Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 27.05.2013.
09:12
KIM Radio A

Jevreji iz Prištine: Tužićemo Kosovo

Povodom podizanja spomen ploče u centru Prištine žrtvama Holokausta oglasili su se i predstavici Jevreja proteranih sa Kosova i Metohije, ali i poznavaoci istorijskih okolnosti iz perioda Holokausta.

Zapušteno jevrejsko groblje u Prištini
 

Nisim Konforti naustio je Prištinu neposreno pre bombardovanja i otišao sa porodicom u Izrael. On je ljut na kosovske institucije što i dve godine od podnošenja tužbe Opštinskom sudu u Prištini nije dobio nikakav odgovor o povraćaju pet kuća u centru grada koje su pripadale njegovoj majci, jedinom preživelom članu njegove porodice iz vremena Holikoausta. Najavljuje da će se obratiti i sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Pre nego što sam ja pre dve godine posetio Prištinu jedan moj prijatelj predao je Opštini molbu sa kompletnom dokumentacijom. U molbi je stajala činjenica da za te kuće postoje vlasnici sa potpunom dokumentacijom da je to konfiskovano, nacionalizovano i oduzeto za vreme Holokausta", priča za Radio KIM Konforti.

On kaže da mu je porodična kuća u centru Prištine 1997. zapaljena posle čega je sa porodicom više od godinu dana, pošto mu je supruga radila u Radio televiziji Priština, živeo u privremenom stanu u zgradi RTP-a blizu pijace. Tamo su stanovali neko vreme računajući da će situacija rešiti. A onda je morao da napusti Kosmet.

"U svim ratovima smo pljačkani i ubijani. Ja ne bih bio u Izraelu da smo imali bilo kakvu poziciju na Kosovu bolju od bežanja i ostavljanja svega po ko zna koji put" kaže Konforti.

"Na ploči piše da su Jevreji otišli u Bergen-Belzen. Međutim to nije tačno. Oni su najpre skoro 15 dana proveli u kasarni u Prištini. Tu je bila moja majka sa troje dece. Tog istog dana streljali su joj muža i svekra", ističe Konforti.

Miloš Damjanović istoričar i proučavalac puta Jevreja od Holokausta do danas u izjavi za Radio KIM kaže da je cilj podizanja spomenika u Prištini da se Kosovo prikaže kao multieničko i multikulturalno društvo koje neguje evropske vrednosti.

"Međutim ako znamo da su 1999. godine pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova učestvovali u proterivanju Jevreja iz Prištine ne vidim smisao podizanja jednog ovakvog spomenika, ako se tim Jevrejima i dan danas posle 14 godina ne omogućava da se vrate na Kosovo ili ostvare svoja prava i kao državljani Kosova da tako kažem", navodi Damjanović.

On ističe da se tokom govora u Prištini nije pominjalo ime ličnosti koje su odgovorne za stradanje Jevreja tokom Holokausta kao što je na primer ime Džefera Deve.

"Prema svedočenju Jevreja koji su preživeli Holokaust ime Džafera Deve poistovećivalo se sa Hitlerom. Takođe, zanemaruje se uloga Skenderbeg divizije koja je bila sastavljena od Albanaca i koja je učestvovala u hapšenju Jevreja iz Prištine i pomaganje snagama nacističke Nemačke u njihovoj deportaciji. Dakle Albanci na Kosovu su aktivno učestvovali i pomagali okupatorske sile, najpre Italijane, a potom i Nemce u Holokaustu nad Jevrejima, a zanemaruje se priča o nealbancima koji su spašavali Jevreje na Kosovu", objašnjava Damjanović.

U okviru "Nedelje tolerancije" koja se na Kosovu i Metohiji održava od 20. do 26. maja Hašim Tači je ispred Parlamenta u Prištini otkrio spomen ploču žrtvama Holokausta. On je tom prilikom kazao da "nikada ne smemo zaboraviti kosovske porodice koji su spasile jevrejsku populaciju u tim mračnim časovima, a isto tako moramo pronaći i snagu da nastavimo iznad sukoba, izvan mržnje".

Damjanović ističe da je žalosno što se "niz srpskih i romskih porodica u Prizrenu i Prištini koje su učestvovale u spašavanju Jevreja i koje su od strane Izraela proglašene za pravednike među narodima ne spominju u celoj ovoj priči".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.05.2013. 09:18
Уколико не будемо његовали истину она ће побјећи од нас, преселиће се у Приштину, Загреб и Сарајево, а онда ћемо је тешко вратити себи...
Ponedeljak 27.05.2013. 10:34
Nemko u Srbiji da prica istinu a I da ima nepostoje mediji u Srbiji koji ce dati prostora Srpskoj istini. proctor se daje Oberkriminalcim a i dokazanim antisrbima tipa Cede Jovanovica,Dacica, Biserko Sonje, Vucica, Natasi Kandic, Niklolicu, Biljani Srbljanovic, farmi, itd. Sve ti je to jako dobor isplanirana i odradjena Masonsko NATO strategija unistavanje Srba. Ovo Srba sto sada zivi u Srbiji vise lice na bezlicnu masu koja osim pukog bioloskog prezivljavanja nema nikakvo idela ili cilja. Za ovu vlast i njene podanike Srbija nema granica, moze da se parca i da je prisvajaju trgovci ljudskim organima i narko dileri sve dok granica ne dodje do samog BG. Treba li istina takvoj Srbiji?
Ponedeljak 27.05.2013. 12:31
Ја рекао нешто у вези нас. Јевреји као јевреји, само на свој интерес мисле.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online