Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.05.2013.
01:40
RTS A

Bakterijska infekcija u užičkoj bolnici

Posle informacija u nekim dnevnim novinama o bakteriji koja hara užičkom bolnicom i glasina o smrti nekoliko pacijenata koje su se proširile po gradu, reagovalo je rukovodstvo Opšte bolnice i Zavod za javno zdravlje. Dvoje pacijenata jeste umrlo, ali uzrok smrti znaće se tek posle obdukcije.

Registrovano je devetoro pacijenata sa infekcijom koju izaziva bakterija klostridijum dificile, a dvoje je umro (Foto: Arhiva)
 

Zavod za javno zdravlje u Užicu je 24. aprila prijavio epidemiju, pošto je u toku redovnog epidemiološkog nadzora utvrđeno da je broj pacijenata sa dijarejom uzrokovanom bakterijom klostridijum dificile veći od uobičajenog.

Od tada do danas na Odeljenju ortopedije registrovano je devetoro pacijenata sa infekcijom koju ta bakterija izaziva. Dva pacijenta su preminula, ali se pre obdukcije ne može utvrditi šta je zaista uzrok smrti.

Zavod je, kako kaže direktorka dr Biljana Mijović, naložio i protivepidemijske mere, pre svega rigorozne mere higijene čitavog odeljenja, zabranio posete i preporučio da se, osim hitnih slučajeva ne primaju novi pacijenti. U narednom periodu, rekla je dr Biljana Mijović, preporučiće i racionalniju upotrebu antibiotika, koji su uz starosnu dob, težinu osnovnog oboljenja, smanjen imunitet i duži boravak u bolnici faktori rizika.

U Opštoj bolnici Užice kažu da sprovode sve mere, obustavljen je prijem bolesnika osim hitnih, pacijenti koji su već tu prebačeni su u jedan blok, drugi je detaljno očišćen i dezinfikovan, a pacijenti kod kojih je utvrđena infekcija izdvojeni su od ostalih.
 

Usled primene nekih antibiotika dolazi do uništavanja bakterija koje su normalan deo crevne flore i tada se oslobađa prostor za razmnožavanje drugih bakterija, poput klostridijum dificile, koje su otporne na dati antibiotik. Ova bakterija proizvodi toksine koji uništavaju epitelne ćelije creva i smatra se odgovornom za niz različitih stanja - od asimptomatske kolonizacije, dijareja različite težine do po život opasnih pseudomembranoznih kolitisa. Infekcije izazvane ovom bakterijom nalažu hitan terapijski tretman.

Doktor Jelena Raković Radivojević, direktorka užičke bolnice, kaže da su još u martu obavestili i javnost i nadležne o povećanoj učestalosti bolničkih infekcija izazvanih bakterijom klostridijum dificile. Reč je, kako navodi direktorka bolnice, o sporadičnoj infekciji koja je na ortopediji češća jer pacijenti duže leže i najčešće su starije dobi. Infekcija se, prema njenim rečima, leči i ne ostavljaja posledice i naglasila da ovakve infekcije nisu retkost u bolnicama.

U svom saopštenju, Zavod za javno zdravlje navodi i da su bolničke infekcije jedan od vodećih globalnih problema javnog zdravlja i da je nadzor u užičkoj bolnici uveden još 1996. godine, a da se od 2000. godine beleži rast učestalosti ovih infekcija u mnogim zemljama.

Zavod za javno zdravlje vrši i stalni nadzor protivepidemijskih mera, a do kada će trajati doneće odluku na osnovu rezultata stalnih analiza.

Petak 10.05.2013. 11:37
bakterije su svugde , al u bolnicama zive SUPERbakterije , kome lekovi na bazi penicilina ne mogu nista , a ostali antibiotici naspram "penicilina" su il macji kasalj il teski otrovi ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online