Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 08.05.2013.
16:16
Beta A

Vladika Irinej: Nije normalno da se koriste tajni dosijei

Vladika bački Irinej izjavio je danas da u demokratskom društvu nije normalno da se mediji pozivaju na tajna policijska dosijea protiv pojedinaca.

"Pojedini mediji se pozivaju na tajna policijska dosijea, ali nije normalno da to postoji u demokratskom društvu. Tu se radi ili o zloupotrebi, ili je policija imala razloge da pojedine ljude drži u prismotri", kazao je vladika Irinej na pitanje o pisanju medija o pojedinim episkopima SPC.

Na okruglom stolu o odnosima SPC i države u pres centru Tanjuga, episkop bački je dodao da ne treba prejudicirati nečiju krivicu ako još nije utvrđena. On je dodao da je velika neozbiljnost i neodgovornost svih koji su tome doprineli, a naročito novinara koji se time bave.

Vladika bački Irinej

"Ljudi nisu insekti, makar i oni sa najtežim osudama", rekao je episkop bački i dodao da nije istina da je crkva obmanjivala ili gurala pod tepih neke slučajeve, već da ona ima svoj način rešavanja problema.

"Nema privilegovanih ni izuzetih, moramo imati poverenja da će ispitivanje biti sprovedeno do kraja", istakao je vladika Irinej.

Današnji Blic objavio je, pozivajući se na tajni dosije srpskih službi bezbednosti, da je vladika mileševski Filaret jedan od glavnih finansijera pokreta Dveri, ali i da je navodno povezan sa ljudima iz kriminalnog miljea.

Vladika Irinej je naveo da ne postoji sukob države i crkve, da crkva nema pretenzija da odlučuje o političkim pitanjima, već da je njena dužnost da iznosi stavove o pitanjima opstanka društva.

"Mi ne govorimo rečnikom partije i ideologije, ali o pitanjima egzistencije, opštih vrednosti života, crkva ima pravo, ali i dužnost, da iznese svoj stav", rekao je episkop Irinej na konferenciji za novinare u pres centru Tanjuga.

Na pitanje novinara o spekulacijama da između države i crkve postoje sukobi zbog stava o Kosovu, vladika je kazao da se spekulacije ne mogu sprečiti, ali da se razlika u stavovima ne sme tumačiti kao sukob.

"Stav Svetog sinoda o Kosovu nije akt koji bilo kome treba nešto da nametne, već ima najbolju nameru", istakao je episkop Irinej povodom saopštenja Sinoda SPC koji se izjasnio protiv sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

On je dodao da bi bio "akt bezumlja i odsustvo elementarne demokratičnosti" oduzimati crkvi pravo da iznosi stav o Kosovu.

"Naš stav nije protiv kosovskih Albanaca, a udes koji su oni izbrali tragičniji je dugoročno za njih nego za nas, i žalim ih ne manje nego naš narod", ocenio je vladika bački.

Sreda 08.05.2013. 21:39
Ogavno je kako rezimlije iz bljica i kurira napadaju neke ljude u SPC. Vama gospodo iz SPC samo jedno.. Ko s djavolom tikve sadi.. A sadite ih zajedno od '45te !!! Ne bi Sluzba toliko znala da medju vama, na zalost i jos uvek, nema njihovih saradnika. To sto Sluzba ovaj put preko njihovih medija pokusava da prekomponuje i opet uspostavi vlast u SPC kao '45te, govori mi da niste bas svi clanovi Sluzbe, gospodo u mantijama. Sluzba je smenila i dostojnog Artemija ali vas nisam cuo da se nesto bunite !??? Sluzba ce smeniti i sve vas ostale kad joj vise ne budete trebali. Ko sa djavolom tikve sadi...i ne zasluzuje bolje !!! Vojtila uz pomoc zapada zapoce rusenje komunizma u istocnoj Evropi..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online