Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.05.2013.
14:11
M. Đorđević - Vesti A

Srpska vartolomejska noć (2): Smrtna uvreda

Kralj Aleksandar Obrenović nikada nije razumeo suštinu, pa tako ni snagu nezadovoljstva srpskih oficira koja je bila samo potaknuta njegovom "nepodobnom" ženidbom. Još pre venčanja, njega je tadašnji predsednik vlade dr Vladan Đorđević na razne načine pokušao da odvrati od ženidbe sa udovicom Mašin. Jedna od mera je bila i to, da pripreti kralju da oficirski kor ne odobrava tu odluku.

Zamerili mu nevestu: Aleksandar sa oficirima na Hilandaru 1896. godine
 

Premijerov savet

Zato je Đorđević savetovao kralja da što pre pozove sebi oficire beogradskog garnizona i da ih o tome pripita, zapisao je Dragiša Vasić, istraživač Majskog prevrata. "U onoj muci, u kojoj se nalazio da obrazuje novu vladu, posle ostavke dr Vladanovog kabineta, kralj Aleksandar pristade i pored toga što su ga sa druge strane odvraćali, navodeći da će se time poroditi veliki nesporazum na štetu ugleda vojske.

Pravo na vernost

Odanost mnogih srpskih oficira prema kralju Aleksandru bila je uzdrmana i pre njegove ženidbe, još onog dana kada su primili neočekivanu naredbu da ubiju njegovog oca Milana ukoliko na silu pokuša da pređe granicu i uđe u Srbiju. Aleksandar, koji je svoju majku Nataliju jednom prilikom nazvao "nečistom bludnicom" a sada oca "nečistom krpom", postao je vladar koga sa oficirima nije mogla da veže nikakva zakletva, i nije više, smatrali su oni, imao prava da računa na njihovu vernost.

Ovu kraljevu odluku saopštio je komandant dunavske divizije đeneral Ilija Đuknić svima višim komandantima u prestoničkom garnizonu, pa zatraži od njih da svoje oficire pripreme za dostojan odgovor. Komandanti brigada i komandanti pukova pozvaše tada svoje oficire pa im izložiše nalog koji su dobili. Oni im preporučiše da na pitanje kraljevo odgovore onako kako najbolje osećaju i kako misle da će biti u interesu i njegovo, i vojske i naroda.

U toku istoga dana poverljivi sastanci behu održani po svima jedinicama garnizona posebno, i spremljeni odgovori behu razni, ali uglavnom sa jednim smislom: da oficiri ostaju verni položenoj zakletvi kralju, dok kao Srbi ne mogu da odobre njegov postupak".


Ali, te iste noći, kralju je pošlo za rukom da obrazuje novu vladu, sa predsednikom Aleksom Jovanovićem. Na opšte iznenađenje oficirskog kora, u toj vladi se kao ministar vojni pojavio čovek koji je još tog dana bio u svemu solidaran sa raspoloženjem svojih drugova. To je bio đeneralštabni potpukovnik Miloš Vasić, prema čijoj je belešci novi predsednik vlade saopštio sledeće: "Kralj me prvo zapita kako je u vojsci. Odgovorim, da je divizijar saopštio njegovu naredbu, da sutra u devet časova pre podne dođu gospoda oficiri u paradnom odelu u Novi dvor (današnji Stari), da kralju po srcu i duši kažu, odobravaju li njegovu ženidbu...

Dr Vladan Đorđević

Mi, komandanti, izglasasmo da se ne mešamo u stvar kraljeve ženidbe, nego da ostanemo u svojoj vojničkoj ulozi. Upoznavši kralja sa ovom oficirskom odlukom, izjavim čuđenje da je on mogao da naredi da oficiri uzimlju učešće u odobravanju ili neodobravanju njegove ženidbe. Kralj srdito odgovori da nije tako naredio, da su njegove reči izvrnute, i da će on tu pogrešku sutra ispraviti pred oficirima". Kako je dalje pisao Aleksa Jovanović, kralj je zatim ponudio Milošu Vasiću mesto ministra vojnog, koje je on isprva odbio, ali je na kraju popustio pred kraljevim nagovaranjem.

Poslednja nada oficira: Milan Obrenović, prvi krlaj moderne Srbije

"Sutradan po formiranju nove vlade, oficiri, gotovi sa odgovorom, očekivahu kraljevo pitanje u velikoj sali Novoga dvora, pred kojim se, obaveštene već o cilju njihove posete vladaocu, tiskale velike gomile sveta", objašnjava Dragiša Vasić i nastavlja: "Kada je sve spremno bilo za doček, maršal dvora, po uobičajenom redu, objavi kraljev dolazak. Stroga izgleda i gologlav, kralj je ušao energičnim korakom, praćen novim ministrom vojnim. Kralj nazva Boga oficirima, pa se odmah okrete ministru, koji mu pruži spremljeno Pravilo službe sa tekstom oficirske zakletve.

