Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Četvrtak 23.05.2013.
09:28
glasamerike.net A

"Briselskim sporazumom Srbija stavlja tačku na politiku nacionalizma"

Sporazum Beograda i Prištine je svojevrsni znak da Srbija konačno stavlja tačku na politiku nacionalizma, koja je odigrala štetnu ulogu u njenoj skorijoj prošlosti", tvrdi Robert Hend, viši savetnik Komisije za evropsku bezbednost i saradnju u Predstavničkom domu američkog Kongresa. On je u razgovoru za Glas Amerike istakao da je koaliciona Vlada Srbije do sada preduzimala konstruktivne korake na tom planu.

Amerikanci pozdravljaju napore Srbije: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

“Sve što smo do sada videli sa srpske strane ukazuje na to da je vlada predana ispunjavanju postignutog sporazuma. Mislim da bi utvrđivanjem datuma za početak razgovora o pridruživanju Srbije evropskom bloku, ta predanost mogla biti učvršćena”, smatra Hend.

Hend kaže da Srbija, da bi sačuvala podršku koju ima u Briselu i Vašingtonu, mora da preduzme nekoliko odlučnih koraka.

Hend: Ova Vlada je pragmatična i prijateljski nastrojena prema Zapadu

Hend je u zaključku rekao da se koaliciona vlada Tomislava Nikolića do sada pokazala efikasnom, pragmatičnom i prijateljski orijentisanom prema Zapadu. Ako tako nastavi, dodao je Hend, Vašington i Beograd bi mogli ubrzo da uspostave vrlo bliske odnose u pogledu širokog spektra pitanja.

“Sa stanovišta Helsinške komisije od kritične je važnosti što brže ukidanje paralelnih institucija na Kosovu. Bitno je da im Beograd uskrati svaku podršku. Srpskoj manjini je obezbeđena široka pravna fleksibilnost u određivanju načina života na Kosovu. Međutim, Beograd je to do sada sputavao, ali mislim da više nema vremena za odugovlačenje,” smatra Hend.

Hend kaže da bi Beograd mogao da bude aktivniji i u regionu, posebno u odnosu na BiH.

“Trebalo bi da učini više u odnosu na BiH. U nedavnom izveštaju Visokog predstavnika za BiH, navodi se kako predsednik RS Milorad Dodik svojom retorikom i akcijama podriva institucije zemlje, da bi potom prigovarao kako država nije efikasna. Mislim da bi Beograd morao da ga izoluje i distancira se od njega, što bi bio gest izražavanja poštovanja državi BiH.”

Beograd je na internom planu preduzeo korake koji su toplo pozdravljeni u Helsinškoj komisiji, kaže naš sagovornik.

“Jedna od tih stvari je formiranje međunarodne komisije za istraživanje nerešenih ubistava novinara u Srbiji. Izuzetno važno je istraživanje, na primer, slučaja Slavka Ćuruvije, koji je svega nekoliko meseci pre nego što je ubijen, svedočio pred našom komisijom. Smatramo da je obelodanjivanje i pozivanje na odgovornost vinovnika, pogotovo onih koji su možda još na vlasti, bitno za demokratsku Srbiju.”

Podjednako važno je istraživanje ubistva američkih državljana Ilije, Agrona i Mehmeta Bitići, nastavlja Hend.

“Neophodna je akcija u vezi sa njihovim ubistvom. Oni su pokušali da pomognu jednu porodicu Roma, čija je bezbednost na Kosovu bila ugrožena. Braća Bitići su ih prebacila u Srbiju, misleći da će tu biti na sigurnom. Međutim, čim su stigli, braća su bila uhapšena i osuđena na petnaestodnevnu kaznu zatvora zbog ilegalnog ulaska u Srbiji. Po izlasku iz zatvora, odvedeni su na jednu poljanu gde su streljani. Slučaj Bitići je važno bilateralno pitanje od kojeg ne odustajemo.”

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.05.2013. 09:33
a kad je pa bilo koja vlada vodila politiku nacionalizma ?
Četvrtak 23.05.2013. 10:06
Interesantno da su po njima, samo Srbi vodili nacionalističku politiku ! Kod drugih naroda, nacionalizam ne postoji....? Ubijanje, protjerivanje, kamenovanje, paljenje crkvi, premlaćivanje crkvenih učenika i to sada u nekakvom miru, to je sve uz demokratiju i pravo čovjeka !
Četvrtak 23.05.2013. 10:08
Eee, kada ti neprijatelj hvali vladu, onda smo u ozbiljnom problemu... Imaju Srbi jednu poslovicu.. Pohvali budalu, pa da vidis cuda... Zure s Kosovom, a Srpska u najavi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online