Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 14.05.2013.
14:16
Klix.ba A

Biserko: Srpski nacionalizam posustaje

Sonja Biserko predstavila je u Sarajevu knjigu "Urušavanje Jugoslavije-fatalna privlačnost srpskog nacionalizma", u kojoj je za raspad bivše države i građanski rat optužila srpski nacionalizam kakav se pamti još iz 19. veka.

Sonja Biserko: Knjigu neće prihvatiti u Srbiji
 

"Knjiga je bila pokušaj da se razume pozadina ratova u proteklih 20 godina, jer oni nisu počeli iz čista mira", rekla je Biserko na predstavljanju knjige. "Moj primarni cilj je bio da i sama naučim šta se iza svega toga krilo i uzela sam kao odrednicu godinu 1966, od Brionskog plenuma, kada je Jugoslavija odlučila da se federalizuje i kada je srpska strana to doživela kao krah Jugoslavije i početak kraja te zemlje. Tada počinju pripreme kroz kulturnu sferu, a kasnije i političku, a zaustavila sam se na '91. godini, sem što imam prilog kojim objašnjavam šta je posledica te politike. Danas se vidi da se Srbija nalazi u situaciji kada i sama mora odustati od toga, silom ili milom. To je prosto pokušaj razumevanja orijentacije u srpskoj politici, koja očigledno nije nova i ima korene s početka veka. Ovo je pokušaj da se razume kako takva politika, ne samo Srbiju, već bilo koju zemlju koja se upusti u nju, dovede do kraha. Važno je da mladi ljudi imaju bar neku osnovu da počnu i sami da istražuju", objasnila je Biserko.

Ona je ocenila da je put transformacije društava na ovim prostorima dugačak, ali da je evropski put okvir u koji je međunarodna zajednica stavila zemlje balkana i kojima teži.

"Nacionalizam je još živ, ali on više nema tu mobilizatorsku snagu, to se pokazalo sada prilikom potpisivanja sporazuma Beograd-Priština. Videli ste da su ti protesti u Novom Sadu i Beogradu bili bez neke energije, to ne znači da je nacionalizam nestao. Isto tako, nestala je privlačnost tog nacionalizma kod građana Srbije, oni očekuju sasvim drugačije rezultate od ove ili bilo koje druge vlade. U tom smislu i same političke elite se moraju skoncentrisati na neke konkretne rezultate", kaže Biserko.

Prema njenom mišljenju, knjiga će u Srbiji doživeti sporenja.

"Elite neće biti spremne da se na taj način osvrnu na ono što se dešavalo. Teze koje preovlađuju uglavnom idu u pravcu relativizacije i izjednačavanja krivice, čak i negiranja. Kao što znate, zvanična je teza da Srbija nije bila u ratu i biće vrlo teško to odstraniti i promeniti taj narativ", kazala je Biserko i napomenula da u Srbiji ipak ima više od 400.000 ratnih veterana i da postoje haške presude koje će kad-tad morati da se uzmu u obzir.

Utorak 14.05.2013. 14:48
Јесте, како да не! Србија је поред Хрватске, Босне, Македоније, хтела да освоји и Словенију, а онда да крене даље у освајање Европе! Најбоље да заувек одеш из Србије у неку бившу југоловенску републику па тамо шири своје тезе! А национализам је волети и бранити своју земљу и народ а не освајање "туђих" територија како ти желиш да представиш!
Utorak 14.05.2013. 15:21
Zasto se neko ne organizuje i ovu babetinu odvratnu jednom zauvek ne skloni sa ovih prostora.
Utorak 14.05.2013. 16:28
Gospodjo Biserko, Srbi su doživjeli 1966 kao raspad Jugoslavije....., koja je to republika osim Srbije ušla u sastav Jugoslavije sa svojim granicama, koje su danas medjunarodno priznate !??? Šta je sa ostalim nacionalizmima, osim srpskog ? Zašto ne živite u Zagrebu, ili Sarajevu, a i Priština bi vam više odgovarala nego Beograd !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online