Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.05.2013.
13:05
M. Andrić - Vesti A

Spasioci brži od drinskih talasa

Dileme više nema! Dragan Jakovljević (24), o kome su "Vesti" pisale u više navrata u želji da ispune molbu njegove devojke i pomognu da se sazna istina šta se s njim dešavalo nakon što je došao na ovaj svet, zaista je, odmah po rođenju, ostavljen na levoj obali reke Drine gde je pronađen, a potom ga je prihvatila medicinska ekipa Doma zdravlja "Evelina Haverfild" iz Bajine Bašte, zbrinula za kratko u ovoj ustanovi, a onda prebacila u Zdravstveni centar iz Užica.

BEBA JE BILA IZGREVANA: Tatjana Tadić
 


Idući za pričom Živane Bojić iz nemačkog grada Trira, koja je prva obelodanila šta se 14. jula 1988. godine dešavalo na bosanskoj obali Drine u selu Nogačevićima, pri tome je pomenula da se u ekipi, koja je pošla da pruži pomoć ostavljenoj bebi, našao dr Stojimir Sarić i "njegova"medicinska sestra. Tragali smo za pomenutim medicinarima i saznali da oboje i danas žive u Bajinoj Bašti.
 

Pomenuta medicinska sestra zove se Tanja Tadić (47), koju smo zatekli na radnom mestu u Domu zdravlja. Nije znala zašto je tražimo, a kad smo joj rekli razlog posete, iznenadila se da se neko posle toliko godina interesuje za taj događaj i bez oklevanja pristala da za čitaoce "Vesti" iznese svoje sećanje.

- Ja i dr Sarić radili smo u to vreme u sektorskoj ambulanti u Perućcu. Kad nam je javljeno za taj neobičan slučaj, kolima Hidroelektrane Bajina Bašta došli smo do brane, prešli na levu obalu Drine i uputili se ka mestu gde je pronađena beba. Dete je ležalo na plavoj muškoj bluzi. Bilo je golo, izgrebano, sa podvezanom pupčanom vrpcom. Ko je tu ostavio i zašto nisam nikad uspela da saznam. Bebu je našao i pored nje stajao jedan crn čovek star oko 35 godina. Stavila sam je u pelene i sa dr Sarićem prenela na desnu obalu reke, a potom smo je odvezli u 13 kilometara udaljeno porodilište Doma zdravlja u Bajinoj Bašti. Tamo je pregledao ginekolog dr Veljko Hrkalović. Nažalost, on više nije među živima. Posle zbrinjavanja, beba je poslata sanitetom, mislim u Zdravstveni centar iz Užica - ispričala nam je Tatjana Tadić.
 

Do dr Sarića nismo uspeli da dođemo, ali tragajući dalje za očevicima ovog događaja pronašli smo Stojanku Vimić (64) i njenog sina Zoran Filipovića (46), koji su radili u Perućcu u Hidrotehnici i videli trenutak kada je beba ostavljena na obali Drine.

- Radila sam zajedno sa Živanom Bojić, ona je bila referent za radne odnose, a ja tehnički sekretar. Naša radionica se nalazila na desnoj obali Drine baš u pravcu mesta gde je nađena beba. Ispred radionice stajalo je nekoliko radnika, ja sam bila na prozoru. Svi smo videli na drugoj obali, udaljenoj oko 100 metara, da je iz kola boje trule višnje izašla žena sa nekim zamotuljkom, spustila se do obale, vodostaj je bio mali, i u jednom udubljenju taj zamotuljak ostavila. Vratila se u kola, koja su potom otišla u pravcu Skelana. Bilo je to negde pred kraj radnog vremena oko dva sata. Ubrzo se začuo dečji plač. I danas se pitam zašto je beba ostavljena tu, da li sa namerom da je voda odnese kad se podigne nivo reke ili je to mesto izabrano zbog verovanja da će radnici sa suprotne obale čuti bebin plač i spasiti je. Od muža Sredoja, bio je vozač u bajinobaštanskom Domu zdravlja, umro je pre 18 meseci, čula sam da je nađeno dete poslatio u Beograd u Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici - veli Stojanka Vimić.
 

Sve zasluge pripadaju Živani
 

Stojanka Vimić i Zoran Filipović

- Ja sam video kad su stala kola na suprotnoj strani reke naspram naše radionice. Iz njih je izašla žena i pored same obale ostavila nešto zamotano. Ubrzo se začuo plač deteta. Kasnije je došao pred radionicu sanitet. Pričalo se da je Živana Bojić, koja je važila za dobru ženu, pomogla mnogima pa i meni da dobijem posao u Hidrotehnici u kojoj radim i sada, obavestila o tome Dom zdravlja i SUP - seća se slučaja ostavljene bebe 1988. godine Zoran Filipović. 


Biološki roditelji nepoznati

Živana Bojić čula je za priču da je bebu rodila jedna sedamnaestogodišnja devojka u ljubavnoj vezi sa lokalnim političarom i da je ona iz familije Dragojlović. U razgovoru sa Tatjanom Tadić, Stojankom Vimić, Zoranom Filipovićem i još nekoliko Bajinobaštana, niko od njih nije mogao da potvrdi priču koju je Živana čula.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online