Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.06.2013.
12:35
D. N. Petrović - Vesti A

Srbi sa Severa odustali od autonomije?

Još je neizvesno da li će sutra u Kosovskoj Mitrovici biti održana Skupština Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija koja je, nakon dvomesečne pripreme Statuta i drugih potrebnih akata, zakazana prošle nedelje.

Barikade u Kosovskoj Mitrovici
 

Skupština AP KiM pandan je Sporazumu koji su u Briselu potpisali Ivica Dačić i Hašim Tači. Održavanjem Skupštine i formiranjem Autonomne Pokrajine, Srbi žele da ostanu deo Srbije, primenom sporazuma iz Brisela postaju deo nezavisnog Kosova.

Barikade na Ibru do 15. juna

Evropske diplomate zatražile su da barikade na Ibru na severu Kosova budu uklonjene do 15. juna, ali i sugerisale da bi to zajedno mogli da urade Hašim Tači i Ivica Dačić, piše prištinski dnevnik "Tribuna".
"Ideja je da njih dvojica zajedno učestvuju u uklanjanju barikade nad Ibrom i da na taj način pošalju poruku o normalizaciji života na Severu", rekao je za list neimenovani evropski diplomata. U Kosovskoj Mitrovici postoje dve barikade koje su postavili kosovski Srbi - jedna na mostu koji deli grad na srpski i albanski deo i druga kod Tehničkog fakulteta.

Formiranje AP KiM predviđeno je Deklaracijom koju je 22. aprila, na velikom mitingu u Kosovskoj Mitrovici, aklamacijom podržalo više od 15.000 Srba sa severa pokrajine. Okupljeni su tada odlučno odbacili briselski sporazum i poručili Vladi Srbije da nipošto neće učestvovati u njegovoj implementaciji, niti će dovoliti da sporazum, štetan po srpski narod, bude primenjen.


Prema nezvaničnim informacijama, za održavanje Skupštine, kojoj bi, osim odbornika svih opština sa Severa, trebalo da prisustvuju i predstavnici Srba južno od Ibra, zalažu se: DSS, SRS, deo SPS-a, Srpsko nacionalno veće i brojna udruženja građana.


Protiv su uglavnom odbornici stranaka na vlasti u Srbiji na koje se vrši veliki pritisak iz Beograda. Kako "Vesti" saznaju, čelnicima opština na severu Kosova zaprećeno je da će, ako organizuju Skupštinu AP KiM dan kasnije sve opštine biti raspuštene, stižu i druge ucene i pretnje, a ima i prijateljskog ubeđivanja u stilu: "Strpite se dok ne dobijemo datum, pa posle radite šta hoćete."


Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić juče nije hteo ništa da kaže o Skupštini, novinare je upućivao na predsednike skupštine opština koji se, "zbog zauzetosti ili nekih drugih razloga" nisu javljali na telefonske pozive. Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, koji je juče boravio u Zubinom Potoku i zajedno sa Ristićem obišao gradilište jednog lokalnog puta, kratko je rekao da Srbi ne treba ništa da rade bez dogovora sa Vladom Srbije i svojom državom.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 14:53
Mislim kao odgovor izdajnicima, Srbi sa KiM treba da krenu u jos jednu veliku seobu I ostave KiM Vucicu I Dacicu Nikolicu I ostalim da ga nasele svojom najblizom rodbinom I onda da ga brane.Ovo je zlocin bez presedana u novijoj istoriji da sopstvena vlada svoj narod gura u smrt umjesto da se postavi kao zastitnik.Licemerno je pricati da je ovo najvise sto mopgu da postignu , jer nije mi jasno sta su postigli ,konkretno , ajde da budemo zrtva za ostali dio Srba AKO CE Srbi I Srbija da krenu ka usponu I ako je ovo spas Srba mi pristajemo da budemo zrtva ali ako smo zrtva pojedinij politickih megalomania I njihovih karijera ,onda neka ostatak srba dobro razmisli ko ih void.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online