Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 08.05.2013.
11:51
Politika A

Sremice "pobegulje" brinu mlade Sremce

Odlazak ljudi iz sremačkih sela najvidljiviji je u Bešenovu, selu sa 850 stanovnika, koje je do pre samo dve godine bilo poznato po dobrim stočarima i povrtarima. Međutim, slika se menja: rastu nove manje plantaže voća i vinograda, tovilišta su prazna ili se prazne. Na imanjima gde se seljani okreću voćnjacima i vinogradima mladi ostaju u selu, ali i oni imaju muku: mladići se prihvataju posla, a devojke "pobegulje" odlaze i u selo se ne vraćaju.

U selu stoku gaje još samo za lične potrebe, svi se okrenuli voćarstvu u kojem je zarada
 

U selu ima više od pedeset neženja koji su zagazili u šestu deceniju.

"Radim sa ocem na imanju, završio sam za auto-mehaničara, od poljoprivrede se može živeti, ali se poljoprivrednik teško može oženiti. Devojke beže iz sela, draže im je da konobarišu za 15.000–20.000 u Novom Sadu i Mitrovici, nego da ostanu na imanju i budu gazdarice", kaže 29-godišnji Đorđe Aleksić.

Kada je počela masovnija sadnja voća u Bešenovu, sa atarom od 1.800 hektara, zemljište je poskupelo. Njegova cena je skočila i kada je "Lafrž", koji ima kop na delu atara – Mutalju, počeo da otkupljuje okolne parcele po ceni od 13.000 evra za hektar zemljišta pete klase.

Kako kaže predsednik Mesne zajednice Dragoljub Laketić, otkupljeno je dosta tog zemljišta. Na njegovom imanju, na kojem ima zasad breskve na oko tri hektara, zasadiće i jedno jutro trešanja, a pored njega je imanje Vase Baraća, izbeglice iz Dalmacije, koji se bavi uzgojem šljiva, breskvi i krušaka.

Ima voća, ima para, ali nema mladih Sremica
 

"Vasa je najbolji primer da se od voćarstva može bolje živeti nego od uzgoja stoke. Uspeo je da sagradi novu kuću, opremi domaćinstvo kompletnom mehanizacijom, i sve to od voća. Upravo sadim pola hektara trešnje, koja je tražena. Mnogi u selu su se okrenuli voću, ali su prestali da drže stoku i da se bave povrtarstvom, odnosno bostanom i paradajzom", objašnjava Laketić.

Ignjat Aleksić, iskusan stručnjak, tovio je i po 250 grla junadi, međutim već dve godine se ne bavi tim poslom, jer se ne isplati. Na oko 50 jutara svoje zemlje bavi se ratarstvom, a još nije odlučio hoće li se upisati među bešenovačke voćare.

U selu je još nekoliko dobro stojećih domaćina koji imaju i podmladak na imanjima. Tu su Rade i Paja Tedić, braća Ćirići, Budimir Plemić...

I kad su se bavili stočarstvom i povrćem, Bešenovci su to radili na najbolji način, a mladi poljoprivrednik Aleksandar Plemić, po zanimanju vodoinstalater, kaže: "Nije teško raditi i proizvoditi, najveći je problem prodati poljoprivredne proizvode i tu seljaci nemaju podršku ni od koga. Kažu da su to nekad radile zadruge, a sada ih nema. Ostao sam na imanju, ali kao i mnogi moji drugovi, razmišljam kako ću se oženiti. Neće ni gradska ni seoska cura za seljaka-domaćina", priča 23-godišnjak Aleksandar Plemić.

U Bešenovu još ne vlada bela kuga. Od 2002. godine 77 stanovnika je manje, ali se iz svih 250 domova još vije dim. Što se tiče dece, kaže Dragoljub Laketić, njih je trenutno 80, od beba do četvrtog razreda osnovne škole.

"Biće dece", konstatuje Dimitrije Ćirić, jedan od najboljih vinogradara i lovaca u selu. "Što je više voća, rakije i vina, više je i dece, takvi smo mi Fruškogorci. Samo da je naći mlade ovim čestitim momcima koji su se prihvatili pluga i motike i ostali u selu".

Bešenovo je oaza, tu u neposrednoj blizini sela je najveći rezervoar čiste vode u jezeru Beli kamen, nastao na bivšem kopu beočinske cementare, a u neposrednoj blizini su i dva veštačka jezera na Mutalju. Bog je, kako reče Dimitrije Ćirić, Bešenovu dao sve što je lepo, pa nije čudno što u selu ima 40 lovaca, toliko i krivolovaca i još više ribokradica.

Sreda 08.05.2013. 13:10
Ako sremice odlaze sa sela,nece da se udaju za seljaka,netreba ih moliti,treba traziti u Rusiji,Belorusiji i Ukrajini,ima i tamo dobrih zena,tako rade i drugi,Nijemci traze po Aziji,Africi,Juznoj Americi,takodjer Italijani u Rumuniji...
Sreda 08.05.2013. 22:11
baba-devojaka puni srpski gradovi a deda-momaka puna srpska sela..Lako je naci resenje kad se hoce i drzava ima postenu vlast ali danasnji srbistan je daleko od toga Resenje: Izgradite infrastrukturu po selima. Osnujte mobilnu sluzbu zdravstvene zastite za srpska sela. Za njih trebaju helikopteri a ne vuciqevi migovi za manekensku vojsku dzabalebarosa na budzetu.Isto vazi i za skolstvo i ucitelje koji ce uz pomoc roditelja pruzati obrazovanje deci po selima.Subvencije samo za poljoprivrednike a ne za bizMismene sa 20000 hektara.. Nastavak: Zemlju da nasledjuje samo jedan potomak koji ostaje na selu da je obradjuje. Svima ostalima novcana nadoknada kao nasledje Uzalud pisem kao da neko cita
Sreda 08.05.2013. 22:45
To што људи гаје стоку само за себе је шема политике да народ нема друге него да распрода земљу буд зашто домаћим и страним робовласницима и да би их исти касније држали као стоку само на храни.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online