Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.05.2013.
12:03 >> 12:38h
Srna, Beta A

Stanišić i Simatović stigli u Beograd

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki, koji su u Haškom tribunalu oslobođeni optužbi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, stigli su u Beograd.

Jovica Stanišić (levo) i Franko Simatović u iščekivanju presude
 


Stanišić i Simatović doputovali su iz Roterdama avionom Vlade Srbije nešto posle 11.00 časova, javio je RTS. Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ih prijatelji.


Haški tribunal oslobodio je Stanišića i Simatovića optužbi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Od juna 2009. - 95 svedoka

Posle jednog neuspešnog pokušaja, suđenje je počelo u junu 2009, a izvođenje dokaza je završeno 17. septembra 2011. Tužioci su pred sudije izveli 62 svedoka, a u odbranu optuženih iskaz su dala 33 svedoka. Više puta pre i tokom procesa, Tribunal je Stanišića i Simatovića privremeno puštao na slobodu.

Sudsko veće nije moglo da zaključi da su Stanišić i Simatović odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile, bosanske muslimane, Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.


Veće nije moglo da zaključi da je Stanišić služio kao "kanal veze" između Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Milana Martića, koji su, kako se navodi u optužnici, bili glavni organizatori udruženog zločinačkog poduhvata. Većina članova veća ustanovila je da se Stanišić i Simatović ne mogu okarakterisati kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.


Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom policjske akcije "Sablja" posle ubistva premijera Zorana Đinđića, a 2003. godine su prebačeni u Hag. U prvom pojavljivanju pred sudom obojica su izjavila da nisu krivi.

POVEZANE VESTI

Petak 31.05.2013. 14:03
Smeta nam kad krvati prave masovne nacionalisitčke svetkovine u čast svojim vojnim velikanima, a ova dva naša nesrećnika dobiše haški sud, a ušli u zemlju ko popišani! Ako susedi nemaju problem da se raduju slobodi osvedočenih zločinaca, oslobođenih Haškim aparatom, sramota je što danas niko, čak ni od paradnih vlastodžaca, nije pokazao svoju pravdoljubivost i došao da dočeka nekadašnje glavonje! Ne bi me čudilo da ih sad ovde u Srbiji osude! Toliko o "žvaki" da se u Hagu sudi Srbiji i srbskoj naciji!
Petak 31.05.2013. 16:33
Interesantno oslobadjaju samo dokazane CIA agente. Prvo bivseg Generala i Nacelnika Generalstaba perisica a sada I Simatovica I Stanisica. Sama CIA je potvrdila da su I Perisic I Simatovic I Stanisic suradjivali sa njima. A da ih nisu pustili onda bi oni zaista potvrdili da je sama CIA vodila rat u bivsoj nam domovini/otadjbini preko ovih izroda odnosno njih samih. Mozda ce sada mnogi da razumiju zasto se nekoliko puta vojska RS vracal Iz skoro oslobodjenog Gorazda, Srebrenice, Bihaca, pad Krajine itd. CIA je zavrsila rat onda kada je odgovaralo NATO fashistima. Ko zna mozda ce ovi izradjeni spijuni CIA I NATO fashista nekada zaista reci istinu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online