Onda jasnim glasom pročita tekst, i zatim izgovori ovo: - U poslednje vreme, a povodom moje odluke da se oženim izabranicom moga srca, počinju se pronositi odvratni glasovi da sa ja nenormalan. ja vas, gospodo oficiri, pozivam da takve glasove energično suzbijete, svesni moga prva da se u moju ličnu stvar niko ne može i ne sme da meša. To je zašto sam vas zvao i sve što sam imao da vam kažem!

Umoran od života

Iako po godinama još dovoljno mlad da bi ponovo upravljao zemljom, Milan Obrenović je bio umoran za novu borbu, i to još sa rođenim sinom. On je ostavio da se stvari odvijaju svojim tokom. Vrlo brzo posle ženidbe Aleksandrove, razboleo se i okončao život u Beču, 1901. godine. Kada su posle njegove smrti srpski oficiri preuzeli stvar u svoje ruke, nisu razmišljali da će naposletku zapravo učiniti kraj lozi svog zaštitnika.

Zaprepašćenje i mučnu tišinu, koja potom nasta, prekide jedan jedini usklik: - Živeo kralj! To je bio artiljerijski pukovnik Pavle Bošković, koji je, istupivši korak napred, ovo uzviknuo. Tada se njemu, ali tek posle, pridružiše još nekoliko starijih oficira, pa se kralj okrete đeneralima, na čijem je čelu stajao Jovan Mišković. On mu pruži ruku, pa to učini još nekolicini, i odmah zatim, bez reči, onim istim energičnim korakom napusti salu.


Ostavljajući Dvor i prolazeći ulicom kroz gomile radoznalog sveta, oficiri se osećahu osramoćeni. Oni su dobro znali da je sav onaj svet polagao u njih najveće nade i bilo im je neugodno. Ali, dok je svet polagao u njih svu nadu, i oni su je polagali jedan u drugoga. Oni su je polagali u kralja Milana".


Kralj Milan je svojevremeno kao komandant Aktivne vojske ulagao iskrene napore da je podigne na evropski stepen i standard, i kao snažna ličnost, postao je idol srpskih oficira. Tih dana je bio u Karlsbadu na lečenju, gde je usput, prema sporazumu sa vladom, pripremao ženidbu svog sina sa princezom od Šaumburg-Lipe.

U međuvremenu je bio obavešten o kraljevoj novoj odluci, ali, umesto da odmah krene za Beograd i pokuša da ga odvrati, Milan je svratio u Beč da se posavetuje, pa je tamo i ostao. Kasnije su njegovi prijatelji pričali da je ruski dvor, koji je preko svog otpravnika poslova Pavla Borisoviča Mansurova podržavao odluku Aleksandra da se ne oženi princezom sa Zapada, uspeo da nagovori Beč, i Milanu otkloni volju da pođe u Srbiju. Tako propade i poslednja nada srpskih oficira, koji su sa pritajenim oduševljenjem očekivali njegov povratak.

Mlađi dižu glas

Napuštajući Dvor u grupicama, mlađi oficiri su počeli slobodnije nego ikada do tada da osuđuju držanje svojih starijih kolega. Nisu se ustezali da napomenu kako su od njih očekivali odvažniji vojnički nastup. Nazivali su ih kukavicama, ističući da se od njih ništa i ne može očekivati, te da oni, mlađi, moraju da misle o tome šta u ovoj sramoti, koja nije mogla da se izbegne, valja činiti. Oficir koji je u ovom napadu na starije drugove prednjačio, bio je pešadijski poručnik Dragutin Dimitrijević, u istoriji poznat pod nadimkom Apis. Bio je to mlad i energičan čovek, koga su smatrali izvorom ne samo vojničkih, nego i ličnih vrlina.
 

U ponedeljak - Srpska vartolomejska noć (3): Guje u nedrima

Subota 18.05.2013. 14:46
Glavno opravdanje za Majski prevrat u svim masonskim tekstovima je navodni (ne)ukus Kralja Aleksandra za zenama. Kome ovo bude zvucalo razumno, primetice da su i Knez Mihailo i Kr. Aleksandar Obrenovic ubijeni na isti dan. To je dokaz da ubistvo nije zatiranje jednog kralja vec Srpske dinastije. Masonski ritual kojim su iskasapljeni kralj i kraljica ovo potvrdjuje. Ubistvo Kn. Mihaila je organizovao 'Turski' Knez Aleks. Karadjordjevic (kako ga je narod zvao zbog saveznistva sa Turcima) i zato je kasnije bio uhapsen. Jugo-masoni Karadjordjevici koji ce ubiti poslednjeg Srpskog kralja nikada nece odgovarati jer ce im Angli dati vlast nad Srpskim narodom a onda i moc da ga izbrisu sa mapa sveta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online