Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 02.06.2013.
01:05
J. Arsenović - Vesti A

Srbija skinula teret agresije

Bivši šefovi Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović doputovali su juče u prepodnevnim satima avionom Vlade Srbije iz Roterdama u Beograd, nakon što im je Haški tribunal u četvrtak izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice za ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom početkom 90-ih godina u Hrvatskoj i BiH.

Odbranili i sebe i državu: Jovica Stanišić i Franko Simatović u haškoj sudnici posle izrecanja oslobađajuće presude
 

Posle oslobađajuće presude za bivšeg načelnika Generalštaba Momčila Perišića, oslobađanjem šefa DB i osnivača "crvenih beretki" u Haškom tribunalu nije ostao niko od zvaničnika Republike Srbije koji je optužen ili mu je presuđeno za "zločinački poduhvat" u Hrvatskoj i BiH, što praktično znači da Srbija ne može da se tereti za agresiju na ove bivše jugoslovenske republike.

Neustavna pomoć haškim optužnicima

Ustavni sud Srbije utvrdio je u četvrtak da je neustavna ranija odluka Vlade Srbije o dodeli novčane pomoći samo haškim optuženicima koji su se dobrovljno predali, a isplate su prekidane posle izricanja konačne presude. Ta odluka doneta je 2003. godine, u vreme postojanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Vlada Srbije je marta ove godine donela novu Uredbu, po kojoj pravo na pomoć imaju i oni koji su osuđeni i nalaze se na izdržavanju kazne. Prema podacima Nacionalnog saveta, Srbija je prošle godine davala materijalnu pomoć za 16 optuženih državljana Srbije i članova njihovih porodica, isplativši im ukupno 144.000 evra.

 

 

Vukčević: Tražićemo dokaze od Tribunala

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine tražiće od Haškog tribunala dokaze iz predmeta protiv bivših funkcionera SDB Jovice Stanišića i Franka Simatovića, saopšteno je iz ovog Tužilaštva.
"Mnogi od zločina koji su pomenuti u ovim optužbama predmet su predistražnih postupaka u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojima se trudimo da otkrijemo neposredne počinioce i nalogodavce, i zbog toga ćemo tražiti od Tribunala u Hagu dokaze i iz ovog predmeta", naveo je u pisanoj izjavi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

To je izazvalo revolt u Hrvatskoj i BiH, dok predsednik srpske vlade Ivica Dačić pozdravlja oslobađajuću presudu.

- Ovakva presuda je od velikog značaja za Srbiju. Vlada Srbije se zalagala i zalaže se za fer suđenja pred Haškim tribunalom, jer je to jedini način da se utvrdi istina o zločinima i steknu uslovi za pomirenje i obezbeđivanje trajnog mira i stabilnosti u regionu - navodi se u izjavi premijera Dačića.


Iako je bilo nezvaničnih najava da će se Stanišić i Simatović u VIP salonu beogradskog aerodroma kratko obratiti medijima, u duhu nekadašnjih zvanja i tajnovitosti posla kojim su se bavili do tog obraćanja ipak nije došlo, a novinarima je saopšteno da je VIP salon otkazan.

Greškom dočekali Željka Mitrovića

Željko Mitrović

Dok je avion iz Holandije sletao, aerodrom "Nikola Tesla" nadletala su dva helikoptera, a brojni pripadnici "sedme sile" nisu imali priliku da vide Stanišića i Simatovića po sletanju aviona, te se pretpostavljalo da su oni izašli na neki drugi izlaz.

 

Oni najuporniji fotoreporteri ipak dugo su još ostali ispred VIP ulaza, da bi u jednom trenutku ugledali dva automobila marke audi sa zatamnjenim staklima. I taman kada su pomislili da će bar blicevima ovekovečiti bivše glavne Miloševićeve obaveštajce, iz zgrade je izašao vlasnik Pink imperije Željko Mitrović i ušao u blindirani audi.

Oslobađajuća presuda za dvojicu nekadašnjih glavnih Miloševićevih "bezbednjaka" dočekana je sa različitim komentarima, a Simatovićev advokat Vejn Džordaš izjavio je da je njegov klijent "u šoku od sreće".


