Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 22.05.2013.
19:12 >> 19:48h
RTS, Beta A

Dačić i Tači se dogovorili u Briselu

Završen je trojni sastanak Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija. Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili su se o konkretnom tekstu plana za sprovođenje sporazuma, izjavila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. U vezi s tim "oni (Dačić i Tači) će biti u kontaktu sa mnom do kraja nedelje", navela je u pisanoj izjavi Ketrin Ešton.

Konačno dogovor u Briselu: Dačić, Ešton i Tači
 

Izvori iz delegacije Srbije potvrdili su večeras Agenciji Beta u Briselu da je postignut načelan dogovor o planu primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

O tome su od juče u Briselu razgovarali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu i politiku bezbednosti Ketrin Ešton.

Premijer Kosova Tači je večeras izjavio u Briselu da su se dve strane načelno dogovorile o koracima za sprovođenje njihovog aprilskog sporazuma i da znaju šta treba da urade u idućih šest meseci.

Sada dve vlade - u Prištini i Beogradu, treba da odobre načelni dogovor iz Brisela o planu za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa dveju strana, a stručnjaci će nastaviti da rade na konkretnoj izrai svih koraka koji slede da se taj plan sprovede u delo, rekao je Tači.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton tokom prepodneva je o primeni sporazuma, koji je parafiran pre mesec dana, razgovarala sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Tokom pauze održane su konsultacije pregovaračkih timova Beograda i Prištine. Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je u današnjim razgovorima o primeni sporazuma od 19. aprila bilo napretka.

Eštonova je juče imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem, posle čega je usledio i trojni sastanak. U izjavi posle sastanka, Ketrin Ešton je navela da je zadovoljna razgovorima sa premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem.

"Veoma sam zadovoljna što sam ponovo ugostila premijere Dačića i Tačija u Briselu. Apsolutno sam sigurna u njihovu posvećenost da napredujemo i da aprilski sporazum sada sprovedemo u delo", rekla je Eštonova.

Premijer Srbije Ivica Dačić samo je kratko za britansku agenciju Rojters rekao da su razgovori bili konstruktivni i da se nada da će dogovor biti postignut. Dva sastanka na nivou radnih grupa posvećena primeni sporazuma koja su održana u međuvremenu protekla su bez dogovora, mada je šef beogradskog ekspertskog tima Dejan Pavićević rekao da je tokom razgovora prošlog petka došlo do približavanja stavova u vezi sa energetikom i telekomunikacijama.

Evropska komisija je u aprilu preporučila Savetu da otvori pregovore sa Srbijom, ali će konačnu odluku doneti šefovi država i vlada zemalja članica EU 28. juna u Briselu, i to na osnovu ocene o napretku u sprovođenju sporazuma.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.05.2013. 19:42
Ovo nikad nije ni bio " trojni sastanak " , kako zele da ga prikazu. To je uvek bio " dvojni satanak " . Sa jedne strane neprijatelji Srbije ( EU, Taci ), a sa druge poluprijatelji Srbije ( kao naš ) . Rezultat : ocekivan . Drugacije nije ni programirano.
Sreda 22.05.2013. 19:49
Zvanicno ostadosmo bez KiM danasnjim danom. Nedaj Boze da okrenu sad "vjetar" sa sjevera, pa onda sa zapada itd..,.nijedan politicar nema mu** da odbrani integritet Srbije...zaista nam se crno pise. Boze svemocni spasi nekako Srbiju, ti si nam jjos jedina nada.
Sreda 22.05.2013. 19:46
ISHOD JE BIO POZNAT OD SAMOG PČETKA ! NIŠTA OD SUSPENSA.....!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online