Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.05.2013.
06:42
Đ. Janković, Đ. B. - Vesti A

U otadžbini posle dve godine pakla

Porodica Đunić iz Loznice pamtiće 21. maj ove godine doveka. To je datum kad im se u kuću vratila sreća - vratio im se posle gotovo dve godine iz libijskog zatočeništva njihov jedinac Milorad Đunić.

Ponovo u Loznici: Milorad Đunić sa roditeljima
 


On je jedan od petorice Srba koje su u avgustu 2011. zarobili libijski pobunjenici pod optužbom da su Gadafijevi plaćenici, a utorak su se posle dvadesetomesečnog zatočeništva vratili svojim porodicama.


U utorak je Miloradov otac Milan ujutru saznao da mu je jedinac stigao u Srbiju, pa je majka Stana sa prijateljem i rođakom odmah odjurila u Beograd po svog sina. Svanuo je dan o kome su maštali gotovo dve godine. U smiraj dana Milorad je stigao, a ispred kuće su ga dočekali otac, familija, komšije, prijatelji, spremili mu tortu i vino za dobrodošlicu. Zagrljaji, poljupci, suze radosnice, neverica, olakšanje, sreća do neba, sve pomešano. Roditelji presrećni, Stana ne može da priča, kaže da plače od sreće.

Građevinci konačno sa porodicama u Srbiji
 


- Samo kad mi se vratio kući. Od kako je zarobljen nismo imali mira, nadali smo se ovome danu ali i strahovali jer je svašta moglo da se desi. Na našu i njegovu sreću, sve se završilo na najbolji način. Kad sam ga videla u Beogradu, srce je htelo da mi pukne od sreće. Sada nam je svanulo, na okupu smo posle toliko vremena - kaže presrećna majka koja je sa prijateljem i rođakom u utorak "odletela" do sedišta BIA gde je posle gotovo dve godine prvi put zagrlila sina.


Otac Milan je ushićen. Oči mu sijaju od radosti što je ponovo kraj njega njegov Milorad.

Ležali u Zintanu

Uhapšeni Srbi su promenili nekoliko zatvora, da bi ih na kraju smestili u grad Zintan, na oko 180 kilometara jugozapadno od Tripolija, kao osumnjičene da su Gadafijevi plaćenici. Kasnije je sa njima uspeo da se čuje telefonom, a roditelji su od naših diplomata dobijali vesti kako mu je u zatvoru. Sva petorica su bila zajedno sanjajući povratak kući, a onda je sve odigralo brzo i drama je dobila srećan kraj.

- Danas sam najradosniji čovek na svetu. Gotovo da ne mogu da verujem da je naš Milorad pušten, da se sve ovo događa. Dobro je što se sve odigralo ovako brzo, nismo ni slutili šta će biti, sada je samo važno da je on stigao, da je sa nama. Od avgusta 2011. sanjam i priželjkujem ovaj dan, meseci neizvesnosti, strepnje, brige i sad konačno evo - živ, zdrav, nasmejan! Hvala Bogu, hvala svima koji su pomogli da se sve ovako dobro završi - kaže Milan lica obasjanog srećom.


Milorad je tu. Okružen ljudima koji ga vole, pozdravlja se, smeje, ali mu treba vremena da se navikne na slobodu koju je sanjao 20 meseci.


- Najbitnije je da sam se vratio kući. Sada želim prvo dobro da se odmorim, rano je da bilo šta planiram. Treba mi vremena da se priviknem. Do juče sam bio u Libiji, a sada sam u prostoriji o kojoj sam sanjao, na slobodi o kojoj sam maštao do pre nekoliko dana. Tamo mi je najviše nedostajala sloboda, kao i svakom čoveku jer niko ne voli da bude zatvoren. Tamo je tretman prema nama bio veoma korektan. Njihova vlast obavila je istrage i oslobodili su nas pošto su utvrdili da nismo krivi ni po jednoj tački optužnice. Zahvalni smo libijskim vlastima i narodu, kao i za sve što su učinili, našem predsedniku Tomislavu Nikoliću, Aleksandru Vučiću, BIA i svima koji su doprineli da se vratimo kući - zaključio je Milorad.
 

