Ponedeljak 16. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.05.2013.
00:10
Danas A

Brisel seče kosovski "čvor"

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton 21. maja u Briselu trebalo bi da usaglase akcioni plan za primenu svih tačaka Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zajednici srpskih opština, nezvanično kažu izvori beogradskog lista Danas u diplomatskim krugovima.

Nova runda pregovora u Briselu: Ivica Dačič, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

Iako je ranije planirano da se na tom susretu razgovara i o telekomunikacijama i posebnom pozivnom broju za Kosovo, briselski izvori spekulišu da će trio Eštonova, Dačić i Tači morati najpre da se pozabavi primenom dogovora o zajednici srpskih opština na severu KiM.

Aboliranje dvojice premijera

"Ne očekujem da sam Brisel ponudi ceo 'papir'. Mislim da Beograd i Priština sarađuju, ali da će odgovornost pred oba javna mnjenja, u Beogradu i Prištini, preuzeti samo Brisel, da bi abolirao dvojicu premijera za postignuti dogovor", ocenjuje za Danas Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova.

U sedištu EU ne žele da komentarišu mogućnost da za 21. maj Brisel pripremi predlog plana sprovođenja Sporazuma o normalizaciji, o kome bi se Dačić i Tači usaglasili. Pojedini diplomatski krugovi ne isključuju takvu mogućnost, ali procenjuju da pitanje modela sprovođenja dogovora o zajednici opština i na severu KiM "nadrasta EU" i da će Eštonova najverovatnije prepustiti dvojici premijera da se dogovore o eventualnoj privremenoj upravi za sever, kao mogućem rešenju za vremenski vakuum od rasformiranja postojećih opština do kosovskih izbora za formiranje novih lokalnih samouprava.

"Moguće je da Brisel napravi neki "koncept papir", na koji će Dačić i Tači dati sugestije, ali nije isključeno da će ih pustiti da sami definišu redosled koraka u sprovođenju Sporazuma. Koliko razumem, problem je u upravo u tom redosledu poteza - da li prvo rasformirati srpske opštine pa sprovesti izbore ili prvo održati izbore. Problem je što mnoge važne teme nisu obuhvaćene Sporazumom, pa će ih naknadno rešavati ili će se dogovoriti da ih rešavaju", kaže za Danas Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije i bivši glavni beogradski pregovarač u tehničkom dijalogu s Prištinom.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM u srpskom parlamentu i funkcioner SNS, koji je na beogradskoj strani prvi pomenuo mogućnost šireg, ne samo posredničkog angažovanja EU, kaže za Danas da „od Brisela ne očekuje papir, nego konkretizovanje rešenja za pitanja oko kojih nema dogovora i postoje različita tumačenja“. Drecun kaže i da ono što je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer "grubo najavio kao arbitražu" vidi kao "Briselovo tumačenje dogovora".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 14:18
Комплетна влада у затвор која се залаже за овај споразум. Каква црна колективна одговорност ( на српском - сви смо криви, нико не одговара). Појединачна суђења свима, и свако ко је прекршио Устав, а многи су, то виде и они који се не баве правима, да одговарају по законима Републике Србије. Зашто иначе постоје Устав и закони које бахато и бесрамно крше највиши чинови у држави? Постали смо држава у којој председник Владе каже да се Устав може ставити под мишку. Безакоње! О поклањању државне територије и становништва нема потребе говорити. Уколико они крше законе, народ има легитивно право да их на било који начин збаци, па и оне у крви. Ово не би била прва тиранија која је тако пала.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online