Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 26.05.2013.
01:10
Ekipa "Vesti" A

Tači šef koljača

Euleks policija u saradnji sa jedinicom za specijalne operacije Kosovske policije (ROSU) uhapsila je pet osoba koje su osumnjičene za ratne zločine u logoru OVK u Likovcu. Svi uhapšeni su članovi nekadašnje članovi zloglasne Dreničke grupe i saborci kosovskog premijera Hašima Tačija.

Hašim Tači

Uhapšeni su predsednik kosovske opštine Srbica Sami Ljuštaku, Sait Jašari, bratanac osnivača OVK Adema Jašarija, zatim Jahir i Zećir Demaku i Hisni Tači. Za ratne zločine optuženi su i sadašnji ambasador Kosova u Albaniji Sulejman Selimi, poslanik Tačijeve DPK u kosovskom parlamentu Fadilj Demaku i bivši šef ŠIK-a Sabit Geci i drugi. Oni važe za najozloglašeniije komandante OVK na Kosovu.


- Sami Ljuštaku, koji je na mestu gradonačelnika Srbice od 2007. godine, predstavlja ozbiljnu bezbedosnosnu pretnju za sve. Zato je njegovo hapšenje veliko iznenađenje. Važi za čoveka koji sve drži pod kontrolom, i ne plaši se čak i da otvoreno preti. Od njega zazire čak i Eules, a nedavno ga je posetio i komandant Kfora. Poznat je slučaj da je pre godinu dana lupio šamar gradonačelniku južne Mitrovice Avniju Kastratiju, kaže naš izvor. Ljuštaku je jedan od najbogatijih gradonačelnika, sa imovinom većom od milion evra.

Uhapšen: Sami Ljuštaku

Jedan od prvih lidera OVK-a Sulejmana Seljimija - zvanog Sultan, Hašim Tači je postavio ne čelo Bezbedonosnih snaga Kosova, gde je imao blisku saradnju sa Kforom, koju je tadašnji general Erhard Drevs ocenio kao "blisku, punu poverenja i otvorenu". Seljimi je tu funkciju napustio kako bi otišao na ambasadorsko mesto u Albaniju.


Nekadašnji šef ŠIK (zloglasana obavešetajna služba) Sabit Geci, više puta je hapšen i 2011. osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva pritvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije. Optužnica se odnosila na period od marta do juna 1999. i njom su obuhvaćeni samo zločini nad Albancima koji nisu podržavali OVK. Geci se smatra jednim od glavnih organizatora trgovine organima otetih kosovskih Srba, kao i da je komandovao transportom otetih Srba sa Kosova u logor Kukeš u severnoj Albaniji.

Video snimak

Srpsko Tužilaštva za ratne zločine navodno poseduje video snimak iz logora u Likovcu, koji su sačinili pripadnici OVK u maju 1998. godine. Osim pripadnika te grupe vide na smiku su i četvorica kidnapovanih Srba sa KiM: Žarko Spasić, radnik EPS-a, policajac iz Gnjilana Dejan Stoiljković i Vladimir Spasić. Na snimku je i Miroslav Šuljinić, radnik iz Kline, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2005. godine u masovnoj grobnici u mahali "Beriša" kod Lapušnika.

 

Ljuštakua brani ministarka

Nakon izveštavanja o radu njegove opštine, Sami Ljuštaku pretio je kosovskoj novinarki Jeti Džari, nazivao je srpskim špijunom i huškao lidere bivše OVK na nju. Oko tog slučaja je sudski proces u toku, a kao svedok odbrane na novom ročištu najavljena je i bliska Tačijeva saradnica i kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku.

Prema podacima tužilaštva za ratne zločine Srbije u logoru Likovac kod Drenice Geci je učestvovao u egzekucijama i mučenjima nealbanskog stanovništva. On je u OVK pristupio 1993. godine i bio je zadužen za nabavku oružja i obuku u Drenici i okolini. Učestvovao je u likvidaciji Srba u Srbici, a nakon toga je postao jedan od zapovednika u logoru Likovac, u kojem je po njegovom naređenju likvidirano na desetine Srba.

Sumnja se da je mnogo Srba prebacio je iz Likovca na sever Albanije, gde su njegovi ljudi odvajali i ubijali bolesne i slabe, a mlađe i vitalnije potom prebacivali u druge objekte, među kojima i u zloglasnu "žutu kuću". Sumnja se da je Geci, koji ima nadimak - Veliki šef, bio umešan i u slučaj "Niš ekspresa" kada je poginulo 12, a povređeno 43 Srba. Takođe se sumnjiči za pokušaj ubistva Borisava Vukićevića, predsednika Jugoslovenskog komiteta za Kosovo i Metohiju, ali i miniranje restorana "Šou" u Prištini, u kojem je povređeno 13 ljudi.

Manipulacija Prištine?

Milorad Trifunović

Milorad Trifunović koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, kaže da je dobro da su podignute optužnice za ratne zločine, ali da se plaši da to nije neka vrsta manipulacije.


- Plašom da to nije neka manipulacija u vezi sa briselskim sporazumom, da nas Srbe malo omekšaju. Voleo bih da grešim, ali dosadašnja praksa je pokazala da sam bio u pravu - kaže Trifunović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.05.2013. 01:56
Правда је спора,али ипак достижна.
Nedelja 26.05.2013. 07:40
Jos jedna vest koja je servirana prvenstveno za srpsku javnost.Opet stvaraju privid kako i zlocinci nad Srbima nece proci nekaznjeno.Cim se malo slegne prasina a Srbija ispuni jos neki zahtev bice ti isti zlikovci opet na slobodi.
Nedelja 26.05.2013. 03:38
Trifunovic sve lepo rece. Koordinirani Brisel i Beograd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online