Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.06.2013.
06:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Moruna na volovskim kolima

Veština pripovedanja ribolovačkih priča o strašnim i neopisivim lovinama - golemim teškim i nesvakidašnjim ribama, kojom ribolovci neumorno fasciniraju slušaoce, moraju da imaju makar trunku istine, a najbolji dokaz svih priča je ulov, makar tako misle ribari, Gradištanici.

Zlatko Šulović sa opremom

Sportski ribolovci iz Velikog Gradišta ne odriču se svoje alaske tradicije.
- Nismo mi lovci, pa da pričamo šarene laže, kod ribolovaca je sve jasno i najvažnije - proverljivo. Ulov uvek slikamo, a onda ribu pustimo - kaže kroz smeh na početku razgovora 62-godišnji Zlatko Šulović, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca "Srebrno jezero" dok u sumrak plovimo Dunavom.


- Veliko Gradište je nekad živelo od izvoza svinja, žita i ribolova. Priče o ulovima naših starih alasa, koji više nisu među nama, ipak žive i danas. One se prenose s kolena na koleno. Najveća moruna je ulovljena je u Velikom Gradištu. Sećam se kao da je bilo juče, imao sam pet, šest godina. Morunu od 350 kg su natovarili na volovska kola, rep joj se, sećam se, vukao po zemlji i provozali je kroz celo Gradište. Tako se lovilo pre podizanja hidrocentrale Đerdap.

Od sumraka do svitanja

Danas su neka nova vremena. Sve se promenilo, pa globalno posmatrano i alaski život. A život ribara je i te kako težak.
 

Zanat bez naslednika

- Pored bremenitosti alaskog života i svih nepredviđenih okolnosti koji prate ribolovce, činjenica je da se u poslednjih nekoliko decenija u našem kraju održalo 40-ak alasa. Oni vole, baš kao i ja ribarenje, mreže, rasplitanje i razgovor sa Dunavom, a još ribu, ali malo je alasa koji su ovo preneli na svoje potomke - kaže Šulović.

- Za nas nema lepog i lošeg vremena, mi smo stalno na vodi, u lovu. Za njih ne postoji ni vetar, ni kiša, a ni teško nevreme. Ako ih oluja negde i zadesi, sklone se dok ne prođe, pa opet, Jovo nanovo, u ribolov - kaže sagovornik "Vesti", podsećajući nas da se ribarske mreže postavljaju od sumraka do svitanja. Najveća riba živi na potezu od Ramske do Golubačke tvrđave. A skoro nema dana da neko ne ulovi soma od 60-ak kilograma, što ruku na srce, nije baš uobičajeno, ali u Velikom Gradištu je sve moguće...


- Nova su i pravila u ribolovu, da bi neko danas mogao da bude alas, mora da ima preduzeće, ali i položen stručni ispit, koji podrazumeva poznavanje riba, perioda mresta, ali i zakone na osnovu čega profesionalni alasi dobijaju doživotnu licencu, koju ipak, mogu da izgube ako prekrše zakon - revnosno podseća Zlatko. - Novo vreme diktira nova pravila, ali donelo je i neke prednosti, nove mreže, olovni kanap, a sve to automatski donosi i bolji ulov. U ovom delu Dunava ima svih vrsta slatkovodnih riba, osim potočnih i izvorskih riba kao što su pastrmka i mladice - kaže Zlatko, ponosno.

Dunav kod Velikog Gradišta
 

Džinovi iz mulja

Ipak, ovaj kraj je čuven i po džinovskim ribama...
- Otkriću vam nešto ekskluzivno, pre izvesnog vremena radili smo snimanje tla Srebrnog jezera i na jednom delu, ali neću vam reći gde iz više razloga, a pre svega da ne uplašim kupače i turiste, otkrili smo tri ogromne ribe. Pretpostavljam da je reč o somovima, čija je dužina preko tri metra. To su pravi džinovi, a pretpostavka je da su to somovi rođeni pre pravljenja Srebrnog jezera. Očekujemo da nam stigne sonor iz Amerike, kako bismo uradili što kvalitetnije snimke tla Dunava, koji će nadam se, jasno da islika te tri ribe - zadovoljno priča Zlatko, dodajući da se te grdosije retko i vrlo malo kreću, čekaju u nekoj rupi i "hrana" im sama dolazi...

Namučio ga šaran od 15 kg

- Najveća riba koju sam upecao na udicu, bio je som i imao je oko 60 kg i to iz čamca. Sa njim nisam imao nikakvih problema za razliku sa šaranom od 15 kg, koga sam upecao na varalicu. Imao sam sreću da je naišao moj drugar, pa sam prešao u njegov čamac i onda smo ga jurili, ali uspeo sam da ga ulovim - kaže Zlatko.

 

Div iz Volge

Morune žive uglavnom na morskom dnu, ali za vreme razmnožavanja migriraju u slatke vode. U Srbiji je moruna najveća riba i do izgradnje đerdapske brane dospevala je i u gornje tokove Dunava. Danas je to nemoguće i nalazimo je u donjem toku ispod Đerdapa. Postoje podaci da su lovljene morune teške 2.000 kg i dugačke devet metara. U današnje vreme primerci su nešto manji. Moruna može da živi duže od 100 godina. Najveća od svih moruna, džinovska moruna Huso Huso, živi u reci Volgi.


- Mi brinemo o svom Srebrnom jezeru, pa smo ga redovno poribljavali tako da je puno šarana, ali i smuđa, što je retkost za stajaće vode. Zahvaljujući podršci Opštine Veliko Gradište, uspeli smo mnogo toga da uradimo u svetu slatkovodnih riba. U jednom delu jezera locirali smo i linjak, ribu koja je zaštićena zakonom. Linjak ne sme da se lovi, a nalik je na većinu šaranskih riba. Ima čudno zdepasto pa izduženo telo, voli blato i glinovitu podlogu - priča sagovornik "Vesti" i objašnjava kako linjak izgleda;objašnjava Zlatko.

Ribolovci sa Dunava
 

- Planiramo da napravimo na Jezeru i deo za početnike pecaroše, one koji se ne razumeju ni u pecanje, ni ribu. Sve s namerom da probudimo ljubav prema vodi i ribama, a naravno i da poboljšamo turizam - kaže Zlatko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online