Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 12.05.2013.
07:17 >> 10:35h
Politika, RTS, Beta A

"Vučiću, dobrodošao na srpsko Kosovo i Metohiju"

Ispred Hrama svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću veliki broj građana dočekao je i pozdravio aplauzom prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. On će danas razgovarati sa Srbima sa severa KiM i njihovim političkim predstavnicima o "svakoj sitnici" iz briselskog sporazuma.

Na Kosovu i Metohiji će razgovarati sa Srbima i njihovim političkim predstavnicima o briselskom sporazumu
 

Duž puta od Kosovske Mitrovice do Leposavića izlepljeni su plakati na kojima piše "Dobrodošao na srpsko Kosovo i Metohiju".

Vojnici nemačkog kontigenta Kfora iz baze kod Leposavića postavili su kontrolni punkt, na kolovozu su džakovi sa peskom, a saobraćaj se odvija naizmenično.

Kako je ranije izjavio, Vučić će pokušati da ubedi Srbe sa severa Kosova da učestvuju u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Dodao je da represivnih mera neće biti i ako dogovora ne bude.

Bezbednost

O bezbednosti Vučića na KiM staraće se pripadnici MUP-a Srbije, a kosovska policija biće spremna da interveniše u slučaju incidenata.

"Ako neko hoće da sluša, zbog toga idemo na Kosovo i Metohiju, da pokušamo da objasnimo. Ako neko ne želi da sasluša već misli da kletvama i javnim upokojenjima rešava stvari onda tu nije problem u meni. Trudiću se da objasnim da je Srbija dala i učinila najbolje što je mogla i da svom narodu želi sve najbolje i da će zajedno sa svojim narodom raditi i delovati u budućnosti i da ćemo uspeti da sačuvamo i naš Ustav, ali i da ćemo se istovremeno ponašati u skladu sa interesima nekih budućih generacija, da ćemo brinuti o reformama, moderenizaciji", naveo je Vučić pre puta na KiM i istakao da postoji mogućnost da sporazum bude primenjen i bez nekih ljudi i da "Vlada Srbije svakog trenutka može da smeni one koje je postavila i imenuje one koji će sporazum da provode".

Ocenjujući da neki predstavnici Srba sa Kosova nisu čak ni pročitali tekst sporazuma, Vučić je rekao da ne zamera onima koji drugačije gledaju na potpisivanje briselskog sporazuma, ali da neće da dozvoli da se neistinama služe "oni koji su uradili mnogo toga lošeg za svoj narod, a danas bi da drže patriotske pridike".

Vučić je napomenuo da će lokalnih izbora na Kosovu biti do kraja godine pa će se videti legitimitet svakoga, a da bi posle izbora trebalo da bude formirana Zajednica

"Sila Boga ne moli"

Marko Jakšić, jedan od predstavnika Srba sa severa Kosova ne očekuje da će doći do nekih pomeranja u bilo kom smislu.

- Doduše, Beograd može da učini neke nepopularne poteze, da Srbima uskrati finansiranja, ali i tu treba znati da time krši Ustav, jer sve te institucije koje su na prostoru KiM su jednostvano u sadašnjem Ustavu Srbije. Ja ne očekujem bilo kakve dogovore imajući u vidu da Srbi ne smeju da pristanu na nešto što je na njihovu štetu. A naš narod kaže sila Boga ne moli, istakao je Jakšić.

srpskih opština, gde bi bili legitimni predstavnici srpskog naroda u opštinama gde Srbi čine većinu.

Vučić nije negirao da je održavanje izbora po kosovskim zakonima "najteži i najbolniji ustupak" koji Srbi prihvataju, ali je dodao da ima i mnogo bolnih stvari koje će Albanci morati da "progutaju", a koje pokušavaju da izbegnu na svaki mogući način kroz implementacione planove. On je naveo da će Albanci morati da prihvate od regionalnog komandanta do toga da će na severu na 100 policajaca biti 98 srpskih, da će Srbija finansirati i zdravstvo i prosvetu i ekonomski razvoj i prostorno planiranje, te da će nad tim puni nadzor imati Zajednica srpskih opština.

Na pitanje da li Srbi iz ustavno-pravnog okvira Srbije prelaze u ustavno-pravni okvir Kosova, Vučić kaže da "to baš i nije tako", ocenivši da je to pojednostavljena slika, jer Srbija i dalje ne priznaje Kosovo, niti će Kosovo dobiti stolicu u UN.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.05.2013. 07:22
Vuk Brankovic je za ovoga primer patriotizma.
Nedelja 12.05.2013. 07:49
Zlocinac uvek se vraca na mesto zlocina. Psiholozi kazu da je i onaj iz Velike Ivance mozda kao motiv umislio da ce on spasiti sve oko sebe, jer drugo resenje ne postoji, zato je to obavio to tako da se zrtve sto manje muce. Tako i ovaj ponavlja "to je najbolje resenje za vas", on zna, on je ubedjen u to?
Nedelja 12.05.2013. 10:30
"O bezbednosti Vučića na KiM staraće se pripadnici MUP-a Srbije, a kosovska policija biće spremna da interveniše u slučaju incidenata. "... još jedan dokaz dogovorene izdaje... da li se samo ja sećam da su dikiću pripretili pre par dana istragama o njegovim kriminalnim aktivnostima ? I "odjednom" on se šetka po Mitrovici... sa sve obezbeđenjem ? kao - "osmatra" situaciju... e bagro izdajnička.... a pljuvali smo flekavog kad su ga hrvati vozili u Patrijaršiju ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online