Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 31.05.2013.
22:34
Jutarnji A

Zabranili joj abortus iako beba umire sigurno, a ona možda

Vrhovni sud Salvadora odbio je zahtev da se bolesnoj trudnici odobri pobačaj jer se dete razvija bez mozga, što znači da nema apsolutno nikakvih šansi da preživi posle porođaja. Advokati trudnice tvrde da ta odluka dovodi u opasnost i njen život.

Lekari upozoravaju i da majčin život može biti ugrožen, ali sudije to ne zanima
 

Salvadorski mediji su objavili da je 22-godišnja Beatriz ozbiljno bolesna, da joj otkazuju bubrezi i ima imunološki poremećaj lupusa. Sada je u 26. nedelji trudnoće, a dete se razvija s poremećajem anencefalijom, što znači da nema veći deo mozga. Deca rođena s tim poremećajem uglavnom umru odmah ili brzo posle rođenja.

Salvadorski Ustav štiti život od trenutka začeća pa je pobačaj zabranjen u svim slučajevima. Advokati trudnice i lekarski konzilijum bolnice u kojoj je smeštena smatraju da nastavak trudnoće ugrožava i njen život, a podršku njenom zahtevu dali su i Ministarstvu zdravstva i poslali na adrese nekoliko udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Vrhovni sud je, međutim, zahtev za odobravanje pobačaja odbacio s četiri glasa protiv i jednim za, navodeći u obrazloženju da je "sud utvrdio da pravo majke ne može prevladati nad pravom nerođenog deteta ili suprotno, i da je odobravanje pobačaja u suprotnosti s ustavnom odredbom koja štiti život od trenutka začeća".

Sud je naveo i da je zdravlje Beatriz u ovom trenutku stabilno, ali i da je svestan da se to može promeniti, zbog čega je naložio lekarima da nastave da prate situaciju.


Rodolfo Gonzales, jedan od četvorice sudija koji je glasao protiv odobrenja pobačaja, izjavio je da Vrhovni sud "ne može biti pretvoren u tribunal koji će odlučivati o prekidima trudnoća".

Salvador je 1998. godine zabranio pobačaj u svim slučajevima, a pre toga je u toj latinoameričkoj državi bio na snazi zakon donesen 1973. godine, koji je abortus dopuštao u tri slučaja: ako je ugrožen život majke, u slučaju trudnoće posle silovanja i u slučaju ozbiljnog fiziološkog poremećaja dijagnostifikovanog kod nerođenog deteta. U januaru 1999. Salvador je usvojio ustavni amandman koji definše da život počinje trenutkom začeća. Osim Salvadora i Čileje zabranio pobačaj u svim slučajevima.

Petak 31.05.2013. 22:52
Tako je jedne godine po prici oca Joila lekar rekao jednoj zemi da mora da abortira jer dete nema "poklopac"na glavi tj. deo kosti lobanje na temenu da ne postoji, ona dosla kod Joila i Joil savetuje da rodi po svaku cenu. Dete je rodjeno zivo i zdravo.
Subota 01.06.2013. 08:31
Бог је једини који одлучује ко ће живети а ко не!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online