Hteo da zaradi u Libiji

Milorad nije radio u Loznici, pa je želeo da nešto zaradi i odlučio je da ode put Libije ne verujući da je tamo opasno kao što je gledao na televiziji. Otišao je 12. avgusta da radi kao građevinac, a svojima se javio po dolasku i sedam dana kasnije poslednji put. Roditelji otada nisu znali šta je sa njim, da bi iz medija saznali da su ga zarobili libijski pobunjenici. Prema dosadašnjim informacijama, kada su Milorad i ostali videli da u Libiji nije onako kako su očekivali, hteli su taksijem da se prebace do aerodroma u Tripoliju, ali su ih pobunjenici zarobili.

Tražili da priznamo da smo snajperisti

Aleksandar Vučić sa Srbima koji su oslobođeni u Libiji
 

Otišli 12 avgusta 2011. godine za boljom dnevnicom od one u Srbiji, petorica građevinaca u Libiji su popravljali puteve, a onda su iz uhapsili i optužili da su bili lični snajperisti svrgnutog Moamera Gadafija.


- Možete zamisliti kako nam je bilo na početku. Prvo nas je ispitivala vojska, tražila da odamo svoje veze, ko nas je plaćao, gde nam je navodno snajpersko oružje. Nešto bolje smo prošli kada su nas preuzele civilne vlasti - priča 30-godišnji Vojislav Nićiforović iz Beograda.

Pomoć države

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je u spasavanju srpskih državljana "država samo radila svoj posao".
- Bilo je teško i svi smo se nadali će taj posao biti ranije završen. Od trenutka kad smo uspostavili najozbiljniji kontakt, znali smo da vam se ništa neće dogoditi - rekao je Vučić.

Dok grli svoje dve kćerke, Enu i Miu i nevenčanu suprugu Jasminu Kostić, Vojislav kaže da mu je pomisao na decu, a posebno sina Vuka koji se rodio dok je on bio u zatvoru, davala volju da sve izdrži.


- On ima ima godinu i po i jedva čekam da ga vidim po prvi put u životu! Pomisao na njega me je održavala u životu, a znam ga samo s fotografije - objašnjava ovaj mladić.


I Zoran Nikolić iz Lazarevca nije krio suze po povratku.


- Ovo je ponovno rođenje, a naša jedina greška je bila u tome što smo se zatekli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Održali su nas ljubav, nada i vera - kaže Nikolić i dodaje da su im poslednjih pet meseci u zatvoru bili daleko podnošljiviji.


- Omogućeno nam je da komuniciramo sa porodicom, a dobili smo i televizor kako bismo prekratili vreme - priča Nikolić koga su dočekali supruga Rajka i sinovi Vuk i Strahinja.


Njegov sugrađanin Nedeljko Milanović (40) je vozač saniteta u lazarevačkom Domu zdravlja, a svim snagama se trudio da u zatvoru ne izgubi razum.


- Isključio sam mozak, nisam razmišljao ni o čemu jer kad god razmišljaš o porodici, teško ti je, sve ti nedostaje, a meni su kao voda nedostajale kćerka Iva i sin Strahinja - priča Nedeljko.


I Milić Martinović (41) iz Aranđelovca, kome je prva u zagrljaj potrčala supruga Tanja, dvoje dece: Vuk i Petar, kao i majka Ljubinka, ima samo reči hvale za predstavnike Srbije.


- Mislili smo da nikada nećemo izaći, ali ipak smo ugledali slobodu i našu Srbiju - veli Martinović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.05.2013. 08:52
jesu li to ovi sto su isli saditi papriku novu vrstu na plantaze libije,blago vam je ako vam iko poveruje na vase price koje lansirate,od dana kad ste otislii sada kada ste se vratili kao toboze neki heroji,sada opet cim prije van,traze se radnici na plantazama koke u boliviji,plata je preko 10800 usa dolara smestaj,i radni staz,avio karta,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online