Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 20.05.2013.
22:54
Beta A

Dačić: Imamo rok do kraja nedelje

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da nemački parlament, Bundestag neće dati saglasnost da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU ako do kraja nedelje ne bude dogovoren plan za primenu briselskog sporazuma.

Sve smo uradili, a ne primenjujemo. To je najgora situacija, kaže Dačić
 

"Sutra idemo u Brisel i ako se to ne završi do kraja nedelje, onda Bundestag neće dati saglasnost za početak pregovora i onda ćemo biti u najtežoj mogućoj situaciji, a to je da smo nešto parafirali, potpisali, a da primena ne ide kako treba i tek je to onda loša situacija", rekao je Dačić Radio-televiziji Srbije.

Premijer, koji će sutra u Briselu razgovarati sa predstavnicima Prištine o planu za primenu briselskog sporazuma, rekao je da će ti razgovori biti teški.

"Oni će, pošto ih ne obavezuju nikakvi rokovi, pokušavati da nametnu neke stvari koje nisu bile predmet sporazuma. Mi to nećemo prihvatiti i borićemo se maksimalno i do kraja za ono što je interes naše zemlje, a to je da se primeni dogovoreno i da se dobije datum kao jedan novi početak za Srbiju", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da bi plan trebalo da sadrži rokove i radnje, prvenstveno vezane za policiju i pravosuđe.

"Ne treba niko da se plaši da će do kraja juna da se sve redom razmontira i da neće biti nijednih institucija. Taman posla, ovde se govori samo o načelnim rokovima, a u mesecima pred nama će biti zajednička grupa koja će pratiti primenu svega toga", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je planom predviđeno da se "neke radnje" završe do kraja 2015. godine, a neke do kraja ove godine.

"Pitanje policije, treba reći koji broj policajaca mi mislimo da treba da bude prebačen u Kosovsku policijsku službu (KPS) treba da se krene, ono što smo ranije govorili, da se ukinu duple plate za one naše koji rade u KPS, naravno, mi i formalno nemamo pravo da imamo policiju na Kosovu, a to znači da ne treba ni da postoje objekti tamo i tako dalje", rekao je Dačić.

Najveći problem će biti, i to treba da se dogovori, šta se dogadaja u vakuumu dok se ne održe izbori i dok se ne konstituiše zajednica srpskih opština i zato je Srbija tražila da se formira pripremni tim koji će to da radi dok se ne završe izbori, kao i da se izabere regionalni direktor KPS na predlog četiri predsednika srpskih opština i da Skupština Kosova donese zakon o amnestiji, dodao je premijer.

"Plan ne podrazumeva da se do 28. juna primeni sve što je spomenuto u sporazumu, nego je važno da se vidi na terenu da se kreće u tom pravcu", rekao je Dačić.

Upitan kako će SAD podržati Srbiju u primeni briselskog sporazuma, Dačić je odgovorio da su Srbiji potrebne garancije da će sporazum biti sproveden.

"To znači da prava o kojima sada govorimo, zajednica srpskih opština, da kosovska vojska ne može da dolazi na sever, da se poštuje princip da u policiji i pravosuđu uglavnom rade Srbi, pošto tu čine većinsko stanovništvo, to je sve sada na međunarodnoj zajednici da garantuje, da pripadnici Kfora budu što duže na Kosovu", rekao je Dačić, i dodao da je o tome razgovarao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.05.2013. 22:58
Дебели, ај не ке.ај него запевај "Миљацку", `ебала те она...
Ponedeljak 20.05.2013. 22:59
" naravno, mi i formalno nemamo pravo da imamo policiju na Kosovu, a to znači da ne treba ni da postoje objekti tamo i tako dalje" Pod jedan - po jednoj drugoj Rezoluciji - to smo pravo imali... Pod dva - što neko ne pita onog "diplomiranog" pravnika što kaže da nije priznao "NEZAVISNOST" šta misli o ovome ? I da li zna da li još NEGDE na kugli zemaljskoj postoji "policija" a da nije DRŽAVNA nego "teritorijalna" ili nešto slično????
Utorak 21.05.2013. 02:17
Zabole me za datum. Nadam se da ga necemo nikada dobiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online