- Tom presudom zadovoljeni su svi standardi koji treba da budu zadovoljeni, jer Tužilaštvo nije imalo nijedan dokaz za svoje tvrdnje. Optužnica Haškog tužilaštva se zasnivala na spekulacijama i indicijama i jasno je da nije bilo dokaza ni protiv Stanišića niti protiv Simatovića - prokomentarisao je presudu Stanišićev advokat Mihajlo Bakrač.
Politički analitičar iz Beograda Predrag Simić ocenio je da oslobađajuća presuda ne predstavlja iznenađenje, posebno ako se zna da je Stanišić provodio Dejtonski mirovni sporazum i imao bliske veze sa američkom administracijom.

Hrvatska razočarana: Samo Zagreb kriv za zločine

U Hrvatskoj i BiH je očekivano usledilo ogorčenje zbog oslobađajućih presuda, a hrvatski istoričar Josip Jurčević ocenio je da je oslobađajuća presuda "plaćanje ustupaka Srbiji od strane Zapada". Advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu zastupao oslobođenog hrvatskog generala Antu Gotovinu, ocenio je presudu grotesknom.
"Haška istorija znači da je Zagreb bio umešan u zločine u BiH, a Beograd nije", rekao je Mišetić, dodajući da je suđenje dvojici srpskih bezbednjaka bilo poslednje na kojem se utvrđivalo je li bivša vlast Srbije bila umešana u zločine u BiH.


Riječki "Novi list" piše na svom sajtu da je oslobađajućom prvostepenom presudom "srušen udruženi zločinački poduhvat Slobodana Miloševića protiv Hrvatske i BiH".
"Drugim rečima, pošto je juče Hrvatska osuđena za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv BiH (presuda šestorici bosanskih Hrvata), Srbija je današnjom presudom oslobođena optužbe za zločinački poduhvat protiv Hrvatske i BiH, budući da u Hagu nijedan srpski vojni ili politički dužnosnik iz Srbije nije proglašen krivim za takav zločinački poduhvat protiv Hrvatske i BiH", piše riječki dnevnik.


Slično izveštava i zagrebački "Jutarnji list" koji zaključuje da je odbacivanjem optužnice protiv Stanišića i Simatovića "sada jedino Hrvatska u Hagu osuđena za udruženi zločinački poduhvat na štetu BiH". "Slobodna Dalmacija" vest o puštanju Stanišića i Simatovića donosi pod naslovom "Oni idu kući, a ko je kriv?"

Analitičar je podsetio da je je upravo Stanišić bio "ključna ličnost" koja je bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića "ubedio" da prihvate ono što je dogovoreno u Dejtonu.


- Setimo se sastanka u Batajnici. Kako mi se čini, ova je presuda mogla biti očekivana - ocenio je Simić.


U Srbiji su predstavnici nekih nevladinih organizacija takođe bili neprijatno iznenađeni, pa je tako predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko s ogorčenjem konstatovala da je "izlazna strategija" Tribunala da amnestira sve države u regionu, a svu odgovornost svali na hrvatske i bosanske Srbe.


Stanišića i Simatovića optužnica je teretila za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, te za pomoć u uspostavljanju centara u kojima su dobrovoljci i regruti obučavani i kasnije raspoređivani u paravojne jedinice u Hrvatskoj i BiH. Oni su sada nepravosnažno oslobođeni, a prema rečima advokata Vejna Džordaša, ulaganje žalbe će biti "veoma teško" zato što su sudije izrazile jasnu "sumnju" da su Stanišić i Simatović učestvovali u zločinima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.06.2013. 01:15
Sad su hrvati na redu mada oni toga još nisu svjesni.
Nedelja 02.06.2013. 11:01
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ-данас је годишњица (2.јуни 1999.г.) упокојења нашег јунака Благоја Јововића,који је у среду,10. априла 1957.г. у Ломас де Паломар (Бусенос Аирес-Аргентина),са 2 метка у кичму,ранио монструма и ратног злочинца Анту Павелића који је од тих рана,у тешким мукама,преминуо у Мадриду,28.12.1959.г.!Режим оног "непоменика" никада није желео да се суди Павелићу и зато је наш Благоја морао сам узети правду у своје руке.Вјечнаја памјат нашем храбром јунаку и патриоти Благоју Јововићу!
Nedelja 02.06.2013. 11:04
Штета, пустили су и Митровића...хахахааа
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online