Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.05.2013.
07:48
Danas A

“Priština se vara da ćemo ući u nervozu“

“Očekujem da će sledećeg meseca biti zaključen dogovor o oficirima za vezu Beograda i Prištine i da će početi da funkcioniše mehanizam ’sui generis’ tipa, koji će pomoći u ubrzavanju komunikacije sa vlastima u Prištini“, rekao je u intervjuu za Danas Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Ivan Mrkić

Došlo je do zastoja u pregovorima implementacionih timova Beograda i Prištine. Šta je glavni problem i očekujete li da će ishod pregovora biti uspešan?

- Verujem da će biti uspešno i da će naša strana učiniti sve da i ovi pregovori budu plodotvorni. Problem je izgleda u tome što prištinske vlasti misle da ćemo mi ući u nervozu i ishitreno povlačiti poteze zbog približavanja kraja juna. Vara se svako ko tako misli. Mi i sada, kao i do sada, nijednog trenutka nećemo ispuštati iz vida bilo šta što može naškoditi našim interesima.


Kako komentarišete protivljenje Srba sa severa Kosova primeni sporazuma? Šta bi moglo, prema Vašem mišljenju, da se desi da oni promene mišljenje
?

- Mislim da je posle razgovora koje je sa njima u nedelju vodio Aleksandar Vučić, našim sugrađanima na severu Kosova sve mnogo jasnije i mislim da će se od tog dana mnogo lakše opredeljivati o tome šta je suštinski interes svih nas, a posebno našeg naroda na KiM. Olako tumačenje rezultata nastalih posle dugotrajnih napora našeg pregovaračkog tima, neodgovorno je, ne odgovara stvarnim okolnostima, i ne vodi mirnom životu i razvoju Srba na KiM.


Šta je plan Vlade Srbije ukoliko Srbi sa severa ne promene svoj stav?

- Mi nećemo nikoga prisiljavati, ali pošto su oni neraskidivi deo našega tkiva, ubeđen sam da će uskoro početi da rezonuju u svom i ukupnom interesu i da ćemo zajednički, po ko zna koji put, isplivati na površinu. Srpski narod je uvek bio neporažen kad je bio jedinstven i verujem da će to biti i ovog puta.


Koliko je realno da dobijemo datum početka pregovora do kraja juna? Da li će na to uticati i pregovori implementacionih timova?

- Mislim da je realno. Važno je da svako ko posmatra naš napor da dođe do realizacije prvog sporazuma sa Prištinom, uviđa našu dobru volju i vrlo odgovorno ponašanje. Suprotnoj strani mi ne možemo diktirati recipročno ponašanje.


Radi li Srbija već na formiranju tima koji će pregovarati sa EU po otvaranju pregovora za članstvo?

- Uveliko radimo na tome. U tome su prevashodno angažovani potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, ali i moje ministarstvo. Dočekaćemo spremni odluku o otpočinjanju pregovora sa EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 09:40
Izrael i palestina imaju vekovne probleme oko teritorije, pa to nista nesmeta izraelu da bude svetska sila. Samo nama smetaju srpske teritorije. Kad budete sve prodali i srbe izdali ostace vam samo Beograd ali tada ni on vise srpski biti nece.
Utorak 14.05.2013. 10:02
Moze li neko da obavesti ovoga da je on nazalost ministar vanjskih poslova i da ne lupeta vise,smeje nam se svet.
Utorak 14.05.2013. 09:15
Valjaju narod misleci da ce Pristina da prihvati Beograd, ako Zvecan prihvati Pristinu.Podela od 7% bi trebala da se prikaze kao uspeh pod neverovtanim pritiskom zapada.RS treba zapadu da im cuva muslimane u FBiH kao i Srbi na Kosmetu ili Grci u Epiru.Nastavice da daju muslimanima jos veca prava formalno se prikazujuci KAO PRIJATELJI, radi interesa u gasu i nafti s BI.Pravoslavni nose krst, ne katolici. Ovo su sve SAMO NE KONACNA RESENJA.Badava, rat na BI ce da menja stvar na Balkanu naveliko, a oni koji misle da nece na liniju grdno se varaju.Neka se regionalno okupljaju dok jos imaju vremena uz svoje evropske mentore i pevaju pesme kao nekad u Bosni.Kupovanje vremena zapadu, nista vise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online