Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 21.05.2013.
14:17
Beta A

EU: Dačiću, Tači "presecite" više!

Trilateralni sastanak visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton sa premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, završio se večeras u Briselu

Današnji susret može potrajati duže, a cilj je jasan dogovor o primeni sporazuma
 

Portparolka Visoke predstavnice EU Maja Kocijančić je ranije u toku dana rekla da je primena sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključnog je značaja, a dogovor o "sasvim opipljivim koracima" za primenu sporazuma je ono što visoka predstavnica Evropske unije želi da danas u Briselu bude ishod razgovora premijera Srbije i samoproklamovanog Kosova.

Kocijančič je rekla da današnji susret može potrajati duže, a cilj je jasan dogovor o primeni sporazuma.

U krugovima Evropske unije je prethodno stavljeno do znanja da se očekuje da premijeri Dačić i Tači "preseku" ključna nerešena pitanja o ustanovljavanju novih institucija zajednice srpskih opština i njihovo nadovezivanje na kosovski sistem političke vlasti, naročito kad je policije i sudstva.

Gde je došlo do zastoja?

Zastoj u pregovorima o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je nastao pre svega zato što kosovska strana traži da se najpre ukinu sve srpske institucije i da se pod okriljem Prištine formira "prelazna vlast" za srpske opštine, a da se posle lokalnih izbora koje bi Priština "overila", formiraju nove ustanove zajednice srpskih opština.

Za Prištinu bi to značilo da se sprovede zahtev za ukidanje "paralelnih institucija" države Srbije na Kosovu, rekli su upućeni zvaničnici posle runde pregovora 7. maja.

Beograd smatra da je to nepotrebno odugovlačenje i da, jednostavno, treba stare institucije preobličiti u nove ustanove srpske zajednice, uz delimične izmene kosovskih zakona i uklapanje u kosovski poredak vlasti, ali bez ikakvog zadiranja u pitanje statusa Kosova.

Kosovske vlasti žele da, kako je to protumačeno, bar posredno izdejstvuju uklapanje "novih" srpskih institucija u "državu Kosovo". Srpski pregovarački tim je to odbio jer Sporazum Beograd-Priština ni na koji način ne poteže pitanje statusa, odnosno priznavanja Prištine, već pravni temelj mora ostati rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

I Dačić, a još više Tači, ocenili su da je nagodba moguća čime bi se ostvario bitan napredak u primeni Sporazuma, što je ključni uslov da čelnici EU 28. juna Srbiji daju datum za početak pregovora o članstvu, a Prištine odobre pokretanje pregovora o sporazumu o pridruživanju.

Pregovarački tim Prištine je posle sastanka o primeni sporazuma izneo tvrdnju da Beograd unosi nove elemente koji nisu predviđeni, time što traži da se u dijalog uključe i pitanja srpske imovine i jemstva za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Dežer: Važno je da počne primena sporazuma

 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je za EU sada važno da se uveri da je počela primena sporazuma Beograda i Prištine. Kako kaže, sporazum Beograda i Prištine "dobra i istorijska stvar" ali da je još važnije da počne njegova primena.

 

"Za to je potrebno vreme, kao i u slučaju drugih sporazuma, ali moramo da vidimo da je proces počeo - što pre, to bolje, tako da možemo da uverimo sve aktere - članice EU i njihove ministre, kao i parlamente, da treba da se izjasne o eventualnom datumu za pregovore", istakao je Dežer.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.05.2013. 14:40
Namazani su arnauti! Hoće naše da ukinu, a posle, evo nam ga na!!!
Utorak 21.05.2013. 17:59
E bože dragi bože! Juče su ih zvali teroristi,i Tog istog Tačija hapsiili i puštali,a danas s njim pregovaraju i mole ga za svoju teritoriju...Mislim da tako nešto nije zabeleženo u Srpskoj povjesti,odnosno istoriji...
Utorak 21.05.2013. 15:36
И опет само нас притискају иако знају да шиптари праве проблем.Дачићу!!!:" требали сте признати Косово и решили би сте се беде".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online