Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 03.06.2013.
01:08

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rat Vučića i Amfilohija

Skoro sve vladike SPC osim mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija podržali su državnu politiku o Kosovu koju im je na zasedanju Sabora predstavio potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije
 

On je vladikama okupljenim na zasedanju crkvene skupštine objasnio da Srbija u ovom trenutku nije mogla da izdejstvuje bolje rešenje i da bi svako naredno o kome bi se govorilo u budućnosti verovatno bilo i gore.

Privremeni administratori

Mada se očekivalo, nisu popunjene eparhije: srednjoevropska, žička, austrijsko-švajcarska i latinoamerička. Za prve tri episkopske katedre nezvanični favoriti su bili Andrej Ćilerdžić, Fotije Sladojević i Porfirije Perić. Ipak, Sabor je odlučio da do daljeg upražnjenim eparhijama upravljaju privremeni administratori: patrijarh Irinej, vladika šumadijski Jovan Mladenović, te bački Irinej Bulović i mitropolit Amfilohije.

Ipak, Sveti arhijerejski sabor SPC obeležile su verbalne varnice između mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića) i Aleksandra Vučića. Radović je bio jedini koji se prekjuče nije ustezao i na saborskoj sednici obrušio na briselski sporazum kojim se definiše položaj Srba na Kosmetu.


Mitroplit je, kako se saznaje u episkopskim krugovima, " jasno i glasno rekao Vučiću da je sporazum izdaja i da aktuelnoj vlasti istorija to neće ni oprostiti ni zaboraviti".
- Nije se libio da pred svim vladikama Vučiću kaže da je Kosovo jeftino prodato i da će pokolenja ubuduće pričati ko je, za koliko je i zašto je prodao svetu srpsku zemlju. Mitropolit je takođe rekao da je od strane beogradskog režima na delu priznanje nezavisnosti Kosmeta i kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - ispričano je "Vestima" u saborskim izvorima.

Nije podržao politiku Vlade Srbije prema Kosovu: Mitropolit Amfilohije

Vučić je, nastavljaju u episkopatu, povišenim tonom odbrusio mitropolitu da su se njegovi navodi već čuli na mitingu u Beogradu na kojem je mitropolit govorio pred 3.000 prisutnih. Takođe, oštro rekao je Amfilohiju da nikad neće prihvatiti kvalifikaciju da je izdajnik i da se bori za svoj narod na najbolji mogući način.


- Posle ovakve vicepremijerove replike pojedini arhijereji su se šaljivo došaptavali da je vladikama slovo 'očitao' i na Sabor u stvari došao 'patrijarh' Vučić, dok je patrijarh Irinej (Gavrilović), posle Vučićevog odlaska, ocenio da Amfilohije nije ni trebalo da govori - prenose izvori "Vesti" saborsku atmosferu tokom Vučićevog nastupa.


Naši sagovornici dodaju da je o pomenutom sporazumu kritički, ali smirenije, govorio i episkop zapadnoamerički Maksim (Vasiljević), dok je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije izrazio principijelno protivljenje učešću i uplitanju političara u rad Svetog arhijerejskog sabora.

Konstantin nadležan za veronauku?

Mada još nije saopšteno kakva će biti sudbina razrešenog vladike Konstantina Đokića, nezvanično je procurilo da će on u ime Sabora SPC najverovatnije biti nadležan za sve srpske teološke obrazovne ustanove i veronauku u građanskim školama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.06.2013. 01:26
Mitropolit g-din Amfilohije mu je rekao ono sto bi mu rekao svaki castan, nezavisan i dostojanstven gradjanin koji drzi do svoje srzave i nacije! SVAKA MU CAST! Vucicu ce vrijeme pokazati kako je ispao kukavica i nepametan.
Ponedeljak 03.06.2013. 01:29
Mitroplit je, kako se saznaje u episkopskim krugovima, " jasno i glasno rekao Vučiću da je sporazum izdaja i da aktuelnoj vlasti istorija to neće ni oprostiti ni zaboraviti". - Nije se libio da pred svim vladikama Vučiću kaže da je Kosovo jeftino prodato i da će pokolenja ubuduće pričati ko je, za koliko je i zašto je prodao svetu srpsku zemlju. Mitropolit je takođe rekao da je od strane beogradskog režima na delu priznanje nezavisnosti Kosmeta i kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - ispričano je "Vestima" u saborskim izvorima tako misle svi pravoslavci , a ti vucicu mozes da se cesas tamo gde te ne svrbi jer tvoje misljenje o sebi nije bitno vec rezultat tvojih dela sudimo MI...
Ponedeljak 03.06.2013. 08:22
Mitropolit kaže da je u pitanju izdaja.... "mi" koji se kao smatramo budnima - uglavnom se slažemo sa tim... i sve u svemu ima nas oko 2000 - 3000 duša... Dok naspram toga stoji pica sa sto lica, koji ubedljivo pobeđuje na svim izborima (za sada samo lokalnog karaktera ali..) .. I što više izdaje - više ga narod voli... ? Nama ostaje da lajemo na zvezde i pričamo o Srbima iz perioda do 1918.... i da pišemo doktorske disertacije o tome koji su Srbi - "veći" ?? dal' iz Mačve il' iz Pomoravlja....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online