Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 28.05.2013.
17:11
telegraf.rs A

OVK zlostavljanja u logoru Likovac!

U dokumentu dostavljenom BIRN-u (Balkanska istraživačka mreža – Balkan Investigative Reporting Network) detaljno je opisano kako su navodno sedmorica bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratne zločine brutalno zlostavljali zatvorenike u logoru Likovac, navode beogradski mediji.

BIRN je dobio delove dokumenta nalik optužnici za ratne zločine u kojem se detaljno navode brutalna zlostavljanja koje su sedmorica osumnjičenih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) – tzv. “Drenička grupa” – vršila nad albanskim zatvorenicima i najmanje jednim srpskim policajcem.

Pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova

Misija vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) vodi istragu protiv bivšeg komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Sulejmana Selimija, gradonačelnika Srbice Samija Luštakua i još petorice osumnjičenih za ratne zločine nad zatvorenicima u logoru Likovac počinjene tokom rata 1998. i 1999. godine.

Treći postupak Euleksa još od 2008. godine

 

Kada optužnica bude podignuta, biće to treći veliki slučaj ratnog zločina koji je Euleks pokrenuo od početka svog mandata na Kosovu 2008. godine.

Bivšim pripadnicima OVK Ljatifu Gašiju, Nazifu Mehmetiju i Rustemu Mustafi – trojci poznatoj kao “Lapska grupa” – trenutno se sudi za zlostavljanje civila u logoru Lapaštica.

Bivšem komandantu OVK i ministru saobraćaja Fatmiru Ljimaju i još devetorici optuženih sudi se za zlostavljanje srpskih i albanskih civila i srpskih ratnih zarobljenika u logoru Klečka.

U odvojenom predmetu, gradonačelnik Srbice Luštaku jedan je od šestorice optuženih a okrivljen je da je pokrenuo kampanju mržnje protiv direktorice BIRN-a na Kosovu Jete Džare.

Međutim, izvor iz Euleksa saopštio je da protiv osumnjičenih još nije podignuta optužnica.

''Postupak se nalazi u fazi istrage, još nema optužnice'' - rekao je ovaj izvor.

Prema dokumentu koji je dobio BIRN, bivši komandant KBS-a Selimi, “u svojstvu pripadnika OVK i osobe koja je pod kontrolom držala logor Likovac u saučesništvu sa Samijem Luštakuom, Avnijem Zabelijem i Sahitom Jašarijem, narušio je telesni integritet i zdravlje neodređenog broja albanskih civila” koji su držani u tom logoru.

Tvrdi se da je on u septembru 1998. godine zlostavljao zatvorenika koji se navodi kao svedok “A”, “premlativši ga pesnicama i drvenim palicama”.

Navodi se i da je “naredio svedoku “B”, drugom civilnom zatvoreniku u logoru Likovac, da daskom više puta udari svedoka “A” i da je gvozdenim alatom uhvatio genitalije svedoka “A” i potom ga njime vukao po podu”. Luštaku, gradonačelnik Srbice, nalazi se pod istragom za ubistvo jednog čoveka i zlostavljanje drugih zatvorenika u logoru OVK, stoji u dokumentu.

“Na neodređenoj lokaciji između sela Galica i Dubovac, neodređenog dana u septembru 1998. godine”, Luštaku je navodno “ubio nepoznatog albanskog civilnog zatvorenika pucavši mu triput u glavu pištoljem marke TT”, navodi se u dokumentu.

Zajedno sa drugim bivšim pripadnicima OVK, Luštaku se nalazi pod istragom za zlostavljanje “neodređenog broja albanskih civila” u logoru.

Protiv drugog osumnjičenog, Sahita Jašarija, vodi se istraga, između ostalog, “zbog višestrukog narušavanja telesnog integriteta i zdravlja Ivana Bulatovića, srpskog policajca u zarobljeništvu OVK”.

''Tačnije, optuženi je učestvovao u zločinu u više navrata odvevši Ivana Bulatovića na pijačni trg u Likovcu i objavivši da je svako ko želi da tuče Bulatovića slobodan da to i uradi, i državši žrtvu pred neodređenim brojem ljudi dok su je šamarali i udarali'', piše u ovom dokumentu.

Istraga je javno obelodanjena u četvrtak, kada su Euleks i Kosovska policija uhapsili petoricu osumnjičenih.

Svoj sedmorici osumnjičenih određen je 30-dnevni kućni pritvor, a tužilac Euleksa Mauricio Salustro pomenuo je šest potencijalnih svedoka koji bi mogli svedočiti o zlostavljanjima u logoru Likovac. Hapšenja su izazvala ljutitu reakciju u Prištini, gde su u ponedeljak održani masovni protesti. Demonstranti su tražili oslobađanje bivših boraca i pozvali vlasti da okončaju mandat Euleksa na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.05.2013. 17:15
Не вјерујем, они су примјер цивилације, толеранције...зар би Американци били на страни оних који су зликовци?
Utorak 28.05.2013. 21:31
Za teroriste postoji sam jedna kazna-metak u celo... Tada smo tokom bobardovanja ubili blizo 4000 Siptarskih terorista,na zalost,glavni su uspeli da pobegnu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online