Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 11.05.2013.
12:50
Telegraf A

Njujork tajms: Sporazumom Kosovo podeljeno na albanski i srpski deo!

Briselskim sporazumom Srbija ne priznaje nezavisnost samoproklamovanog Kosova, ali taj sporazum južnu srpsku pokrajinu praktično deli na albanski i srpski deo, piše Njujork Tajms.

Briselskim sporazumom Srbija ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, ali taj sporazum južnu srpsku pokrajinu praktično deli na albanski i srpski deo: Prof Dejvid Filips
 

U autorskom tekstu profesora Kolumbija univerziteta Dejvida Filipsa, koji objavljuje njujorški dnevnik, ocenjuje se da Srbija ovim sporazumom nastavlja da ima ulogu zaštitnika interesa Srba na severu Kosova.

“Suštinski, time se Kosovo deli na albanski i srpski deo”, naveo je Filips, koji smatra da se time potvrđuje “nasilna nacionalistička agenda Slobodana Miloševića o Velikoj Srbiji“.

Međutim, američki profesor ukazuje i da briselski sporazum “hrabri aspiracije” Albanaca sa Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore, koji žele Veliku Albaniju.

Filips, koji je programski direktor Instituta za istraživanje ljudskih prava sa Kolumbija univerziteta u Njujorku i autor više knjiga o postkonfliktnim društvima, smatra da “briselski dogovor neće doneti pomirenje srpskog i albanskog naroda, niti će im pomoći da pristupe Evropskoj uniji”. Prema njegovom mišljenju, Zapad treba da promeni pristup i omogući balkanskim nacijama “solidarnost iz interesa”.

"Sever radi na podeli KiM"

Filips kaže da je potrebno da na Balkanu dođe do dogovora koji bi značio nešto između podele na monoetničke mini države i jedna velike države.

“Srednji put je interesna solidarnost, koja bi očuvala nacionalni suverenitet i granice, ali bi omogućila članicama i različitim etničkim grupama da sarađuju u trgovini, transportu, prosveti, na medijskom i umetničkom planu”, naveo je njujorški profesor.

Filips objašnjava da je članstvo u EU trebalo da bude “mamac” za prevazilaženje neprijateljstava na prostoru bivše Jugoslavije, ali da do toga nije došlo.

POVEZANE VESTI

Subota 11.05.2013. 13:13
Све иде по плану ту су и ови крволоци да ралативизују издају! Мало да олакшају пакленој српској тројци!
Subota 11.05.2013. 14:39
Srpski velikasi-proklete vam duse!
Subota 11.05.2013. 14:46
Alo maloumnici, kosovo je "predato" jos 99. sto se tada nista bunili i pricali nesto. Kad je potpisana rez.1244 secam tada su svi kukali na milosevica i milutinovica da su izdajnici. A danas se svi hvatate toga kao pijan plota, tako je isto bilo i za dejtonski sporazum. Tako ce isto da bude i sa ovim sporazumom. Ako ga odbijemo proterace ih odozdole pa cete i tada da kukate a ih drzava nije zastitila. Ali posle ce da bude kasno. Na kraju krajeva, ko vas sprecava da idete na kosovo pa sami proverite vasu teoriju i ratujte sa NATO - om do mile volje!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online