Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.02.2010.
12:18
Tanjug A

Kolundžija: Ne insistirati na pravnoj kvalifikaciji Srebrenice

Šef poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je danas da je pogrešna teza insistirati na pravnoj kvalifikaciji Srebrenice, već da je presudno da se Srbija nedvosmisleno odredi i osudi taj zločin.

Za sve poslaničke grupe neće biti problem da nedvosmisleno osude dešavanja u Srebrenici, bez obzira na to da li će ona biti nazvana zločinom ili genocidom: Nada Kolundžija
 

"Nije presudno da se bavimo pravnom kvalifikacijom tog zločina. Mislimo da je presudno da se Srbija nedvosmisleno odredi prema tom zločinu, da ga osudi, izrazi saosećanje za žrtvama i da traži punu odgovornost i učini sve da počinioci odgovaraju za to", rekla je Kolundžija.


Ona je istakla da Skupština Srbije nije sud i da zato ne treba da utvrđuje pravne činjenice koje bi dovele do toga da se Srebrenica "definiše kao ova ili ona kvalifikacija", podsećajući da je Međunarodni sud pravde po tužbi BiH protiv Srbije konstatovao da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Kolundžija nije želela da govori o rokovima u kojima bi parlament mogao da razmatra deklaraciju, navodeći da je bolje dati vremena koliko je potrebno da bi taj posao bio urađen na najbolji mogući način.


Ona je dodala da su do sada vođene konsultacije sa predstavnicima "mnogih partija" oko toga kako deklaracija treba da izgleda i kako može da izgleda sa stanovišta dobijanja najšire moguće podrške.


Kolundžija je rekla da je stanovište DS da Srebrenica zaslužuje posebnu deklaraciju, kao i da zločini nad srpskim narodom zaslužuju deklaraciju kojom će Skupština Srbije izreći svoj stav. 

Uoči nastavka rada parlamenta i rasprave o Predogu zakona o Narodnoj skupštini, Kolundžija je kazala da je dobro što će konačno izuzetno važna institucija u društvu Zakonom o Narodnoj skupštini biti definisana i što će biti stvorene pretpostavke za njenu finansijsku samostalnost.


Ona je najavila da će parlament, posle izglasavanja tog zakona, doneti Poslovnik o radu skupštine, kao i niz pravilnika kojima će biti uređena unutrašnja pitanja najvišeg zakonodavnog tela, a, između ostalih, i akt o medijima, koji će za cilj imati bolji odnos skupštine sa medijima i ostvarivanje bliže komunikacije sa novinarima.


Kada je u pitanju izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Kolundžija je odbacila tvrdnje da je prilikom izjašnjavanja o kandidatu LDP-a Goranu Miletiću bilo politikanstva, navodeći da je osnovna zamerka bila što nije imao potrebno iskustvo u predstavljanju na sudu.


S obzirom na to da rok za izbor poverenika ističe 2. marta, Kolundžija je navela da će vrlo brzo biti poznat novi kandidat za to mesto, a o kojem će, kako je navela, biti postignuta saglasnost partija i oko kojeg će svi moći da stanu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online