Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.06.2013.
16:06
Beta A

Polave nam prete, nema mesta panici

Predsednik Vlade Vovodine Bojan Pajtić izjavio je danas da u toj pokrajini zasad ne postoji opasnost od poplava. On je na sastanku pokrajinskog Štaba za vanredne situacije rekao da je zahvaljujući tome nivo odbrane u Novom Sadu podignut za 80 centimetara i ocenio da je situacija ozbiljna, ali da nema razloga za paniku.

Odbrambeni sistem na Dunavu je u dobrom stanju
 

Pajtić je istakao da je u proteklih nekoliko godina Vlada Vojvodine investirala 3,4 milijarde dinara u izgradnju, rekonstrukciju i učvršćenje odbrambenih sistema zbog čega se, kako je rekao, poplavni talas čeka spokojnije.

"Naš odbrambeni sistem je u dobrom stanju, spreman da odgovori na izazove, mada nikada nije moguće predvideti šta voda sa sobom nosi i videli smo, uostalom, da su poplavljene mnogo bogatije zemlje od naše i veliki gradovi širom Evrope. Učinićemo sve da se to ne dogodi i u Vojvodini i Srbiji", rekao je predsednik vojvođanske vlade.

Rukovodilac sektora za odbrane od poplava u "Vodama Vojvodine" Mirko Galonja rekao je da je jutros proglašena redovna odbrana od poplava na sektoru Bačke Palanke i sektoru Novog Sada, tako da je od danas 255 kilometara na Dunavu u režimu redovne odbrane od poplava.

"Prognoze Hidrometeorološkog zavoda Srbije su da će 13. ili 14. juna vodostaj Dunava kod Bezdana biti na koti od oko 720 centimetara, kada će biti proglašena vanredna odbrana od poplava, kako bi 24 sata bili prisutni na nasipima", rekao je Galonja.

On je kazao da su radnici "Voda Vojvodine" od početka aprila otklanjali problematične tačke na odbrambenoj liniji i "preduzeli sve što je moglo da se preduzme, pa je odbrambena linija funkcionalna".

Naselja čiji delovi mogu biti poplavljeni u ovom talasu se nalaze u takozvanom nebranjenom području. To su naselja koja se nalaze na padini i kuće koje su blizu Dunava, pa dolaze pod udar visokih voda, poput Čerevića. Pokrajinski Štab za vanredne situacije zadužio je "Vode Vojvodine" da na dnevnom nivou dostavljaju informacije o poplavnom talasu koji Dunavom stiže iz Mađarske.

Lokalne samouprave Beočin i Inđija biće obaveštene da je nadležno vodoprivredno preduzeće spremno da im pomogne u zaštiti ugroženih delova Čerevića, Neština, Beočina, Slankamena i drugih naselja u priobalju Dunava. Zaključeno je i da je neophodno da "Vode Vojvodine" i Grad Novi Sad reše problem zatrpavanja septičkih jama koje ugrožavaju nasip na novosadskom naselju Telep.

POVEZANE VESTI

Petak 07.06.2013. 21:15
SVI CEMO DA RIKNEMO
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online