Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 27.05.2013.
01:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

U potrazi za vladikama pokornim

Bez obzira na to što se po kanonima episkopi doživotno postavljaju na "funkciju" u određenu eparhiju, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi to odavno ne važi, pa u delu episkopata smatraju da je došlo vreme da se opet "karte promešaju".

Bože, pomozi i ateistima: Socijalista Ivica Dačić i patrijarh srpski Irinej
 

Otuda je iza kulisa Svetog arhijerejskog sabora u toku i kuloarsko kadriranje o mogućim rokadama episkopa i potencijalnom izboru novih episkopa, kao i kombinatorika o tome ko će zasesti na koju od eparhija, kako onih upražnjenih
(austrijsko-švajcarsku, srednjoevropsku, žičku i zvorničko-tuzlansku), tako i onih koje bi na ovom Saboru potencijalno mogle biti ispražnjene, saznaju "Vesti" u visokim crkvenim izvorima.

Grigorije mitropolit dabrobosanski

Jedan od episkopa iz SAD mogao bi da bude i protivkandidat vladici Grigoriju Duriću. Naime, Grigorija neki već vide kao budućeg mitropolita dabrobosanskog - saznaju "Vesti" u saborskim izvorima.

Otuda pojedini saborski učesnici smatraju da su, pored podgrevanja starih "grehova" vladika Pahomija Gačića i Filareta Mićića, pokrenuti i novi kroz medijska spinovanja kako bi se još mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mrđa, episkop kanadski Georgije (Đokić) i britansko-skandinavski Dositej (Motika), privoleli na povlačenje da bi i njihove katedre dobile nove vladike.


Jer, u episkopatu nije tajna da su domaćim vlastodršcima i međunarodnim moćnicima, kojima su Srbi i SPC u sferi interesovanja, poželjni samo pokorni episkopi i bespogovorni poslušnici, kako na političkom tako i na ekumenskom planu.

Andrej u Nemačku, Fotije u Beč

Nije tajna da je najizgledniji kandidat za Nemačku vladika Andrej Ćiledžrić, za Beč Fotije Sladojević. Za Žiču su, saznaju "Vesti" u vrhu SPC, favoriti vikarni episkop Porfirije Perić i šumadijski vladika Jovan Mladenović koji je i rođen na tlu te eparhije.

- Episkopi imaju despotsku vlast nad mirskim i monaškim sveštenstvom u svojim eparhijama. Vladikama, mlađima po rukopoloženju, karijere su u usponu da bi se, kako očekuju u političkim sferama, poput mladog drveta "lakše savijali".
Bili bi pokorniji državnim vlastima u Srbiji i na eks jugoslovenskim prostorima. Ali i kooperativniji moćnicima na međunarodnom i ekumenskom planu.


Međutim, "stari vukovi" su ovo prozreli, pa je u nezvaničnoj kombinatorici, favorit za Tuzlu vladika Jovan (Ćulibrk), dobio "konkurenciju" u starim episkopima Longinu (Krčo) i Mitrofanu (Kodić) iz Amerike, kao i u veteranu Vasiliju Vadiću, episkopu sremskom.


Pojedini učesnici Sabora, kako se nezvanično može čuti u Patrijaršiji SPC, mišljenja su da bi na severnoameričkom kontinentu bilo poželjno osloboditi jednu eparhiju za novog episkopa, koji je američki državljanin i ima jake veze sa državnicima, političarima i diplomatskim korom u Vašingtonu. U tom kontekstu u jednom delu episkopata podsećaju da je u američkoj prestonici svojevremeno delovala kancelarija SPC kojom je tad rukovodio današnji episkop Irinej Dobrijević.

Irinej bački neće "rusku salatu"

Episkor bački Irinej Bulović

Episkop bački Irinej Bulović je obraćajući se novinarima o radu Sabora SPC, rekao da nije u redu da se crkveni stavovi "proveravaju" kod verskih analitičara:


"Zvanični stav Crkve treba objaviti onakav kakav on jeste, bez komentara, bez dodataka, pa neka svako to tumači na svoj način", poručio je Bulović i zamolio novinare da ne prave "rusku salatu" od izveštaja u kojima stave "red Irineja, red verskih analitičara, pravih ili lažnih".


- Ono što ja ovde govorim je zvanično i odgovorno i šta sad ko tu može da misli je njegova privatna stvar. To se ne može stavljati u isti nivo i zato sam i ranije rekao da ne pristajem ni na kakav kolaž zvaničnih stavova Crkve sa drugim mišljenjima - rekao je vladika bački odbijajući da odgovara na novinarska pitanja o radu Sabora.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.05.2013. 07:31
Sve što su mediji u zadnjih mesec dana objavljivali o Amfilohiju, Atanasiju, Kačivendi, Grigoriju i radnije o Pahomiju, naručeno je iz anglosaksonske kuhinje za uništavanja srpstva i pravoslavlja. Naši mediji su im se zdušno pridružoli kao i kvazi verski analitičari.
Ponedeljak 27.05.2013. 08:28
Империја покушава убити задњу преживелу институцију међу Србима. Ако то успеју свој ''посао'' су завршили и покорили Србе.
Ponedeljak 27.05.2013. 01:42
Sve mi se cini da Patrijarh nemisli bas svetlo od dacicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online