Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
39
Četvrtak 30.05.2013.
21:26
Beta A

Kandić i Biserko zapanjene presudom

Bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je "zapanjena" oslobađajućom presudom bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom zameniku Franku Simatoviću Frenkiju u Haškom sudu.

"Moram da priznam da sam zapanjena, presuda i obrazloženje koje je dato ne slažu se sa činjenicama koje su do sada i na zdravorazumskomnivou bile očigledne", rekla je Kandićeva.

Sonja Biserko i Nataša Kandić

Prema njenim rečima, srpske paravojne jedinice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nisu bile "slobodne jedinice" koje su se naouržavale mimo volje Srbije i Službe državne bezbednosti.

"Utisak je da je sud mišljenja da je aktivnost tih jedinica bila isključivo radi održanja srpske kontrole na teritoriji gde se ratovalo, bez namere da se ti delovi Hrvatske i BiH homogenizuju proterivanjem nesrpskog stanovništva i priključe Srbiji", rekla je
Kandićeva.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko izjavila je da je iznenađena današnjom oslobađajućom presudom.

"To je stvarno veliko iznenađenje za mene, s obzirom na odgovornost koju su oni nosili sve vreme rata u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. U ostalom, njihovo učešće u ratu je bilo dosta dobro osvetljeno na suđenju Slobodanu Miloševiću", rekla je Biserko agenciji Beta.

Ona je dodala da je "izlazna strategija" Tribunala da amnestira sve države u regionu, a svu odgovornost stavi na hrvatske i bosanske Srbe, kojima, po njenim rečima, "kao da niko nije pomagao".

"Ostala je jedna nesporna činjenica, a to je da Srbija ima preko 400.000 veterana - to nije mala grupa i nemoguće je da su svi 'spontano' reagovali", dodala je Biserko.

Po njenim rečima, presuda Međunarodnog tribunala za ratne zločine "ide na ruku" tezi da Srbija nije bila u ratu, a grupe koje su se u srpskom društvu zalagale za dijalog o odgovornosti Srbije, biće marginalizovane.

"Ja se ipak nadam da će nagon za istinom prevladati, i da će ona biti prikazana na drugi način, jer sudska istina nije jedina istina", rekla je predsednica Helsinškog odbora u Srbiji.

Srebreničke majke ogorčene današnjom presudom u Hagu

Majke žrtava genocida u BIH izrazile su ogorčenje zbog oslobađajuće presude bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću. Haški tribunal danas je oslobodio Stanišića i Simatovića po svim tačkama optužnice.

"Samo se nadamo božjoj pravdi. Mi smo bili puni nade u Haški sud, ali taj sud je prešao u politički sud. Prošlost ne možemo vratiti, ali presude za zločince trebaju biti izrečene, zbog opomene mlađim generacijama", kazala je za sarajevske medije Hatidža Mehmedović predsednica udruženja Srebreničke majke. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.05.2013. 21:35
Искомплексиране калаштуре у служби америчке пропаганде.
Četvrtak 30.05.2013. 21:55
Ne treba uopste da je ikoga briga sta one misle. KRIVI SU ONI KOJI PRENOSE NJIHOVE IZJAVE, oni koji im daju medijski prostor. Koju one funkciju imaju - dal su izabrane na izborima, ili su iz kraljevske porodice da bi bilo bitno sta one misle? Zasto srpske glasila ne daju bar toliko prostora misljenju predsednika SRS, Vojislavu Seselju? Sto se ne prenose misljenja vrhunskih pravnih strucnjaka Dr Smilje Avramov, i Dr Koste Cavoskog? Bitno je preneti misljenje i ponoviti uvrede najgorih srpskih neprijatelja.
Četvrtak 30.05.2013. 21:36
jel ove babe rade u nekoj obavestajnoj agencjii , pa se zale na presudu ? u kojoj to obavestajnoj agenciji rade ,kada imaju podatke? da li u srbiji moze da bude jos nekih obavestajnih agencija sem BIA-e? ako ne moze da postoji neka druga , koja je onda kazna za one koji rade u takvim agencijama ?...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online