Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.05.2013.
12:55
Beta A

Dačić: Svetske kompanije zainteresovane za Srbiju

Premijer Sbije Ivica Dačić izjavio je danas, nakon razgovora sa predstavnicima kompanija Hjuit pakard, Orakl i Pejpal da ovi svetski giganti imaju ozbiljne namere kada je reč o saradnji sa Srbijom.

Dačić, koji je u poseti SAD-u, istakao je da je za ove kompanije tržište Srbije malo i da ih je teško privući velikom kupovinom njihovih prozivoda, ali da su aduti Srbije kvalitetna radna snaga u oblasti informacionih tehnologija, kao i povoljni uslovi za
poslovanje. Premijer je podsetio da je Hjuit pakard jedna od prvih kompanija koja je došla na tržište Srbije posle sankcija devedesetih godina i da je saradnja izuzetno dobra.

Ivica Dačič

"Nije u pitanju da li ćemo kupovati licence i njihove proizvodne, ovde je pitanje hoćemo li mi raditi više za njih i hoće li oni u većoj meri biti prisutni na našem tržištu. Reč je o projektima koji mogu da omoguće da i mi učestvujemo u kreiranju onoga što oni rade", kazao je Dačić.

Premijer je podsetio da je Orakl strateški partner Vlade Srbije i najavio produžetak tog ugovora za neredne tri godinne. Predsednica ove kompanije trebalo bi da poseti Srbiju prilikom potpisivanja tog ugovora.

"Mi smo razgovarali i o određenim projektima koji bi zapošljavali ljude u Srbiji. Očekujem konkretne dogovore da osim toga što ćemo u tehnoloskom smislu moći da koristimo njihova dostignuća i razvijamo državnu upravu, da zajedno radimo i u naučno istraživačkom radu, razvojnim centrima i proizvodnji za prodaju na treća tržišta", kazao je Dačić.

Kada je reč o kompaniji Pejpal Dačić je napomenuo da je tokom sastanaka u SAD zatražio da, osim toga što građani Srbije sada imaju mogućnosrt da kupuju putem interneta, uskoro bude moguća i prodaja proizvoda iz Srbije.

"Zatražio sam da i mi putem interneta možemo da prodajemo naše proizvode drugima u svetu. To će se ubrzo desiti. Moramo da uskladimo našu zakonsku regulativu, da bi sve bilo u skladu sa našim pozitivnim propisima", kazao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima sledeća faza bilo bi i omogućavanje finsijskih transakcija. Ukazujući na uspešnost kompanija sa čijim predstavnicima je
razgovarao Dačić je naveo da Hjuit pakard zapošljava više od 300.000 ljudi, Orakl ima godišnji prihod koji je veći od bruto društvenog proizvoda Srbije, Pejpal ima 123 miliona korisnika, promet u više od 190 tržzišta i godišnji prihod od 145 milijardi dolara.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 13:04
E moj Dačiću radna mesta otvara znanje a ne strane investicije. Vi prodašte zemlju nebili Srbi radili kao jeftina snage. Prodaćete i sve prirodna bogastva samo da bi ušli u EU. Što je najgore ta EU propada ali vi ni to niste sposobni videti. Ponašate se kao kakvi vizionari a ustvari vi ste nesposobni da vodite državu. Kakav vizionar treba biti pa zemlju uvoditi u nešto što je izvor jedne od najveće ekonomske krize?
Utorak 14.05.2013. 22:15
Ako ce da daju platu 200 evra uz 240 sati rada mesecno - ne moraju da dolaze, takvi nam nisu potrebni.
Utorak 14.05.2013. 23:35
Molim vas nadjite makar i jednog premijera bilo koje drzave na ovome svetu, moze i iz banana, koji se bavi ovakvim budalastinama i izjavljuje ovakve gluposti? Navedite primer i izjavu, obecavam solidnu nagradu ako je ovog prevazisao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online