Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 13.05.2013.
14:40
Beta A

Pajtić: Ako je Ustav secesionistički, onda je i Deklaracija

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine predstavlja javni i formalni apel da se uspostavi vladavina prava kada je u pitanju poštovanje ustavnih i zakonskih obaveza prema Vojvodini.

Deklaracija je apel za poštovanje prava AP Vojvodina: Bojan Pajtić
 

"Ukoliko su ustav i zakoni secesionistički, onda je i ova deklaracija secesionistička. Mi se ne obraćamo ni Vašingtonu, ni Briselu, ni Moskvi, ni Pekingu, već želimo da zajednički sa republičkim vlastima rešimo problem poštovanja prava građana Vojvodine", rekao je Pajtić na sednici Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja
Vojvodine.

Opozicione stranke u Skupštini Vojvodine, SNS, SPS i DS S, ocenile su da je predlog deklaracije separatistički i zatražile njegovo povlačenje iz procedure.

Izabrana četiri člana Odbora

Sednici prisustvuje svih 15 članova Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, od kojih su 11 poslanici, a četvoro je izabrano iz reda istaknutih naučnih i stručnih radnika.

Za preostale članove Odbora izabrani su profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić, penzionisani profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Momčilo Grubač, novosadski advokat Srđan Sikimić i docent na novosadskom Pravnom fakultetu Slobodan Orlović.

Pajtić je naveo da ustavne garancije nisu poštovane i nisu dosledno sprovođene ni u prethodnim godinama, zbog čega je Vlada Vojvodine i ranije insistirala da one budu poštovane.

"A da se ustavne garancije poštuju, mogli bismo zaposliti daleko više ljudi, imati daleko više investicija. Ali, mi imamo Zakon o budžetskom sistemu Srbije, koji je praktično u suprotnosti sa Ustavom Srbije, kada je poštovanje prava Vojvodine u pitanju", kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, vojvođanske vlasti uvažile su odluku Ustavnog suda Srbije po kojoj je osporeno više od 20 nadležnosti pokrajine, zbog čega očekuju da i republičke vlasti poštuju svoje ustavne i zakonske obaveze prema Vojvodini.

"Mi ne možemo i nećemo prihvatiti odgovornost za sveukupni razvoj privrede u Vojvodini, u situaciji kada se pokrajinskom budžetu vraća nešto manje od 100 dinara po glavi stanovnika mesečno. Sa manje od 100 dinara teško da možemo govoriti o nekom potencijalnom prosperitetu i smatramo kao zamenu teza kada se spočitava
pokrajinskoj administraciji da je kriva za lošu privrednu sliku", rekao je Pajtić.

Pročitajte još:

* Koštunica: Pajtiću, podnesi ostavku, narod te neće!

* Pale Vojvodinu dok gori Kosovo

Dodao je da je svako poboljšanje teksta Predloga deklaracije dobrodošlo i da je spreman da pokrajinskoj vladi predloži konstruktivne izmene teksta tog dokumenta.

"Susretali smo se sa optužbama da smo izdajnici, danas se neki drugi ljudi susreću sa takvim optužbama, koje pripadaju prošlosti i koje su nedopustive", poručio je Pajtić.

Predlog deklaracije izazvao je velike polemike u političkoj javnosti, a opozicione partije u Skupštini Vojvodine organizovale su u aprilu miting sa zahtevom da pokrajinska vlada podnese ostavku. Predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i
Demokratske stranke Srbije optužili su vlast u Vojvodini za "separatizam".

Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara odbacili su ove optužbe i kazali da im je jedini cilj da zaštite ustavna i zakonska prava Vojvodine koja se, po njihovom mišljenju, neprestano krše.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.05.2013. 15:42
Djubre nesrpsko
Ponedeljak 13.05.2013. 17:23
Ustav nije, ali ga na žalost naroda najviši političari ne poštuju, a ti si jedan od direktnih separatista i plaćen si za to ! Inače, da se ustav poštuje, svi vi bi vodili politiku iz zatvora !
Ponedeljak 13.05.2013. 21:03
Gosn.patak-gosn.-patak pa ti jus uvek gaces i rovaris ali ne za dugo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online