Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 26.05.2013.
18:35
Srna A

"Haški tribunal - instrument rata"

Istoričar iz Naprednog kluba Čedomir Antić izjavio je da je Haški tribunal svojom nepravednošću i dubokom mržnjom koju su pojedine sudije i tužioci pokazali prema srpskom narodu, pokazao da je instrument rata, a ne ustanova pravde.

Antić: Zašto se u Hagu nije sudilo svim zločincima, već uglavnom Srbima?
 

"Time su, nažalost, u očima mnogih građana, čak i dokazane ubice i zločinci dobili neku vrstu amnestije i to je tragično. Posebno je tragično zbog žrtava i tragično je zbog svih onih u Srbiji kojima ja pripadam, a koji su potrošili godine braneći taj tribunal", istakao je Antić.

On je ukazao i na činjenicu da je ubistvo jednog francuskog navijača u Beogradu kažnjeno sa četiri puta više godina robije nego osuđeni za sve srpske civilne žrtve u prethodnim godinama odlukom Haškog tribunala.

Povodom 20 godina rada Tribunala, Antić je podsetio da je ovaj sud osnovan u vreme "surovog, nepravednog, krvavog građanskog rata".

"Znamo da je opravdanje bila činjenica da nacionalna pravosuđa, nažalost, nisu sudila za zločine koji su bili vršeni u ratu", dodao je Antić.

On je naveo da je Haški tribunal od početka pratila sumnja zato što nije imao univerzalni karakter, odnosno zato što je stvaran za jednu ili dve zemlje, bivšu Jugoslaviju i Ruandu, i potom sumnja zato što su ga promovisali oni koji su bili učesnici u ratu, a to su SR Nemačka i SAD.

Antić, koji je i predsednik Naprednog kluba, rekao da je sud u Hagu tokom proteklih 20 godina proveo veliki broj suđenja i da su "postojale sudije, tužioci, intelektualci koji su želeli da sudi svim zločincima, a ne samo zločincima iz jednog naroda".

"Nažalost, sud je do danas, a bilans njegovog rada je poznat, posebno posle sramotnog, kriminalnog oslobađanja hrvatskih generala i albanskog teroriste Ramuša Haradinaja, napravljen za srpski narod i on nije napravljen čak ni za zločince iz srpskog naroda, jer je svojom nepravednošću i dubokom mržnjom koju su pojedine sudije i tužioci pokazali prema srpskom narodu, pokazao da je instrument rata, a ne ustanova pravde", naglasio je Antić.

Tribunal je u dvodecenijskom mandatu optužio 161 lice, i to 110 Srba, 34 Hrvata, devet Bošnjaka, sedam Albanaca i jednog Makedonca. Čak 68 odsto optuženih su Srbi, koji čine i 76 procenata osuđenih. Na Srbe se odnosi i 80 procenata svih izrečenih kazni i svih pet izrečenih doživotnih robija.

Pravosnažno ili nepravosnažno, dosad su osuđena 82 optuženika, na ukupnu kaznu od 1.215 godina zatvora: 62 Srbina - 974,5 godine zatvora, plus pet doživotnih, 12 Hrvata - 166 godina zatvora, pet Bošnjaka - 43,5 godina, dva Albanaca na 19 i Makedonac na 12 godina zatvora.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.05.2013. 19:12
Kasno se j.....m kajati ! Prije podizanja optužnica protiv Srba, svi smo mi znali, osim vas na vlasti, koji ste htjeli izdajom da ušićarite poene kod zapada ! Poslije oslobadjajuće presude Oriću, Srbija je trebala da zamrzne svaki kontakt sa tribunalom ! Šešelj je 10 godina u pritvoru, 4-5 godina su samo smišljali šta da mu prikače i mi smo poslije svega poslali legitimne ljude, koji su bili zaduženi za odbranu naroda u taj i takav sud ! Teroristi su nagradjeni i to nije sramota Haga, već Srbije !
Nedelja 26.05.2013. 19:58
Хашки суд се не финансира из извора УН,већ су главни финансијери владе САД и Саудијске Арабије, са мрежом невладиних организација.Међутим,тек структура донесених пресуда говори о праведности овог такозваног суда.Због свега овога Хашки суд је за све правдољубиве људе, нелегалан, пристрасан, инструментализован и неправедан политички суд.Срби, знајући да Хришћанин не живи живот као тужилац, већ као оптужени и не очекују Правду од правосуђа типа „кадија те тужи, кадија ти суди“.
Nedelja 26.05.2013. 20:05
Čedomire, trebalo ti je puno godina da shvatiš ono što si iz knjiga učio, a nadam se da ćeš razlučiti nauku od politike,a ovo što sad govoriš je ponavljanje već rečenog od stručnih ljudi od osnivanja tribunala.On sudi kako gazda kaže, a zna se ko je gazda i ko finansira tu farsu od prava i pravde.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online