Hašim Tači.

Na pitanje autora i voditelja emisije Budimira Ničiča da li je Beograd parafiranjem sporazuma zapravo priznao nezavisnost Kosova, Tači je rekao da je Beograd svestan da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja.

Poziv raseljenim građanima

 

Hašim Tači je pozvao sve raseljene građane da se vrate na svoja imanja i kuće, bilo gde da su živeli.
 

"Oni će imati podršku Vlade, moju ličnu podršku i stvorićemo bezbednosne uslove, dobru sredinu za život, a društvena kriza je i za Albance i za Srbe ista. Ja ne mogu da im garantujem čuda, možemo da im garantujemo bezbednost. U tom pogledu, mislim da je vreme da se oni vrate. U isto vreme, svaki Albanac, sa bilo kog mesta da se raselio, vreme je da misli da se postepeno vrati u svoj stan, na svoj plac, u svoju kuću. Moramo imati iste standarde za sve“, naglasio je Tači.

"U isto vreme, od početka pregovora, bio sam svestan da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova u ovom procesu, ali ono što je značajno i što se desilo je to da sada mi priznajemo i prihvatamo jedni druge. Desio se proces normalizacije odnosa što je snažna osnova za mir između Kosova i Srbije", rekao je Tači.

Govoreći o stanju na severu Kosova, Tači je rekao da je ono bilo teško u poslednjih 15 godina i da je najviše koštalo same građane.

"Bili smo zabrinuti svi, i mi kao Kosovo, a i Srbija je nosila težak teret. U isto vreme su bili nezadovoljni i Evropska Unija i SAD , zato što takvo stanje nije bilo ni u čijem interesu, izuzimajući neke pojedince. Sada, posle Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji predstavlja nepovratan proces, dalje će se ići na vrlo koordinisan način, uvek poštujući volju građana i na severu. Stoga, jedva čekam da se sastanem sa njima. Spreman sam da im služim i služiću kao premijer svim građanima zemlje. Ja se nadam da će oni na sledećim izborima izabrati prave ljude, kooperativne i počećemo sa snažnim investicijama i na severu", rekao je Tači.

POVEZANE VESTI

Subota 08.06.2013. 17:18
Ovaj bio u emisiji i nije uhapsen? on nije svestan da su tamo jos neko vreme i da ih posle nece biti vise
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online