Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 08.06.2013.
01:26
J. L. Petković - Vesti A

Pare preče od života

Ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević dobio je naredbu iz Ministarstva spoljnih poslova da se povuče sa položaja jer je bez dozvole tog ministarstva putem medija obaveštavao građane Srbije o dešavanjima u Turskoj!

Beograd ćuti o haosu: Sukobi policije i demonstranata u Instabulu
 


Spasojević kaže da nije ulazio u političke ocene, već je želeo da javnost obavesti o onome o čemu svi svetski mediji ovih dana bruje.


Iako od petka traju neredi u Turskoj, inače jednoj od omiljenih destinacija srpskih turista za koje se i ove godine spremaju da utroše novac, Ministarstvo spoljnih poslova se nije javnosti obratilo savetom da li je put bezbedan ili ne.


- Politička instrukcija nije čak stigla ni do naše ambasade u Ankari, niti su se ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i njegovi članovi kabineta uhvatili za telefon da pozovu i pitaju za zdravlje zaposlenih u ambasadi ili državljana Srbije koji borave u Turskoj - kažu izvori našeg lista.

Razrešen po hitnom postupku: Dušan Spasojević

- O smeni sam saznao iz medija. Ni o čemu nisam zvanično obavešten. U noći kada su prvi put suzavci bačeni u dvorište rezidencije istrčao sam u pola tri ujutru po mrklom mraku sa kolegom napolje da uklonimo kanistere sa suzavcem i bacimo ih u bunar da ne bi više dimili - kaže Spasojević.


Ambasador se vraća kući zbog "dozvole za govor", ali iza njegovog odlaska ostaće dilema da li je opozvan jer je član stranke koja više nije na vlasti, ili Srbija ne želi da se zameri zvaničnoj Turskoj.


Bivši ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović podseća da doista u Ministarstvu spoljnih poslova postoji propis da se o političkim temama ne govori bez dozvole, ali da je ovaj slučaj na granici toga.


- Protesti jesu politički motivisani, ali je Spasojević ostao u okvirima izveštavanja da li su građani ugroženi. Ne vidim razlog za takvom drakonskom merom - kaže Božinović.

Božinović: Politička smena

- Slučaj ambasadora Spasojevića nije nastao juče. On je jedan od naših najsposobnijih diplomata i to pokazuju svi izveštaji o učinku u MSP. Reč je političkoj smeni i ona nije jedina. Svakako neće unaprediti našu diplomatsku službu, i više ide u prilog stvaranja straha i represije u kojoj je pozadina koja ne pospešuje učinak diplomate koji će sve vreme brinuti da se ne zameri nekom u ministarstvu - kaže ambasador Božinović.

Jedna od spekulacija oko odluke da se povuče ambasador iz Turske je da MSP ne želi da kritikuje Tursku zbog najavljenih investicija.


- Investicije Turske svakako su igrale važnu ulogu. Turska je partner na koga se računa u budućnosti. Čak su izveštaji o Turskoj vrlo skromni i neprimereni s obzirom na intezitete događaja tamo. Moramo imati u vidu da Srbija nije struktuirana kao celina, i da imate političare koji vode protursku politiku i to nije tajna - dodaje Božinović.


Ipak, Evropska unija u čije članstvo Srbija žuri najoštrije je osudila prekomernu upotrebu sile turske policije. Zašto Srbija onda ćuti?


- Srbija sebi vezuje ruke kroz silne međusobno protivurečne kompromise. Neko misli da su dobri odnosi sa Turskom kada vi ćutite o nečemu što je elementarno prekoračenje demokratije i ljudskih prava i tretmana svojih građana. Ali, sumnjam da je ministar Mrkić odluku o smeni ambasadora doneo na svoju ruku. Sigurno se o tome konsultovao sa jačim faktorima u vladi - zaključuje Božinović. 

Povređen

- Kada smo sklanjali kanistere sa suzavcem iz dvorišta ambasade izvrnuo sam članak, a lekari su mi konstatovali nagnječenje mekih tkiva i ligamenta. Bez obzira na to i dalje sam spreman da se kao ambasador nađem našim građanima u ovoj vanrednoj situaciji - kaže Spasojević. 


Četiri kanistera suzavca

U dvorište Ambasade Srbije u Ankari, u noći između srede i četvrtka, bačena su četiri kanistera suzavca.
- Tri su pala neposredno pred kapiju i pred sama ulazna vrata kuće u kojoj stanujem sa suprugom i dve ćerke. Mi se ne plašimo za bezbednost. Prosto posao diplomate u inostranstvu nosi sa sobom i neke rizike na koje smo pristali služeći svojoj zemlji - kaže ambasador Dušan Spasojević. 

Mrkić zaboravio sopstveni pravilnik?!

Ministarstvo spoljnih poslova kazalo je da je ambasador Dušan Spasojević smenjen još pre nekoliko meseci, ali je tražio produženje mandata zbog porodice, što je on demantovao putem Tvitera.
 

Ivan Mrkić

- Spasojević nije prekršio Zakon o spoljnim poslovima, jer tu materiju ne reguliše Zakon o spoljnim poslovima već pravilnik koji je doneo ministar Mrkić i koji kaže da ambasador ima obavezu da u vanrednoj situaciji govori u srpskim medijima. U Ministarstvu se priča i da je ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu mogao da se žali na ambasadora, ali to je, takođe, netačno jer je Spasojevića prekjuče primio predsednik Turske Abdulah Gul. Izgleda da Mrkić ima problem sa svakim ko može da ode do toaleta, a da ne pita za dozvolu. On želi da od diplomatije napravi one što nose kofere na aerodromima - kaže sagovornik "Vesti" i podseća da je Mrkić bio državni sekretar u vladi Mirka Cvetkovića, ambasador i kod Slobodana Miloševića i kod Borisa Tadića, kao i šef kabineta Dobrici Ćosiću.

POVEZANE VESTI

Subota 08.06.2013. 01:32
ove godine turska nece biti sigurna a to sada u turskoj ce biti samo predigra, u turskoj ce se stvari promeniti na gore i po jnih i po okolinu, ideja otomanskog carstva jacaju ...verujem da kada budu skinuli eve sa vlasti da ce doci neki drugi mnogo gori , uostalom kao i kod nas sve je ovo vec vidjeno , bice tumbanja po celom svetu . jos jedan dan smo blizi 3. sv. ratu ...
Subota 08.06.2013. 05:48
Па ваљда је у служби овога народа дужан да извештава о дешавањима у Турској.Ако му је то сав грех онда министарство спољних послова воде обични идиоти који не разликују дан и ноћ.
Subota 08.06.2013. 07:05
Gde da se kaže istina o novonastalim "prijateljima"... pre će i tu da padne neki orden...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online