Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 01.06.2013.
20:54
telegraf.rs A

Srpsko oružje zaludelo svet!

Interesovanje za srpsko oružje iz dana u dan raste i dolazi sa svih kontinenata na svetu, pa se tako naši proizvodi namenske industrije izvoze za SAD, Australiju, Novi zeland, Južnu Afriku, Južnu Ameriku, Kanadu, UAE, ali i mnoge evropske zemlje, a kako piše portal telegraf.rs, u mnogim srpskim fabrikama oružja uvedene su tri smene, a proizvodnja skočila i nekoliko puta!

Srpskog "Lazara" najviše traže korisnici zainteresovani za oklopno vozilo namenjeno mirovnim operacijama i zadacima u oblasti unutrašnje bezbednosti
 

Kako su za telegraf.rs rekli u Ministarstvu odbrane, a nakon prikupljenih podataka od privrednih društava odbrambene industrije Srbije, Javnog preduzeća “Jugoimport-SDPR” i “Zastava oružja” iz Kragujevca, sve je više zainteresovanih zemalja za proizvode naše namenske industrije kao što su “Lazar”, “bumbar” i avion “lasta 95″.


- Protivoklopni raketni sistem “bumbar”, razvojni projekat VTI, osim značajnog interesovanja partnera iz UAE, takođe privlači značajnu pažnju niza kupaca iz ciljnih tržišta srpske odbambene industrije, pre svega iz regiona Bliskog Istoka i Azije. Na realizaciji ovog projekta angažovani su privredna društva HK “Krušik” a.d. Valjevo (finalista) i “Milan Blagojević” a.d. Lučani (proizvodnja raketnog goriva) - kažu u ministarstvu odbrane.


Oni naglašavaju da će se avion “lasta 95“ uskoro naći i u arsenalu Vojske Srbije, ali i da za njega vlada veliko interesovanje iz zemalja Amerike i Azije, kao i da se on već nalazi u sastavu iračkog ratnog vazduhoplovstva.


- Školski avion Lasta 95 isporučen je iračkom ratnom vazduhoplovstvu. Projekat je rezultat zajedničkih napora Vojnotehničkog instituta, AI UTVA d.o.o Pančevo i Javnog preduzeća Jugoimport-SDPR. U toku je isporuka za potrebe Vojske Srbije. Do sada je zabeleženo značajno interesovanje partnera iz regiona Latinske Amerike i Jugoistočne Azije - tvrde u ministarstvu vojnom.


Kako piše portal telegraf.rs, višenamensko oklopno vozilo “Lazar” privukao je pažnju mnogih zemalja Bliskog istoka, Afrike, Azije i Latinske Amerike.



- Višenamensko oklopno točkaško vozilo otporno na dejstvo mina i zasedna dejstva “Lazar”, formule pogona 8×8, razvijeno u okviru programa razvoja i proizvodnje složenih borbenih sistema Javnog preduzeća Jugoimport-SDPR, zahvaljujući svojim konceptualnim rešenjima i karakteristikama, privlači značajnu pažnju partnera iz regiona Bliskog Istoka i Afrike, Azije i Latinske Amerike. Pre svega korisnika zainteresovanih za oklopno vozilo namenjeno mirovnim operacijama i zadacima u oblasti unutrašnje bezbednosti - protivterorističkim i protivpobunjeničkim operacijama - navode u ministarstvu.

Proizvodnja veća i do tri puta!

Zahvaljujući ovim podacima zabeležen je porast prodaje odbrambene industrije Srbije u 2012. godini u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima dobijenim od privrednih društava odbrambene industrije Srbije, je sledeći:
* “Prva iskra-namenska proizvodnja” a.d. Barič - oko 2 puta,

* “Prvi partizan” a.d. Užice - 2 puta,

* “Zastava oružje” a.d. Kragujevac - 3 puta,

* HK “Krušik” a.d. Valjevo - na istom nivou,

* Kompanija “Sloboda” a.d. Čačak - 1,5 puta,

* “Milan Blagojević - namenska” a.d. Lučani - na istom nivou.

“Zastavina“ fabrika oružja rasprodala je kompletnu proizvodnju za ovu godinu, pa će, pored stalno zaposlenih, angažovati još 500 radnika.


Ugovor o radu na određeno vreme biće produžen za 160 već angažovanih mladih radnika. Puno posla ima i za oko 230 uglavnom bivših majstora ove fabrike ili radnika sa iskustvom, koji su angažovani privremeno.


Ova fabrika izvozi oko 95 odsto proizvodnje, a već je ugovoren izvoz vredan više od sto miliona dolara.


Preko posrednika zaključen je ugovor o izvozu naoružanja za kupca u Sjedinjenim američkim državama u vrednosti od 32 miliona USD pri čemu je dominantno učešće poluautomatskog naoružanja kalibra 7,62mm i 5,56mm i pištolja kalibra 9mm.

POVEZANE VESTI

Subota 01.06.2013. 21:20
Srbi i oruzije...fantastican spoj!
Subota 01.06.2013. 21:32
Српско оружје најбоље!
Subota 01.06.2013. 23:08
sve su to mrvice ! 1989. godina da je sfrj uspeo/ tj da je zeleo da odvoji za projekat NA milijardu dolara (samo milijardu do poletanja prvog prototipa) imali bi svi mladjeg brata rafala koji bi bio veoma trazen u svetu , ali ne eto jos jedan razlog zasto je sfrj morao pod hitno da se rasturi , jer se mesao u velike poslove , e sad budite realni , narocito vi "jugosloveni" i vi krvati kada ovo spominjem CAK JE I GENERAL anton TUS bio velili pobornik da se taj projekat gura do kraja tj do serijske proizvodnje ! jos jednom to je 1989 godina ... godina a taj standar nece nikada imati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online